Σε 15 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξάγεται από την Κίνα μέσω Γερμανίας, επικίνδυνο βότανο.

Για το θέμα ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα (RASFF), το Βέλγιο χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο για τους καταναλωτές σοβαρό.

Το βότανο γιασεμί περιέχει, σε ποσότητες πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, υπολείμματα των φυτοφαρμάκων Chlorpyrifos, Acetamiprid, Clothianidin, Thiamethoxam, Tolfenpyrad, Cypermethrin, Fipronil Imidacloprid, Lambda-cyhalothrin και Emamectin.

Διανέμεται σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Τσεχία, Ελβετία, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδά, Κίνα, Μαρόκο, Νότιο Αφρική και, Σρι Λάνκα.

Featured Image

Στο Βέλγιο η ανάκληση αναφέρει:

Προϊόν MIAGUY Kruiden: Άνθη γιασεμιού από τη μάρκα Epices MIAGUY kruiden
Φύση του προβλήματος: πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υπολείμματα φυτοφαρμακευτικού προϊόντος (chlorpyrifos).
Σε συμφωνία με την AFSCA, η Epices MIAGUY Kruiden αποσύρει από την πώληση το προϊόν «Jasmin flowers» από την επωνυμία Epices MIAGUY kruiden και το ανακαλεί από τους καταναλωτές λόγω της υπερβολικά υψηλής περιεκτικότητας σε υπολείμματα φυτοφαρμάκου (chlorpyrifos).
Η Epices MIAGUY Kruiden ζητά από τους πελάτες της να μην καταναλώσουν αυτό το προϊόν και να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης από το οποίο αγοράστηκε, όπου θα τους επιστραφούν τα χρήματα.
Περιγραφή προϊόντος:
– Ονομασία προϊόντος: Άνθη γιασεμιού
– Μάρκα: Epices MIAGUY kruiden
– Ημερομηνία ελάχιστης αντοχής (DDM) (“Καλύτερη πριν (ή λήξη)”): 24/08/2025
– Αριθμοί παρτίδας: από την παρτίδα αρ. 2021 έως παρτίδα nr 2345
– Περίοδος πώλησης: από 28/05/2020 έως 19/12/2023
– Φύση συσκευασίας: διαφανής πλαστική σακούλα
– Βάρος: 30 g.

Από το 2020, το chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης από την αγορά του chlorpyrifos, αφού προηγήθηκε γνωμοδότηση της EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Το Chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl , σύμφωνα με την EFSA, έχουν «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικά για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Πηγή: cibum.gr

Featured Image