Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αναμένεται να έχει έντονο οικονομικό χαρακτήρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει πακέτο μέτρων ύψους 1,5 έως 2 δισ. ευρώ.
Στόχος είναι να δοθεί ανάσα σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους αλλά και – κυρίως – στους επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται από το αυξημένο κόστος παραγωγής. Οι παραγωγοί βέβαια αναμένουν νέα για τις… πληρωμές τους.
Φορολογικές ελαφρύνσεις για τους αγρότες
Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που συζητούνται είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως άλλωστε έχει γράψει εδώ και ημέρες το Agronewsbomb. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την εισαγωγή δύο νέων ενδιάμεσων κλιμάκων:
15% για εισοδήματα 10.000 – 15.000 ευρώ (από 22% σήμερα)
40% ή 42% για εισοδήματα 40.000 – 50.000 ευρώ (από 44% σήμερα)
Για τους αγρότες με καθαρά εισοδήματα κοντά στα 12.000 – 14.000 ευρώ, η μείωση αυτή σημαίνει έξτρα 280 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή περίπου 23 ευρώ τον μήνα.
Με λίγα λόγια, ένας αγρότης με παραγωγή που του αποφέρει ετήσιο καθαρό εισόδημα 14.000 ευρώ, θα δει άμεσα το φορολογικό του βάρος να μειώνεται.
Αύξηση του αφορολόγητου για αγρότες με παιδιά
Επιπλέον, στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση του αφορολόγητου:
Από 8.636 ευρώ → 10.000 ευρώ για όσους δεν έχουν παιδιά
Για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες αγρότες με παιδιά, η έκπτωση φόρου θα αυξηθεί από 1.000 ευρώ σε 1.500 – 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Αυτό σημαίνει πως μια αγροτική οικογένεια με δύο παιδιά θα έχει συνολικό όφελος έως και 4.000 ευρώ λιγότερο φορολογητέο εισόδημα, κάτι που μεταφράζεται σε σημαντική οικονομική ελάφρυνση.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον αγροτικό κόσμο
Για τους Έλληνες αγρότες, τα νέα μέτρα έρχονται σε μια περίοδο έντονης πίεσης: αυξημένες τιμές σε καύσιμα, λιπάσματα και ζωοτροφές, αλλά και συνεχείς φυσικές καταστροφές που δυσκολεύουν την παραγωγή. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις δίνουν μια πρώτη ανάσα, καθώς μειώνουν το βάρος σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η αύξηση του αφορολόγητου στηρίζει τις οικογένειες που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, ενώ το συνολικό πακέτο μέτρων επιχειρεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων παραγωγών.
Επιβεβαίωσε και ο Τσιάρας
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας σε πρόσφατες δηλώσεις στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι “υπάρχουν πάντα θετικές ειδήσεις, δεν σας το κρύβω ότι γίνεται συζήτηση με το επιτελείο του πρωθυπουργού προκειμένου να υπάρξουν και θετικές ειδήσεις που αφορούν στον πρωτογενή τομέα. Η κατεύθυνση έχει να κάνει κυρίως με την υλοποίηση έργων που έχει πραγματικά ανάγκη ο πρωτογενής τομέας”. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε έργα υποδομής, όπως μεγάλα αρδευτικά.
Newsroom Agronewsbomb
“