Μετά από εξαιρετική ανθοφορία, η κακή καρπόδεση μειώνει τις προσδοκίες των ελαιοπαραγωγών της Σικελίας.

Σίγουρα είναι ακόμη νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις, αλλά η συνειδητοποίηση ότι θα είναι δύσκολο να παραμείνουμε στους ιστορικούς μέσους όρους των 50 χιλιάδων τόνων πετρελαίου είναι κάτι παραπάνω από συγκεκριμένη.

Αυτό ερμηνεύει ο Mario Terrasi , πρόεδρος της Oleum Sicilia , του μεγαλύτερου ΕΠ του νησιού, καθώς και πρόεδρος της Κοινοπραξίας για την Προστασία του πετρελαίου ΠΓΕ Sicilia : «Είναι σίγουρα νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις. Αν και, προς το παρόν, μπορούμε να τολμήσουμε ότι η επόμενη εκστρατεία θα είναι λίγο πολύ σύμφωνη με αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε, η οποία οδήγησε στην παραγωγή περίπου 30 χιλιάδων τόνων, δηλαδή 40% λιγότερο από το δυναμικό» .

Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε αυτή τη μείωση;

«Δεν το περιμέναμε, γιατί ειλικρινά δεν υπήρχαν έντονα φαινόμενα σιρόκο, πολύ περισσότερο κρύο ή ομίχλη. Οι ειδικοί λένε ότι μάλλον επηρέασε το άγχος που συσσώρευσαν τα φυτά πέρυσι λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων».

Το πρόβλημα του νερού επανεμφανίζεται, σωστά;

«Ακριβώς, η έλλειψη βροχής και η ζέστη μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα. Η περιοχή μας έχει βιώσει καμπάνιες ρεκόρ όπως αυτές του 2015 ή του 2017 όπου έφτασαν τις 75 χιλιάδες/80 χιλιάδες τόνους πετρελαίου, καθώς και πολύ λιτές εκστρατείες όπως το 2018 όταν η παραγωγή πετρελαίου είχε καταρρεύσει στους 18 χιλιάδες τόνους».

Featured Image

Πώς τοποθετούμαστε σε λεκάνες νερού;

«Δεδομένου ότι οι δυνητικά αρδεύσιμοι ελαιώνες είναι μόλις 30%, υπάρχει επίσης ένα επίπεδο κάτω του μέσου όρου όσον αφορά τις λεκάνες. Κάποιος έχει αρχίσει να ποτίζει, αλλά αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση με τις επόμενες βροχές, πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων στην ύδρευση».

Είναι αυτή η μειωμένη καρπόδεση ένα γενικευμένο φαινόμενο σε όλη τη Σικελία;

«Ναι, ενώ πέρυσι κάποιες περιοχές γλίτωσαν από την πτώση, τώρα φοβάμαι ότι η μείωση αναμένεται παντού και για όλες τις κύριες ποικιλίες της Σικελίας: από Nocellara, έως Biancolilla, από Cerasuola έως Tonda iblea».

Και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη μύγα!

«Τουλάχιστον ελπίζουμε να το αποφύγουμε. Γνωρίζουμε ότι οι θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών το καθιστούν στείρο. Θα δούμε πώς θα πάει, επίσης επειδή τα πρώτα δείγματα αρχίζουν να εμφανίζονται τον Ιούνιο».

Πηγή: olivonews.it

Featured Image