You are currently viewing Ιστορική πρωτοβουλία εθνικής και παγκόσμιας σημασίας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Ιστορική πρωτοβουλία εθνικής και παγκόσμιας σημασίας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Δήλωση της Δρ. Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, Βουλευτού Ν. Ηλείας, Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Προέδρου της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, Απεσταλμένης του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς και Συντονίστριας της 9ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς – Our Ocean Conference.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ίδρυση δύο νέων Θαλάσσιων Πάρκων, στις Νότιες Κυκλάδες και το Ιόνιο Πέλαγος, αποτελεί μια ιστορική πρωτοβουλία εθνικής και παγκόσμιας σημασίας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τον ηγετικό της ρόλο στη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών και την υλοποίηση του Στόχου 14 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ως απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς και Συντονίστρια της 9ης Συνδιάσκεψης «Our Ocean», κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η δέσμευση για τη δημιουργία των δύο Θαλάσσιων Πάρκων, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που η δέσμευση αυτή μετουσιώνεται σε πράξη, με τη σημερινή απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει με τόλμη και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή της.

Τα Θαλάσσια Πάρκα στις Νότιες Κυκλάδες και το Ιόνιο θα προστατεύουν μοναδικά οικοσυστήματα και απειλούμενα είδη, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την επιστημονική έρευνα, τον αλιευτικό και οικολογικό τουρισμό και την γαλάζια βιώσιμη οικονομία των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών. Αποτελούν κρίκους σε ένα ευρύτερο δίκτυο θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που θα διαφυλάσσει το φυσικό κεφάλαιο της πατρίδας μας για τις επόμενες γενιές, ενώ θα συμβάλει σημαντικά στην διαφύλαξη των ιχθυοαποθεμάτων και την αποκατατάστηση της οικολογικής ισορροπίας της Μεσογείου Θαλάσσης, η οποία ως σήμερα απειλείται από την τριπλή οικολογική κρίση: την κλιματική κρίση, την απώλεια της βιοποικιλότητας και την ρύπανση, ιδίως από πλαστικά και μικροπλαστικά.

Οι θάλασσες παράγουν το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε, περικλείουν το 97% του πόσιμου νερού, έχουν απορροφήσει το 90% της εξέχουσας θερμοκρασίας του πλανήτη, και συνεχίζουν να απορροφούν άνω του 25% του διοξειδίου του άνθρακα, αναδεικνύοντάς τες στον καλύτερο σύμμαχό μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Για να επιτελέσουν όμως αυτές τις ζωτικές οικολογικές τους λειτουργίες πρέπει να είναι υγιείς, και τα νερά τους να βρίσκονται σε οικολογική ισορροπία. Η ίδρυση των δύο Θαλάσσιων Πάρκων, με έκταση που καλύπτει άνω του 31% των ελληνικών θαλάσσιων περιοχών, επιτυγχάνει τον κοινό στόχο που έχουν θέσει τα κράτη για την προστασία τουλάχιστον του 30% έως το 2030 της παγκόσμιας βιοποικιλότητας μέσα από το παγκόσμιο πλαίσιο του Kunming-Montreal. Είναι μια πράξη εθνικής ευθύνης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας, που αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα βιώσιμης θαλάσσιας διακυβέρνησης στη Μεσόγειο και παγκοσμίως.

Τα δύο θαλάσσια πάρκα, έκτασης 27.500 km2, σχεδιάστηκαν με επιστημονικά δεδομένα και αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, εντός των χωρικών μας υδάτων, με στόχο τόσο την ανάκαμψη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των πολύτιμων θαλασσίων οικοσυστημάτων, αλλά και την ανάκαμψη των ιχθυοποθεμάτων και την αναζωογόνηση των παράκτιων και νησιωτικών οικονομιών. Πρωτοπόρα δε είναι στην εφαρμογή της η απόφαση απαγόρευσης της αλιείας με μηχανότρατα εντός αυτών. Αξίζει κανείς να δει το νέο ντοκιμαντέρ του διάσημου ωκεανογράφου Attenborough με τίτλο «Ocean» για να αντιληφθεί τις καθοριστικές συνέπειες που στο βυθό της θάλασσας η εν λόγω δυσανάλογη αλιευτική πρακτική.

Η υλοποίηση αυτής της μεγάλης εθνικής πρωτοβουλίας δεν θα είναι εφικτή χωρίς τη στήριξη και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες βρίσκονται στην καρδιά της θαλάσσιας ζωής. Τα θαλάσσια πάρκα δεν είναι μόνο ζώνες προστασίας της φύσης, αλλά και ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης για τους αλιείς, τους τουριστικούς επαγγελματίες, τους παραγωγούς και τους κατοίκους των νησιών και των παράκτιων περιοχών. Με σωστό σχεδιασμό, διαβούλευση και κοινωνική συναίνεση, τα πάρκα μπορούν να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η επιστημονική έρευνα, ο οικοτουρισμός και η γαλάζια βιώσιμη οικονομία.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, δεσμεύομαι να υποστηρίξω νομοθετικά και θεσμικά τη θεμελίωση και τη λειτουργία αυτών των θαλάσσιων πάρκων, διασφαλίζοντας ότι θα αποτελέσουν πρότυπα οικοσυστημικής διαχείρισης, έρευνας, βιώσιμης αλιείας και ήπιου τουρισμού. Ενώ ως Βουλευτής Ν. Ηλείας στις ακτές της οποίας εφάπτεται το Θαλάσσιο Πάρκο του Ιουνίου δεσμεύομαι να συνδράμω την τοπική κοινωνία ώστε τόσο να φροντίσουμε το φυσικό μας περιβάλλον, όσο και να αναπτυχθούμε πλέον ισόρροπα. Προτρέπω δε όλους τους ενδιαφερόμενους να διαβάσουν τις περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες ετέθησαν ήδη από χθες σε διαβούλευση και θα είναι διαθέσιμες έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Οι σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην κάτωθι ιστοσελίδα: Δημόσια Διαβούλευση για τα Εθνικά θαλάσσια Πάρκα Ιονίου και Νοτίου Αιγαίου 1- Νότιες Κυκλάδες – ΥΠΕΝ Διαβούλευση.

Η Ελλάδα αποδεικνύει στην πράξη ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα φρουρός της φύσης και πρωτοπόρος στην καινοτόμο διακυβέρνηση των θαλασσών. Και η χώρα μας δίνει το παγκόσμιο παράδειγμα.

Newsroom Agronewsbomb