Για αιώνες, η αμυγδαλιά ήταν μια καλλιέργεια προσαρμοσμένη στις ξηρές συνθήκες στην επαρχία του Αλικάντε. Σήμα κατατεθέν του τόπου αυτού και αναμφισβήτητο κομμάτι του τοπίου, καθώς και πόλο έλξης για τον τουρισμό.

Ωστόσο, η Asaja Alicante απογοητεύεται που, λίγες μέρες μετά την έναρξη της συγκομιδής, η κοινότητα της Βαλένθια αντιμετωπίζει απώλεια παραγωγής την τελευταία τετραετία -36,28%.

Στην τελευταία εκτίμηση της συγκομιδής, η Asaja μαζί με άλλους οργανισμούς προσδιόρισε ότι στην Κοινότητα της Βαλένθια θα πήγαινε από 6.702 τόνους το 2023/2024 σε μόλις 4.490 τόνους το 2024/2025, που αντιπροσωπεύει μια διακύμανση -33,01% της παραγωγής.

Ο Asaja εξηγεί ότι, στην επαρχία του Αλικάντε, ο κύριος λόγος για αυτήν την απότομη πτώση είναι η έλλειψη βροχής και η ζέστη που διατηρείται για μεγάλο μέρος του έτους. «Αυτό το χειμώνα, το δέντρο δεν έχει ρίξει τα φύλλα του επειδή δεν έκανε σχεδόν κρύο», εξηγεί ο Ramón Sola, ένας αμυγδαλοκαλλιεργητής από το Ibi, ο οποίος λέει ότι υπήρχε ανθοφορία, αλλά επειδή δεν υπήρχε βροχόπτωση, το δέντρο ήταν αδύναμο ξεφορτώθηκε το λουλούδι για να μπορέσει να κρατηθεί στον εαυτό του. Στην πραγματικότητα, από το αγρόκτημά του 40 εκταρίων, προετοιμασμένο για παραγωγή 40.000 ή 50.000 κιλών κατά μέσο όρο ετησίως, αυτή η εκστρατεία σχεδιάζει να αποκτήσει μηδενική παραγωγή, μηδέν κιλά. Αυτός ο νεαρός αγρότης έχει επενδύσει στο σκάψιμο πηγαδιών στο αγρόκτημά του, ψάχνοντας για νερό, χωρίς επιτυχία. «Η Αυτόνομη Διοίκηση θα πρέπει να μας βοηθήσει, τουλάχιστον, με τη διενέργεια γεωλογικών μελετών, ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν πού να αναζητήσουν νερό για να σώσουν τα δέντρα μας. «Είναι θέμα έρευνας για τη διασφάλιση της συνέχειας της καλλιέργειας μακροπρόθεσμα».

Ο αγροτικός σύλλογος επισημαίνει ότι μεγάλη οπισθοδρόμηση έχουν υποστεί και οι αρδευόμενες αμυγδαλιές σε αυτή την επαρχία. Παρά την παροχή νερού, η ζέστη σημαίνει ότι τα φρούτα δεν φτάνουν τα βέλτιστα εμπορικά μεγέθη, επομένως η παραγωγικότητα έχει πέσει στο ελάχιστο.

Αυτό το πρόβλημα προστίθεται και από άλλους, όχι λιγότερο ανησυχητικό. Η Xylella fastidiosa συνεχίζει ασταμάτητη την προέλασή της προς τα νότια και, το χειρότερο, η στρατηγική της εξάλειψης έχει ήδη καταστρέψει τις καλλιέργειες στις περιοχές που έχουν πληγεί από την ασθένεια, απειλώντας πλέον τον δήμο Relleu. Ομοίως, αύξηση των ζημιών λόγω της πανώλης της σφήκας έχει εντοπιστεί στη Μέση και Άνω Βιναλοπό, χωρίς εγκεκριμένα φυτοϋγειονομικά προϊόντα για τον έλεγχό της στη βιολογική καλλιέργεια της αμυγδαλιάς. Η Asaja Alicante καταγγέλλει ότι συνεχίζει να προχωρά στην επαρχία λόγω της αδράνειας του Υπουργείου και του Υπουργείου Γεωργίας.

«Στο Αλικάντε κουβαλάμε τα αμύγδαλα στο DNA μας, απόδειξη αυτού είναι η μεγάλη χρήση τους στη γαστρονομία και η μεγάλη παγκόσμια αναγνώριση γηγενών προϊόντων όπως το μαντολάτο, ένας από τους μεγάλους πρεσβευτές που αναγνωρίζεται ως ποιοτικό εμπορικό σήμα με τη φιγούρα της ΠΓΕ», ισχυρίζεται. ο πρόεδρος της Asaja Alicante, José Vicente Andreu. Ωστόσο, αυτή η μάρκα που ταυτίζει αυτό το προϊόν με το Αλικάντε δεν παρασκευάζεται με αμύγδαλα Αλικάντε, αλλά με αμύγδαλα από οποιαδήποτε πηγή, σε πολλές περιπτώσεις εισάγονται από την Καλιφόρνια, και είναι η περίπτωση που πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι παίρνουν ένα τοπικό προϊόν που παρασκευάζεται με αμύγδαλα από το Αλικάντε , και δεν είναι έτσι. Ο Asaja Alicante θεωρεί ότι αυτό το γεγονός συμβάλλει στην απαξίωση των αμυγδαλοπαραγωγών μας.

Featured Image

Προτάσεις από την Asaja Alicante για την αναζωογόνηση της καλλιέργειας αμυγδάλων

Πρώτον, ο αγροτικός οργανισμός εκμεταλλεύεται την αλλαγή της κυβέρνησης στο Υπουργείο Γεωργίας για να κινήσει τις διαδικασίες για να ζητήσει την αντικατάσταση του σχεδίου εκρίζωσης με ένα σχέδιο περιορισμού και, ταυτόχρονα, να επιταχύνει ένα σχέδιο αναφύτευσης για την αναπλήρωση της γεωργίας που έχει καταστραφεί από το Xylella. Fastidiosa . «Είναι αδύνατο να το εξαλείψουμε, ας σταματήσουμε να απατάμε μόνοι μας και ας αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ότι πρέπει να ζήσουμε με αυτό». Η αποστολή που έχουν οι ηγέτες μας είναι να διερευνήσουν νέες ανεκτικές ποικιλίες όπως έγινε ήδη με τα εσπεριδοειδή, νέες μορφές καλλιέργειας που υποτάσσουν την ασθένεια». Με ένα τέτοιο σενάριο και δεδομένης της συσσώρευσης άτακτων βημάτων, ζητάμε από την Αυτόνομη Διοίκηση να εγκαταλείψει μια για πάντα μια στρατηγική που άφησε μόνο καταστροφές, ερήμωση και εγκατάλειψη. Αφήστε τον να διορθώσει την επιθυμία του να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα γυρνώντας την πλάτη στους κυρίως πληγέντες, αφού μετά από οκτώ χρόνια καταστροφής άρρωστων αλλά και υγιών αμυγδαλιών, το λογικό θα ήταν να συνδυάσει όλες τις προσπάθειες για τον έλεγχο της περιμετρικής περιοχής και να σταματήσει την εξάλειψη.

Δεύτερον, απαιτεί την έγκριση αποτελεσματικών και φθηνών φυτοϋγειονομικών προϊόντων κατά των νέων παρασίτων της αμυγδαλιάς, όπως η Σφήκα.

Να εγκριθεί η κοινωνική άρδευση με αναγεννημένο αστικό νερό ως υποστήριξη για βροχοκαλλιέργειες που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, ειδικά σε εκστρατείες με χαμηλές βροχοπτώσεις. Γίνεται ήδη στη Βαλένθια και την Καστίγια λα Μάντσα, οπότε ο Asaja Alicante επιμένει ότι πρέπει να γίνει και στο Αλικάντε, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι είμαστε η αυτόνομη κοινότητα με τη μεγαλύτερη απώλεια παραγωγής σε τόνους.

Ότι η διοίκηση προτρέπει την ΠΓΕ Turrón de Alicante να χρησιμοποιήσει τα αμύγδαλα Αλικάντε ως βάση για την παραγωγή της. Χωρίς αμφιβολία, αυτή η αλλαγή θα ήταν το κλειδί για την ανάκαμψη και την αναζωογόνηση της αμυγδαλοκαλλιέργειας στην επαρχία μας. Το Alicante Nougat κέρδισε φήμη και αγορά επειδή τα μυθικά αμύγδαλα καλλιεργούνταν στην Jijona και στο Alicante. Ως εκ τούτου, ενόψει αυτής της σοβαρής κρίσης που περνά η καλλιέργεια, ο Asaja Alicante θεωρεί ότι ήρθε η ώρα για το nougat να επιστρέψει στα χωράφια του Αλικάντε αυτό που το έκανε υπέροχο.

Τέλος, ο πρόεδρος της Asaja Alicante τονίζει ότι η αγορά αμυγδάλου αυξάνει τις τιμές της διεθνούς αγοράς, και ήδη ξεπερνά τα 4 ευρώ/κιλό, με ανοδική πορεία. «Αυτή η βελτίωση δεν θα έχει αντίκτυπο σε χιλιάδες αγρότες του Αλικάντε γιατί, δυστυχώς, φέτος έχουμε κακή σοδειά, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και για τα οποία ζητάμε από τη διοίκηση επείγουσα βοήθεια».

Πηγή: valenciafruits.com

Featured Image