Οι αυτόνομες κοινότητες είναι υπεύθυνες για τον καθορισμό του ποσού και του χρόνου πληρωμής της ενιαίας του 2024 στην Ισπανία.

Η προκαταβολή μπορεί να φτάσει έως και το 70% της συνολικής άμεσης ενίσχυσης σε αυτήν την περίοδο για την παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων πραγματοποιεί τις αντίστοιχες μεταφορές κεφαλαίων εβδομαδιαίως ώστε οι αυτόνομες κοινότητες να καταβάλλουν τις προκαταβολές

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων προκαταβάλλει από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και έως τις 30 Νοεμβρίου 2.600 εκατ. ευρώ στους φορείς πληρωμών των 14 αυτόνομων κοινοτήτων που έχουν ζητήσει κονδύλια για την καταβολή των προκαταβολών στους δικαιούχους άμεσης ενίσχυση από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ) που αντιστοιχεί σε αιτήσεις ενίσχυσης που υποβλήθηκαν το 2024.

Η πληρωμή της προκαταβολής είναι μια εθελοντική επιλογή για τους οργανισμούς πληρωμών, έτσι ώστε εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές των αυτόνομων κοινοτήτων να αποφασίσουν εάν θα προκαταβάλουν ή όχι την πληρωμή, καθώς και πότε θα την πραγματοποιήσουν και τις γραμμές βοήθειας που θα καταβάλλονται μεταξύ εκείνων που προβλέπονται στους εθνικούς κανονισμούς. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρέπει να διενεργούνται προηγούμενοι έλεγχοι για τη διασφάλιση της ορθής χρήσης των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Featured Image

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καταβολή έως και 70% του ποσού της άμεσης ενίσχυσης υπό μορφή προκαταβολής, προκειμένου να παράσχει μεγαλύτερη ρευστότητα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στην Ένωση στην αρχή της γεωργικής εκστρατείας και να τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν.

Η συνήθης περίοδος πληρωμής για την άμεση ενίσχυση θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου, ημερομηνία από την οποία οι διάφορες αυτόνομες κοινότητες θα μπορούν να πληρώσουν έως και το 90% του ποσού.

Η πληρωμή του 100% της ενίσχυσης θα εγκριθεί από την 1η Μαΐου 2025, αφού υπολογιστούν τα τελικά ποσά μονάδας. Αυτή η συνήθης περίοδος θα λήξει στις 30 Ιουνίου, αν και οι υπόλοιπες πληρωμές ενδέχεται να πραγματοποιηθούν έως τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η άσκηση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και κατά την οποία θα έχουν καταβληθεί τα 4.882 εκατομμύρια ευρώ ως άμεση ενίσχυση στον κλάδο.

Οι αυτόνομες κοινότητες που συμμετέχουν στο σύστημα προχρηματοδότησης για τα κεφάλαια της ΚΓΠ, που συντονίζεται από το Ισπανικό Αγροτικό Ταμείο Εγγυήσεων (FEGA), έχουν κοινοποιήσει τις εκτιμήσεις τους για προκαταβολή για ποσό ελαφρώς υψηλότερο από 2,6 δισ. ευρώ και προβλέπουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του Οκτωβρίου μπορούν να πληρωθούν περίπου 1.800 εκατ. ευρώ.

Πηγή: mapa.gob.es

Featured Image