Η Ισπανία, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ελαιολάδου παγκοσμίως, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή μείωση της επικείμενης σοδειάς λόγω των παρατεταμένων καυσώνων και της έλλειψης βροχοπτώσεων.
Ειδικά μάλιστα αν δεν βρέξει το Σεπτέμβρη, τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα για τους ελαιοπαραγωγούς εκεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronewsbomb από Έλληνες που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Ισπανία, αλλά και βάσει όσων τονίζουν οι ίδιοι οι Ισπανοί σε αναρτήσεις τους σε αγροτικές ομάδες, η κατάσταση στα ξηρικά ελαιόδεντρα είναι ήδη δραματική, ενώ ακόμη και σε αρκετές αρδευόμενες εκτάσεις οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν αναγκάσει τα δέντρα να «παγώσουν» τη φυσιολογική τους δραστηριότητα.
Σύμφωνα δε με τους ίδιους τους Ισπανούς, “οι προγνώσεις δείχνουν ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν αναμένονται βροχοπτώσεις στο νότιο τμήμα της Ισπανίας, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για περαιτέρω μείωση της παραγωγής”.
Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα υποδεχθεί η αγορά της Ισπανίας και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, τα νέα δεδομένα και τι θα σημάνουν όλα αυτά για τις τιμές στις εναπομείνασες από πέρσι ποσότητες ελαιολάδου, αλλά και της επερχόμενης εννοείται σεζόν.
Newsroom Agronewsbomb