Η τρέχουσα σεζόν για τα εσπεριδοειδή στην Ισπανία έχει λάβει στροφή 180 μοιρών σε αυτό το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η σεζόν ξεκίνησε με αρκετά λογικές τιμές με μια σύντομη εκτίμηση παραγωγής. Ωστόσο, μόλις περάσαμε τον ισημερινό, και παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώσαμε ότι ο όγκος των πορτοκαλιών είναι μάλλον χαμηλός – ο οποίος, λόγω του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης, θα πρέπει να ενεργήσει για την αναπροσαρμογή των τιμών –, οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, η Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucía επισημαίνει τη δύσκολη κατάσταση των αγροτών εσπεριδοειδών στη μέση της σεζόν, λόγω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών από τρίτες χώρες, οι οποίες φέρνουν κορεσμό στην αγορά και μειώνουν τις τιμές. Μια κατάσταση που φέρνει την καταστροφή των αγροτών, που ασφυκτιούν από την άνοδο του κόστους παραγωγής και την πτώση των καλλιεργειών τους λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών.

Μια κατάσταση που πρόκειται να καταγγείλει η περιφερειακή ομοσπονδία στο επόμενο meeting των εσπεριδοειδών της Ανδαλουσίας. Πίσω από αυτά τα προβλήματα κρύβονται πολλαπλοί παράγοντες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας Εσπεριδοειδών Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών Ανδαλουσίας, Francisco J. Bernal. Ο αρχηγός επισημαίνει ότι «η είσοδος από τα λιμάνια της Ανδαλουσίας πορτοκαλιών και μανταρινιών από τρίτες χώρες, κυρίως Μαρόκο και Αίγυπτο, έχουν κατακλύσει την αγορά και έχουν βυθίσει τις τιμές».

Ο εκπρόσωπος του κλάδου επικρίνει ότι, μόνο τον τελευταίο χρόνο, «40 εκατομμύρια κιλά περισσότερα πορτοκάλια από τρίτες χώρες έχουν εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά», σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας. Πρόκειται για παραγωγές που «έρχονται να ανταγωνιστούν τις δικές μας παρά το γεγονός ότι φτάνουν με τρομερή ποιότητα και χωρίς εγγυήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων». Στην πραγματικότητα, πολλές από αυτές τις παραγωγές εγείρουν προειδοποιήσεις για την υγεία, καθώς οι αγρότες εκτός ΕΕ «δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τους απαιτητικούς κανονισμούς —σε γεωργικά, περιβαλλοντικά και εργασιακά θέματα— με τους οποίους συμμορφώνονται οι ευρωπαίοι παραγωγοί», τονίζει ο Francisco J. Bernal. Για το λόγο αυτό, επιμένει, «απαιτούμε ρήτρες καθρέφτη, για να μπορούμε να ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις».

Ο πόλεμος και ο αποκλεισμός της διώρυγας του Σουέζ επηρεάζουν επίσης σοβαρά αυτό το πλαίσιο. Αυτή η κατάσταση καθιστά δύσκολη την αποστολή πορτοκαλιών εκτός ΕΕ στην ασιατική ήπειρο, επομένως αυτή η παραγωγή «εκτρέπεται στην Ευρώπη, προκαλώντας έντονο ανταγωνισμό και καταρρέοντας την αγορά. Ταυτόχρονα, κλείνει τη γραμμή εξαγωγών εσπεριδοειδών μας προς ασιατικούς προορισμούς που έχουν ήδη ολοκληρώσει τη δική τους παραγωγή και αυτή είναι η στιγμή που ξεκινούν τις εισαγωγές».

Αντιμέτωπος με αυτήν την κατάσταση, ο κλάδος επικρίνει επίσης τη θέση της βιομηχανίας χυμών, η οποία προμηθεύει μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών εκτός ΕΕ και «επαναφέρει προς τα κάτω» τις συμβάσεις με τους συνεταιρισμούς της Ανδαλουσίας, παρότι έχει υπογράψει τιμές από την αρχή της Εκστρατείας. Και αν η τιμή των πορτοκαλιών για χυμό είναι χαμηλή, τραβάει την τιμή των φρέσκων φρούτων.

Featured Image

Η κατάσταση επηρεάζει τόσο τα πορτοκάλια όσο και τα μανταρίνια. Στην πραγματικότητα, οι ποικιλίες μανταρινιού δεύτερης σεζόν «δεν έχουν διέξοδο, καθώς δεν υπάρχει εμπορική ζήτηση», επομένως υπάρχει στάση στις αποθήκες φρούτων και στη συγκομιδή των αγρών. Μάλιστα, ήδη προβλέπεται ότι «υπάρχουν αγροκτήματα που θα αναγκαστούν να αφήσουν την παραγωγή τους στο έδαφος», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας.

Η προγραμματισμένη παραγωγικότητα της Ανδαλουσίας εκτιμά ότι η Ανδαλουσία θα παράγει το 32% των εσπεριδοειδών σε όλη την Ισπανία και το 45% των πορτοκαλιών αυτής της σεζόν.

Ο τομέας των εσπεριδοειδών είναι ένας άκρως συνεταιριστικός τομέας, με τον συνεταιρισμό δεύτερου επιπέδου Zuman —που αποτελείται από επτά συνεταιρισμούς βάσης από τη Σεβίλλη, την Κόρδοβα και το Κάντιθ— ως έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του κλάδου. Μάλιστα, έχει μέση παραγωγή μεταξύ 20 και 30 εκατομμυρίων τόνων εσπεριδοειδών, σύμφωνα με καμπάνιες, 90% πορτοκάλια, αν και έχει και μανταρίνια και γκρέιπφρουτ.

Ο κλάδος επιμένει ότι η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική», λόγω των πιέσεων από τρίτες χώρες, καθώς και της πτώσης της κατανάλωσης και της χαμηλής κερδοφορίας των εκμεταλλεύσεων λόγω της πτώσης των τιμών και της αύξησης του κόστους. Μια κατάσταση που ενισχύει τη συμμετοχή των Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών της Ανδαλουσίας στις διαδηλώσεις ότι ο αγροτικός τομέας συμμετέχει σε όλες τις επαρχίες της Ανδαλουσίας.

Η περιφερειακή ομοσπονδία απαιτεί την εφαρμογή κατοπτρικών ρητρών και, δεδομένης της κατάρρευσης των τιμών των εσπεριδοειδών, καταγγέλλει ότι αυτός ο Αλυσιδωτός Νόμος, όπως εκλαμβάνεται, «είναι άχρηστος». Για όλα αυτά απαιτεί «έναν νέο ρεαλιστικό νόμο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κλάδου, καθώς και τη διασφάλιση αυστηρού ελέγχου στα λιμάνια, ώστε να τηρούνται οι ποσοστώσεις και να ενισχυθούν οι αναλύσεις για να αποτραπεί η άφιξη προϊόντων που αποτελούν κίνδυνος για την υγεία μας ή για τις καλλιέργειές μας, με την εισαγωγή παρασίτων», εξηγεί ο εκπρόσωπος του κλάδου.

Εάν συνεχίσουμε να ενεργούμε με την πλάτη μας στους καλλιεργητές εσπεριδοειδών της Ανδαλουσίας, «διακυβεύεται η εγκατάλειψη της γης», με την επακόλουθη «απώλεια εργασίας σε αποθήκες και συνεταιρισμούς, που είναι αυτοί που υποστηρίζουν οικονομικά τις πόλεις», καταλήγει ο Francisco J. Μπερνάλ.

Featured Image