Η ενίσχυση των δόσεων του αρπακτικού ζωύφιου Nesidiocoris tenuis (Nesibug) είναι τώρα η καλύτερη στρατηγική για την προστασία της καλλιέργειας της τομάτας από το παράσιτο Tuta ABSOLUTA, το οποίο δεν έπαψε να υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους λόγω, μεταξύ άλλων, της αύξησης των μέσων θερμοκρασιών κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Οι απελευθερώσεις ενίσχυσης του Nesi θα εξαρτώνται πάντα από το τρέχον επίπεδο πληθυσμού που υπάρχει στην καλλιέργεια και τον τρόπο με τον οποίο εγκαταστάθηκε. Σε εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες η εγκατάσταση του Nesi ήταν η βέλτιστη, θα είναι απαραίτητο να του παρέχουμε τουλάχιστον επιπλέον τροφή κατά τους χειμερινούς μήνες για να διατηρήσει τη ζωτικότητα και την ικανότητά του να γεννά αυγά σε καλή κατάσταση.

Η πρόσθετη διατροφή του Nesidiocoris είναι η καλύτερη στρατηγική για την ανακούφιση των επιπτώσεων του κρυολογήματος και τη διασφάλιση ότι η αναπαραγωγική ικανότητα αυτού του φυσικού εχθρού δεν μειώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Koppert συνιστά τη διεξαγωγή ενός προγράμματος σίτισης με Entofood ( αυγά σκώρου Ephestia kuehniella και κύστεις γαρίδας άλμης που εφαρμόζονται σε φυτά τομάτας). Η πρόσθετη σίτιση με Entofood είναι επίσης απαραίτητη εάν πραγματοποιηθούν απελευθερώσεις ενίσχυσης, καθώς είναι απαραίτητο να παρέχεται στο Nesidiocoris μια ασφαλής πηγή τροφής κατά τους μήνες στους οποίους η φυσική παρουσία του Tuta είναι σπάνια.

Αυξάνει τη γονιμότητα

Featured Image

Οι εκλύσεις Entofood πρέπει να συγκεντρώνονται στις πιο τρυφερές περιοχές και όπου το φυτό λαμβάνει το περισσότερο φως γιατί αυτά είναι τα μέρη που προτιμά να ζει ο Nesidiocoris. Με αυτόν τον τρόπο, ο φυσικός εχθρός του Tuta λαμβάνει μια πολύ θρεπτική τροφή, καθαρή πρωτεΐνη. Είναι αποδεδειγμένο ότι το Entofood αυξάνει τη γονιμότητα των θηλυκών. Επομένως, με αυτή την επιπλέον σίτιση είναι δυνατό να αυξηθεί ο αριθμός των ωοπαραγωγών και, την άνοιξη, ο πληθυσμός του Nesidiocoris θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο Koppert συνιστά την ολοκλήρωση της προληπτικής στρατηγικής για τον βιολογικό έλεγχο του Tuta σε ντομάτες με μαύρες πλάκες Horiver, κατά προτίμηση τοποθετημένες κοντά στο έδαφος, για τη σύλληψη ενηλίκων δειγμάτων. Συνιστάται επίσης να φυτέψετε θαλάσσια φυτά Lobularia, που πωλούνται από την Koppert, για να ενθαρρύνετε την αυθόρμητη παρουσία του Necremnus tutae , ενός παρασιτοειδούς σφήκας των προνυμφών Tuta.

Πηγή: hortoinfo

Featured Image