Επιστολή ενημέρωσης για τα Υπόγεια Ύδατα της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το ΚΥΔ του Γιώργου Δημόκα.

κ. Υπουργέ του ΥΠΑΑΤ

Οι ακραίες καταιγίδες «Daniel» και «Elias» δημιούργησαν σωρεία προβλημάτων στο μεγαλύτερο μέρος του Θεσσαλικού Κάμπου. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις εκμεταλλεύσεις των γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Θεσσαλίας ακόμη και σήμερα καταγράφονται ώστε το κράτος να αποκτήσει εικόνα του μεγέθους της καταστροφής και να πράξει αναλόγως. Σκοπός της συγκεκριμένης επιστολής είναι η ενημέρωση όλων των αρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων με προεξάρχον το ΥΠΑΑΤ για την παρούσα κατάσταση των υπογείων υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την επίδρασή της στις ενισχύσεις των Θεσσαλών παραγωγών.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ και τη σχετική πρόσφατα εκδοθείσα εγκύκλιο ένα μεγάλο ποσοστό των Θεσσαλών παραγωγών αραβοσίτου δεν κρίνονται δικαιούχοι της Στήριξης Συνδεδεμένου Εισοδήματος Αραβοσίτου. Τούτο διότι πολλά αγροτεμάχια εμπίπτουν γεωχωρικά στον χάρτη των Υπογείων Υδατικών Συστημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που κρίνονται κακής ποσοτικής και ποιοτικής κατάστασης, σύμφωνα με τα ισχύοντα Διαχειριστικά Σχέδια Υδάτων. Προφανώς, στο ισχύον νομικό πλαίσιο, δεν έχουν ληφθεί υπόψιν τα πρόσφατα έκτακτα γεγονότα, ενώ παράλληλα τα νέα Διαχειριστικά Σχέδια Υδάτων βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης και δεν έχουν επικαιροποιηθεί/οριστικοποιηθεί έως και σήμερα.

Από την άλλη, οι ακραίες καταιγίδες «Daniel» και «Elias» δημιούργησαν άμεσα και βίαια ένα νέο τοπίο για το σύνολο της έκτασης του Θεσσαλικού Κάμπου. Η τεράστια ποσότητα υετού που δέχθηκε η Θεσσαλία είναι βέβαιο ότι έχει τροποποιήσει τόσο την ποσοτική όσο και την ποιοτική κατάσταση των υπογείων υδάτων της περιοχής, επομένως δε θα ήταν ορθό να απορρίπτονται εκ των προτέρων οι παραγωγοί από τη λήψη της Στήριξης Συνδεδεμένου Εισοδήματος Αραβοσίτου. Τα προαναφερθέντα έχουν επιστημονική βάση, είναι εύκολα αντιληπτά και μπορούν να επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (ΕΑΓΜΕ – Δίκτυο Περιφέρειας) με μετρήσιμα μεγέθη.

Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών καθώς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, διαθέτουν δύο ανεξάρτητα δίκτυα παρακολούθησης της ποσοτικής και ποιοτικής κατάστασης των Υπογείων Υδατικών Συστημάτων και συνεπώς μπορούν να διαπιστώσουν σε συνέργεια με τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας, τις συνέπειες του υετού στα Υπόγεια Υδατικά Συστήματα της Περιφέρειας, στην ποσότητα σύμφωνα με τη μεταβολή στο βάθος άντλησης και με εργαστηριακές αναλύσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους.

Featured Image

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως επιληφθείτε άμεσα του θέματος και να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς αραβοσίτου να αιτηθούν τη Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος Αραβοσίτου στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης Έτους 2023. Παράλληλα, θα πρέπει να οριστεί αρμόδιος κρατικός φορέας που θα αναλάβει τη συνεχή επικαιροποίηση των δεδομένων για την κατάσταση των υπογείων υδάτων κατά τα επόμενη έτη.

Η έγκριση της δυνατότητας αίτησης για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση στους παραγωγούς αραβοσίτου της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα αποτελέσει μέρος της Αρωγής του Κράτους προς τους πληγέντες και κίνητρο για να παραμείνουν οι παραγωγοί στο επάγγελμα του αγρότη.

Με εκτίμηση

Dr. MSc. Γεώργιος Χρ. Δημόκας

Γεωπόνος Μελετητής – Γεωργικός Σύμβουλος – Γεωργικός Μηχανικός
Διευθύνων Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων Μαγνησίας
Διευθύνων Φορέα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών

Featured Image