Ενδιαφέρουσα έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για το βαμβάκι στις Ινδίες.

Η FAS Mumbai προβλέπει την παραγωγή βαμβακιού για το έτος εμπορίας (MY) 2023/24 στα 26 εκατομμύρια δεμάτια 480 λίβρες αναφέρει το USDA, κάνοντας λόγο για 12,7 εκατομμύρια εκτάρια φυτεμένης έκτασης, η οποία είναι αμετάβλητη από την προηγούμενη πρόβλεψη. Παρατηρείται ισχυρός ρυθμός νέας καλλιέργειας κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του ΜΥ, που υποδηλώνει ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος σοδειάς από το προηγούμενο.

Στο μέτωπο των τιμών όμως όπως και στην Ελλάδα τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά, καθώς οι αγρότες αναγκάστηκαν να πουλήσουν κάτω από την κυβερνητική ελάχιστη τιμή στήριξης (MSP)
λόγω της χαμηλής ζήτησης από τον ιδιωτικό τομέα. Προβλέψεις της Post για το ΜΥ 2023/24, αναφέρουν ότι η κατανάλωση θα παραμείνει στα 24 εκατομμύρια δεμάτια των 480 λιβρών, καθώς οι χαμηλές τιμές των ινών και των νημάτων αποτρέπουν τις εξαγωγές και οδηγούν σε οριακή ανάκαμψη της ζήτησης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το USDA, η Post προβλέπει ότι η χρήση βάμβακος το ΜΥ 2023/24 θα ανέλθει σε 24 εκατομμύρια δεμάτια των 480 λιβρών, ούσα αμετάβλητη από την προηγούμενη
εκτίμηση.

Η έντονη αναζωογόνηση των εξαγωγών προϊόντων βαμβακιού προστιθέμενης αξίας, ιδίως βαμβακερού νήματος κατά τη διάρκεια της τους πρώτους τέσσερις μήνες του ΜΥ 2023/24 υποδηλώνει ανάκαμψη της χρήσης εκ μέρους των εργοστασίων.

Featured Image

Από τον Οκτώβριο του 2023, οι ινδικές τιμές εκκοκκιστηρίου και οι εγχώριες τιμές νήματος βαμβακιού έχουν μειωθεί κατά επτά τοις εκατό και εννέα τοις εκατό αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον δείκτη Cotlook A-Index που έχει μειωθεί κατά τρία τοις εκατό κατά την ίδια περίοδο. Οι ινδικές τιμές spot (Shankar-6) μειώθηκαν κατά επτά τοις εκατό, από 94 σεντς ανά λίβρα σε 86 σεντς ανά λίβρα.

Επί του παρόντος, οι ινδικές τιμές διαπραγματεύονται δέκα τοις εκατό κάτω από τον δείκτη Cotlook A-Index καθιστώντας την πολύ ανταγωνιστική, ωστόσο η ζήτηση των εργοστασίων παραμένει υποτονική, οπότε η απορρόφηση από τα εργοστάσια είναι αργή.

Η πρόβλεψη για τη χρήση υποστηρίζεται από την προβλεπόμενη ανάκαμψη των εξαγωγών νημάτων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Μέχρι σήμερα (Αύγουστος-Νοέμβριος) οι εξαγωγές βαμβακερών νημάτων κατά όγκο είναι 200% υψηλότερες από πέρυσι και οι εξαγωγές υφασμάτων είναι κατά 14% υψηλότερες από πέρυσι. Η χαμηλή ζήτηση στα μεταγενέστερα στάδια έχει ταλαιπωρήσει την κλωστοϋφαντουργία και οι δείκτες παραγωγής ενδυμάτων κατέγραψαν την τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση αντίστοιχα τους τελευταίους 36 μήνες.

Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών και ενδυμάτων μειώθηκε κατά 4% και 21% αντίστοιχα τον Νοέμβριο του 2023 με βάση τον δείκτη της Βιομηχανικής Παραγωγής, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image