Αυγενάκης: «Όλες οι δεσμεύσεις μας για την ανάδειξη των κρητικών προϊόντων, θα γίνουν πράξη».
Την απόφαση του να κάνει πράξη κάθε δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στους παραγωγούς για την προώθηση των κρητικών προϊόντων επαναβεβαίωσε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης στην διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Παγκρήτιου Forum Κρητικών προϊόντων, με θέμα «Γευθείτε την Κρήτη».
Ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνεργασία επισημαίνοντας ότι μόνο αν όλοι εργασθούν από κοινού θα επιτευχθεί ο στόχος για να προωθηθούν τα κρητικά προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρότρυνε μάλιστα τους μετέχοντες σε συνεργασία λέγοντας: «Η γιαγιά μου έλεγε πως πιο πολύ ψωμί τρώγεται με το μέλι παρά με το ξύδι».
Από την πλευρά τους οι ομιλητές του συνεδρίου αφού ευχαρίστησαν τον κ. Αυγενάκη για την διαχρονική στήριξη που παρέχει στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, πολύ περισσότερο τώρα από την θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και συμφώνησαν μαζί του για την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας.
Ως προς την επίλυση χρόνιων ζητημάτων του κλάδου, υπογράμμισαν, ότι ο ΥπΑΑΤ πολύ πριν την ανάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχε δώσει απτά δείγματα γραφής για την θέρμη και την αποφασιστικότητα με την στηρίζει τα τοπικά αγαθά και προϊόντα της Κρητικής γης.
Στην διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης του ελαιολάδου, των γαλακτοκομικών προϊόντων με ιδιαίτερη έμφαση στη γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, της αμπελουργίας, του μελιού και των υποπροϊόντων του, ενώ τέλος συζητήθηκε και το θέμα του αγροτουρισμού.
Όπως παρατήρησαν αρκετοί ομιλητές εδώ και αρκετούς μήνες με πρωτοβουλία του κ. Αυγενάκη έχουν ανοίξει όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης και όχι μόνον, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται μια συνεχή κινητοποίηση του ΥΠΑΑΤ ως προς την παρακολούθηση της εξέλιξης τους.
Ο κ. Αυγενάκης από την πλευρά του ευχαρίστησε τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Κρήτης, την Περιφέρεια του νησιού, αλλά και τους Προέδρους και εκπροσώπους των αγροτικών και κτηνοτροφικών φορέων της για την καθοριστική και ουσιαστική συμβολή τους στις προσπάθειες που καταβάλει το ΥΠΑΑΤ για την προώθηση των ζητημάτων που τους απασχολούν.
Επίσης τόνισε όλοι στην Κρήτη πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα μικρά και να συνεργαστούν για τα μεγάλα θέματα και δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά.
Ειδικότερα στην διάρκεια του συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν οι:
– Ι. Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
– Γ. Μαρινάκης, Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ και Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης.
– Μ. Αλιφιεράκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
– Ν. Ηλιάκης, Οικονομικός Επόπτης Επιμελητηρίου Χανίων.
– Γ. Γιακουμάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.
– Α. Λυκουρέντζος, Πρόεδρος ΕΛΓΑ.
– Ι. Μαρκάκης, Αντιπρόεδρος ΕΦΕΤ.
– Π. Σατολιάς, Πρόεδρος ΕΘΕΑΣ.
– Ε. Χουδετσανάκη, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης.
– Λ. Ζερβός, Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ.
– Ν. Βιδάκης, Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
– Σταύρος Τζεδάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.
– Μιχάλης Βαμβουκάς, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.
Στο ελαιόλαδο Κρήτης και στην μοναδική θρεπτική αξία του αναφέρθηκαν οι:
– Αρ. Κεφαλογιάννης, Αντιπρόεδρος της OleaFortiusIKE,
– Γ. Ανδρεαδάκης, Πρόεδρος τυποποιητών ελαιολάδου Κρήτης
– Α. Καλαμπόκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης
– Μ. Χαιρέτης, Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης
– Β. Γούναρης, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.
Για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα για τη γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. μίλησαν οι:
– Ι. Φασουλάς, Πρόεδρος ΕΔΟΤΟΚΚ
– Γ. Βερυκάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων
– Γ. Μανουσάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου
– Γ. Παπαδάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου
– Γ. Γλεντζάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου
Για τα αμπέλια και το κρασί της Κρήτης μίλησαν οι :
– Μ. Χιλετζάκης, Πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ
– Σ. Ζαχαριουδάκης, Μέλος Δικτύου οινοποιών Κρήτης
Για το μέλι και την διατροφική του αξία μίλησε ο :
– Κ. Λεονταράκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας.
Τέλος, στον αγροτουρισμό και τη συμβολή του τοπική οικονομία», αναφέρθηκε ο :
– Ν. Στειακάκης, Chief Operating Officer at SFDO.
Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο Δημοσιογράφος Χάρης Ντιγριντάκης.