Καταγράφεται λίγες μέρες πριν το τέλος της αναγκαστικά σύντομης φετινής ελαιοκομικής περιόδου, μια πτώση στη παραγωγή, που φτάνει σε επίπεδο Δήμου Ιεράπετρας το -84%.
Στους 2.000 τόνους εκτιμάται ότι θα πέσει η παραγωγή λαδιού εφέτος στην Ιεράπετρα, τη στιγμή που πριν δυο χρόνια είχε φτάσει στους 12.500 τόνους.
Καταγράφεται λοιπόν λίγες μέρες πριν το τέλος της αναγκαστικά σύντομης φετινής ελαιοκομικής περιόδου, μια πτώση στη παραγωγή, που φτάνει σε επίπεδο Δήμου Ιεράπετρας το -84%.
Ήδη τα ελαιουργεία έχουν αρχίσει να κλείνουν, ενώ όσα μένουν ανοικτά θα κλείσουν μέχρι τα τέλη του Γενάρη.
Η ποιότητα του φετινού ελαιολάδου λόγω δάκου, γλοιοσπορίου και υψηλών θερμοκρασιών δεν είναι καλή, καθώς ο μέσος όρος της οξύτητας που καταγράφεται μέχρι σήμερα κυμαίνεται από 1,3 έως 1,4 τη στιγμή που το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έως 0,7 γραμμές είναι ελάχιστο και πληρώνεται σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από τα 9 ευρώ το κιλό.
Η μέση τιμή παραγωγού στην Ιεράπετρα σήμερα για την οξύτητα των 0,3 γραμμών είναι στα 8,50 ευρώ ενώ στο ξεκίνημα της σαιζόν ήταν στα 7,50 ευρώ.
Πηγή: neakriti.gr