Η ξηρασία δεν επιτρέπει στους καλλιεργητές εσπεριδοειδών της Ανδαλουσίας να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση που φυτεύτηκε σε αυτήν την κοινότητα, και η φετινή χρονιά πρόκειται να κλείσει με απώλειες στις καλλιέργειές τους.

Σύμφωνα με το ισοζύγιο του πίνακα εσπεριδοειδών της Ανδαλουσίας, η τελική παραγωγή εσπεριδοειδών στην εκστρατεία 2023-2024 πλησιάζει τα δύο εκατομμύρια τόνους, ποσότητα παρόμοια με εκείνη της προηγούμενης σεζόν. Ο όγκος αυτός αντιπροσωπεύει μείωση 16,4% σε σύγκριση με τη μέτρηση που επιτεύχθηκε τις τελευταίες τέσσερις εποχές και οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις που προκαλούνται από την έλλειψη διαθεσιμότητας νερού.

Ανά είδος, η παραγωγή γλυκού πορτοκαλιού μειώνεται κατά 2% σε σύγκριση με την τελευταία εκστρατεία. Το μανταρίνι παραμένει σε παρόμοια επίπεδα. και το λεμόνι αυξάνει 31% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ανά επαρχίες της Ανδαλουσίας, μειώσεις καταγράφηκαν στην παραγωγή της Σεβίλλης (12,7%) και της Κόρδοβας (3%). ενώ η Μάλαγα και η Αλμερία αυξάνονται περισσότερο από 30% σε σύγκριση με τη σεζόν 2022-2023. Στην περίπτωση της Huelva, η παραγωγή αυξάνεται κατά 5%.

Featured Image

Αυτά τα δεδομένα ανακοινώθηκαν στη συνάντηση των οργανώσεων και των ενώσεων που απαρτίζουν τον πίνακα εσπεριδοειδών της Ανδαλουσίας με το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας, Υδάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και συμφώνησαν να προωθήσουν μια ομάδα εργασίας με στόχο τη δημιουργία μιας ανδαλουσιανής διεπαγγελματικής του κλάδου .

Η Ανδαλουσία παράγει επί του παρόντος περισσότερο από το ένα τρίτο των εσπεριδοειδών της Ισπανίας και έχει 90.000 εκτάρια και περισσότερες από 6.000 φάρμες αφιερωμένες στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών, κυρίως στις επαρχίες της Ουέλβα, της Σεβίλλης και της Κόρδοβα. Το 2020, αυτός ο τομέας απέφερε σχεδόν έξι εκατομμύρια μισθούς. και η παραγωγή το 2022 έφτασε σε αξία 670 εκατ. ευρώ, που συνεισέφερε το 45% του συνόλου του αγροτικού κλάδου της Ανδαλουσίας. Με ξεκάθαρα διεθνή κλίση, αυτή η περιοχή εξάγει εσπεριδοειδή αξίας άνω των 325 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο και οι κύριοι προορισμοί για αυτά τα φρούτα της Ανδαλουσίας περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Πηγή: valenciafruits.com

Featured Image