Έχει σταματήσει σε πολλές περιοχές η συγκομιδή της ελιάς λόγω της ξηρασίας και των ελάχιστων αποδόσεων των καρπών σε έλαιο, με τους παραγωγούς εξαιρετικά προβληματισμένους, για το αν πρέπει να μαζέψουν ή να περιμένουν. Μάλιστα κάποια ελαιοτριβεία δεν έχουν μπει καν στον κόπο να ανοίξουν, αν και σε ελαιοκομικές ζώνες όπως η Λακωνία, αναμένεται να ανοίξουν από αρχές Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, μεγάλο ιδιωτικό ελαιοτριβείο της Λακωνίας στο Βλαχιώτη, έχει ανακοινώσει μείωση από τα επίπεδα τιμών άνω των 10 ευρώ των προηγούμενων ημερών, στα 8,50 ευρώ ανά κιλό για τα φρέσκα ελαιόλαδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το νομό.

Σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα ελαιοτριβεία που είχαν αρχίσει να παραλαμβάνουν καρπό, έχουν αρχίσει και σταματούν τη διαδικασία αφού οι ελιές είναι σταφιδιασμένες και δεν έχουν αποδόσεις σε έλαιο.

Οι περισσότερες προγνώσεις του καιρού δε, που δεν βλέπουν βροχές για το επόμενο, μεγάλο διάστημα σκορπούν μεγάλη ανησυχία σε όλο τον κλάδο, αλλά όλοι ελπίζουν η κατάσταση να αλλάξει και πορεύονται ρίχνοντας νερό -όπου είναι εφικτό- στα δέντρα τους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ

Η εικόνα της διεθνούς αγοράς, που αφορά κατά κύριο λόγο έξτρα παρθένα παλαιάς εσοδείας, συμφώνα με τα στοιχεία του Δελτίου τιμών του ΣΕΔΗΚ της 15-10-24, παρουσιάζεται ως εξής:

Featured Image

Στην Ελλάδα, οι τιμές των (παλαιών) έξτρα παρθένων κυμάνθηκαν από 6,0€/κ έως 8,0€.

Στην Κρήτη, κυμάνθηκαν από 6,70€/κ έως 8,0€/κ., στην Πελοπόννησο από 6,0€/κ έως 7,3€/κ και στα Νησιά (Κέρκυρα) στα 7,0€/κ.

Στην Ισπανία παρουσιάστηκε κάποια ελαφρά πτώση και στις μέγιστες και ελάχιστες και κυμάνθηκαν από 5,78 έως 7,69€/κ με το 47% των πωλήσεων να γίνεται μεταξύ 6,74 έως 7,21 €/κ.

Στην Ιταλία διατηρήθηκαν ίδιες με την προηγούμενη εβδομάδα και κυμάνθηκαν μεταξύ 8 €/κ έως 9,20€/κ. ενώ στην Τυνησία διατηρούνται στα 7,53€/κ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image