Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, εμφανίζεται σε πρώιμες ποικιλίες όπως picual, το πάχος της ελαιοσύνθεσης στον καρπό.

Εάν κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών η ελιά υποφέρει από πίεση στο νερό, βλάπτεται αυτή η βιολογική διαδικασία.

Οι βροχές του Σεπτεμβρίου ήταν σε χαμηλά επίπεδα ή μηδενικές στην επαρχία Jaén, όπου το μεγαλύτερο μέρος της εθνικής συγκομιδής βρίσκεται στην σεζόν 2024/25.

Φέτος το καλοκαίρι μια μεσαία-υψηλή συγκομιδή θα μπορούσε να βρεθεί στο Βασίλειο του Πικουάλ (επαρχία Jaén και περίχωρα όπου η picual είναι η παραδοσιακή ποικιλία) και υψηλή στο μεγαλύτερο μέρος της υπερεντατικής άρδευσης των κάτω κοιλάδων του Γουαδαλκιβίρ και της Γουαδιάνα, καθώς τον προηγούμενο χρόνο οι παγετοί του Φεβρουαρίου έκαναν έχουν μεσαία έως χαμηλή συγκομιδή.

Οι όψιμες ποικιλίες (hojiblanca, cornicabra) εάν βρέξει από τον Οκτώβριο, θα μπορούσαν να τερματίσουν σχετικά κανονικά την ανάπτυξη του καρπού, αλλά όχι τόσο η picual, που έχει ήδη χάσει κιλά ελιάς και περιεκτικότητα σε έλαιο, που δεν θα ανακάμψει ακόμα και αν βρέξει τον Οκτώβριο.

Featured Image

Από σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη έναν κανονικό Οκτώβριο, η εθνική συγκομιδή θα μπορούσε να είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με τον 1,5 που τόλμησα το καλοκαίρι. Αν ο Οκτώβριος παραμείνει στεγνός, μπορεί να βρεθούμε σε ένα πλαίσιο 1 εκατομμυρίου τόνων.

Όσο για τις τιμές, η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι θα παραμείνουν λίγο ή πολύ σταθερές μέχρι να γίνει ευρεία συγκέντρωση, και θα μειώνεται από εκεί και πέρα, αλλά δεν θα πέφτει στο κεντρί.

Πηγή: aemet.es/…/balancehidrico/bhboldec202426.pdf

Ραφαέλ Ναβάρο Μούρθια. Πτυχίο Επιστήμης στη Βιολογία Κλάδεμα, Συμβουλευτικής και Εκπαίδευση Διαχείρισης Ελιάς

[email protected]

Featured Image