Του Silvio Fritegotto.
Η στάγδην άρδευση ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Με την υποάρδευση μπορεί να περιοριστεί η εξάτμιση, προς όφελος της ελιάς. Η λίπανση με σύστημα υποάρδευσης επιτρέπει την καλύτερη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.
Τραβηγμένο από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Georgofili.it, παίρνω μέρος του ως αφετηρία για να αναδείξω τα πλεονεκτήματα της στάγδην άρδευσης και του λιπαντικού και για την ελιά.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη, με τη συνακόλουθη αλλαγή των κλιματικών συνθηκών και την αυξανόμενη λειψυδρία σε περιοχές όπου καλλιεργούνται ελαιόδεντρα, μπορεί να επιδεινώσει την ήδη τρέχουσα κρίσιμη κατάσταση.
Το νερό είναι μια από τις σημαντικότερες γεωπονικές μεταβλητές που επηρεάζουν θετικά την απόδοση και την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής.
Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε τις παραμέτρους παραγωγής και ποιότητας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «το φως και η διαθεσιμότητα νερού δεν είναι μόνο καθοριστικής σημασίας για την παραγωγικότητα των δέντρων, αλλά επηρεάζουν σαφώς την ποιότητα του ελαιολάδου». Αυτή η σημαντική έκθεση υποστηρίζει περαιτέρω, εάν είναι απαραίτητο, ότι για να επιτευχθεί παραγωγή εισοδήματος και υψηλή οργανοληπτική ποιότητα ελαίων, η ελαιοκαλλιέργεια πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα γεωπονικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της άρδευσης.
Τοπική άρδευση
Η πιο εφαρμοζόμενη τεχνική είναι η στάγδην άρδευση και, ειδικότερα, με υπόγειες γραμμές στάγδην, ονομάζεται υπόγεια στάγδην άρδευση (ή SDI: υπόγεια στάγδην άρδευση).
Η γεωπονική προσέγγιση της άρδευσης σημαίνει να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο ορθολογικά, να έχει επιστημονική προσέγγιση και πρακτικούς σκοπούς και επομένως να παρέχει εργαλεία που είναι εύκολα στη χρήση και κατανοητά για τον ελαιοπαραγωγό. Η υποάρδευση είναι μια τοπική τεχνική άρδευσης που συνίσταται στην ταφή των σταγόνων σε κατάλληλο βάθος που εξαρτάται από τα φυσικά χαρακτηριστικά του εδάφους και το βάθος των ριζικών συστημάτων της καλλιέργειας που επιθυμείτε να ποτίσετε, στην προκειμένη περίπτωση της ελιάς. Αυτή η τεχνική γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στην εντατική ελαιοκαλλιέργεια χάρη στη μηχανοποίηση της εγκατάστασης, την ανάπτυξη σταλακτών που προστατεύονται όλο και περισσότερο από τον κίνδυνο διείσδυσης της ρίζας, τα ολοένα και πιο αποτελεσματικά συστήματα φιλτραρίσματος και τη δυνατότητα αυτοματοποίησης του καθαρισμού του συστήματος.
Η εντατική ελαιοκαλλιέργεια με κοντινές αποστάσεις (5x5m ή 6x5m) έχει κάνει την άρδευση όλο και πιο σημαντική, επίσης, για τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των φυτών για νερό και θρεπτικά συστατικά, τη χλόη και την αποφυγή επιβλαβών για την παραγωγή συνθηκών υδατικού στρες.
Η υποάρδευση επιτρέπει περαιτέρω εξοικονόμηση νερού (ειδικά σε περιοχές με ανέμους ή όπου η εξάτμιση είναι πολύ υψηλή) και μια αξιοσημείωτη ομοιομορφία κατανομής που επιτρέπει σε ολόκληρο τον ελαιώνα να αναπτυχθεί με ομοιογενή τρόπο και δεν δημιουργεί εμπόδια στις καλλιεργητικές εργασίες στο έδαφος.
Μεταλλική διατροφή
Επιπλέον, η ανόργανη διατροφή στη λίπανση (έγχυση θρεπτικών ουσιών στη ροή άρδευσης σε εύκολα αφομοιώσιμη διαλυτοποιημένη μορφή) που πραγματοποιείται με σύστημα υποάρδευσης επιτρέπει την παροχή κακώς κινητών θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος (π.χ. φώσφορο και κάλιο) ακριβώς κοντά στο απορροφητικό μέρος του ριζικού συστήματος. Όλα αυτά συμβαίνουν με την καλλιέργεια σε εξέλιξη και αυτό σας επιτρέπει να αποφύγετε τις απώλειες λόγω της απορροής των λιπασμάτων και να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα στην αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών.
Ένα υπόγειο σύστημα έχει τα ίδια στοιχεία που υπάρχουν σε άλλα συστήματα στάγδην άρδευσης, αλλά με όλες τις θετικές επιπτώσεις τονισμένες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διήθηση του νερού και στο πρόβλημα της διείσδυσης της ρίζας στους σταλάκτες. Οι σταλάκτες είναι εξοπλισμένοι με μηχανισμούς κατά της αναρρόφησης και φυσικά εμπόδια για την εισβολή των ριζών και στην πιο πρόσφατη γενιά, έχει προστεθεί χαλκός στην παραγωγή του σταλάκτη με ανασταλτική δράση στην επαφή με τις ρίζες.
Τα πλεονεκτήματα της υποάρδευσης
Η υποάρδευση επιτρέπει στις σταγόνες να θάβονται σε βάθος 20-30 cm κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, παράλληλα με τη γραμμή του κορμού, και επιλύοντας τα ακόλουθα προβλήματα:
– μηχανική συγκομιδή και άλλες μηχανικές πρακτικές που μπορούν να βλάψουν συσκευές που τοποθετούνται στην επιφάνεια
– βανδαλισμός ή ζημιές από ανθρώπους ή ζώα.
Άλλα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:
– μειωμένη εξάτμιση νερού από την επιφάνεια του εδάφους (εξοικονόμηση νερού)
– μειωμένη συσσώρευση αλατότητας του εδάφους στην επιφάνεια
– περιορισμένη ανάπτυξη ζιζανίων και συνακόλουθη εξοικονόμηση ζιζανιοκτόνων και εργασίας
Πηγές: fritegotto.it, olivonews.it