ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθ. 614/4.11.2024 Ερώτηση του Βουλευτή Έβρου κου Παπαδάκη Πάρη.
ΣΧΕΤ.: Η υπ’ αριθ. 614/4.11.2024 Ερώτηση του Βουλευτή Έβρου της Ελληνικής Λύσης κου Παπαδάκη Πάρη (Α.Π. Εισερχ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/120797/3753/4.11.2024)
Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, με θέμα «Ανησυχούν οι μελισσοκόμοι του Έβρου για την επικείμενη μείωση της καλλιέργειας του ηλίανθου και της ελαιοκράμβης σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΥΠΕΝ», για την οποία ο κος Υπουργός ερωτάται για τις σχετικές ενέργειες, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Αύγουστος 2024), η προώθηση των συμβατικών υγρών βιοκαυσίμων θα συνεχιστεί με την υφιστάμενη τάση, υπό μορφή βιοντήζελ με υποχρεωτική ποσόστωση ανάμιξης 7% κ.ο. στο πετρέλαιο κίνησης οδικών μεταφορών, και βιοαιθανόλης/βιοαιθέρων με υποχρεωτική ποσόστωση ανάμιξης 3,3% σε ενεργειακό περιεχόμενο στη βενζίνη, ισοδύναμη με περίπου 5% κ.ο..
Σημειώνεται ότι, το βιοντήζελ παράγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα σε 18 εργοστάσια με πρώτη ύλη ελαιώδεις ενεργειακές καλλιέργειες (ελαιοκράμβη, ηλίανθο, σόγια, βαμβακόσπορο) και ελαιώδη απόβλητα (χρησιμοποιημένα τηγανέλαια) με τη διαδικασία της μετεστεροποίησης με μεθανόλη (Fatty Acid Methyl Esters, FAME).
Επιπλέον, η παραγωγή συμβατικών υγρών βιοκαυσίμων δεν αναπτύσσεται περαιτέρω προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην προσφορά τροφίμων και ζωοτροφών, σύμφωνα και με την Ενωσιακή πολιτική, αλλά το άνω όριο των συμβατικών βιοκαυσίμων ως ποσοστό των καυσίμων μεταφορών διατηρείται στα υφιστάμενα πλαίσια (βιοντήζελ στο 7% κ.λπ.) καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης.
Τέλος, σημειώνεται ότι, τα θέματα παραγωγής μελιού και καλλιέργειας ηλίανθου και ελαιοκράμβης που τίθενται στην ανωτέρω Ερώτηση, δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υ.Π.ΕΝ.
Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης
ΑΠΕ & Εναλλακτικών Καυσίμων
Δημήτριος Αντωνόπουλος