Για την πορεία των αποζημιώσεων μίλησε στη βουλή ο ΥφΑΑΤ Δ. Σταμενίτης.
Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:
Ακολουθεί η εικοστή πρώτη, με αριθμό 882/22-3-2024, επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λάρισας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Λαμπρούλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Για τα προβλήματα των μηλοκαλλιεργητών στο Δήμο Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) της Λάρισας». Κύριε Λαμπρούλη, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία είναι γνωστά καθώς και τα αποτελέσματα που είχαν στην περιοχή. Πλημμύρισαν χωράφια, πλημμύρισαν πόλεις, πλημμύρισαν σπίτια και χωριά, είχαμε καταστροφές σε υποδομές και φυσικά στην αγροτική παραγωγή.
Μια περιοχή που επλήγη από τα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν και η περιοχή του Δήμου Αγιάς. Καταστράφηκε η αγροτική οδοποιία, υπήρξε διακοπή για αρκετές μέρες του κεντρικού οδικού άξονα Αγιάς-Λάρισας και φυσικά υπήρξαν χωράφια πλημμυρισμένα και χωράφια με μηλοκαλλιέργεια.
Αυτές ακριβώς οι καταστροφές εμπόδισαν για αρκετό διάστημα τη συγκομιδή και φυσικά τη μεταφορά και διάθεση της καλλιέργειας του μήλου σε μια περίοδο που ήταν σε συγκομιδή, που κατά την περίοδο αυτή περίπου το 20%-30% της παραγωγής διατίθεται στην αγορά είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό.
Συγχρόνως, τμήμα της παραγωγής, λόγω της αδυναμίας έγκαιρης συγκομιδής της, υποβαθμίστηκε ποιοτικά. Και φυσικά, εδώ και τόσους μήνες -πέντε μήνες ήταν όταν γράφτηκε ερώτηση τουλάχιστον, έξι μήνες περίπου σήμερα- ένα 50% με 60% της παραγωγής είναι αδιάθετο στους θαλάμους συντήρησης στα ψυγεία, αφού χάθηκε το κρίσιμο διάστημα από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, που είναι το διάστημα κατανάλωσης του προϊόντος.
Προφανώς, γίνεται κατανοητό, κύριε Υπουργέ, σε όλους ότι είναι τεράστια τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν και λόγω των πλημμυρών και έρχονται να προστεθούν στα χρόνια και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι μηλοπαραγωγοί, όπως η πλειοψηφία των αγροτών. Υπάρχει τεράστιο κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές, ζημιές που δεν αποζημιώνονται στο 100% της παραγωγής από τον ΕΛΓΑ.
Εδώ έχουμε συγκεκριμένα και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από το 2014, με την πολιτική τότε -θυμίζω- απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμφώνησαν και οι Κυβερνήσεις στη χώρα μας, για το εμπάργκο στη Ρωσία, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες μήλων -και από την περιοχή της Αγιάς- να σταματήσουν να εξάγονται και συγχρόνως υπάρχει η κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, όπως είπαμε πριν και για το κάστανο.
Όλα αυτά, λοιπόν, και αυτά τα καινούργια δεδομένα, μετά την έλευση του Daniel, δημιουργούν μία ακόμα πιο ασφυκτική κατάσταση σε ό,τι αφορά την επιβίωση των μηλοπαραγωγών και των αγροτών γενικότερα, αν θέλετε, αλλά και συγκεκριμένα των μηλοκαλλιεργητών.
Τα ερωτήματα, λοιπόν, που μπαίνουν και στην ερώτηση είναι: Πώς άμεσα θα χορηγηθεί στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς κρατική οικονομική ενίσχυση, όπως αντίστοιχα -το τονίζουμε αυτό- συνέβη πριν από λίγους μήνες στους πλημμυροπαθείς στις περιοχές του Πηλίου στους αντίστοιχους μηλοπαραγωγούς. Καλώς έγινε! Δεν το βάζουμε σε αντιπαράθεση, το τονίζω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
Εδώ, όμως, πέρα από την κρατική οικονομική ενίσχυση που μπαίνει στο ερώτημα -και ζητούν και οι ίδιοι οι μηλοπαραγωγοί-, δεν έχουν αποζημιωθεί για τον περσινό παγετό. Μάλιστα, εκκρεμούν ακόμα τα πορίσματα ζημιάς. Έχω την επιστολή του Συνεταιρισμού των Μηλοπαραγωγών της Αγιάς, που θα καταθέσω και στα Πρακτικά, αν θέλετε.
Το δεύτερο, που τίθεται και στο ερώτημά μας, είναι να δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στο σύνολο της μηλοκαλλιέργειας, η οποία κόπηκε, όπως είπαμε και πριν για το κάστανο. Μάλιστα, ζητάνε να υπάρξει και ενίσχυση της τιμής αυτής. Αγορές δεν υπάρχουν. Υπήρχε μια διέξοδος τα προηγούμενα δύο χρόνια περίπου προς τις αραβικές χώρες που σταμάτησε λόγω του πολέμου στο Ισραήλ και της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή. Κι εκεί υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και με τη συμμετοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και πάει λέγοντας!
Άρα, λοιπόν, τι θα γίνει; Αυτοί οι άνθρωποι τι θα απογίνουν; Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και το προηγούμενο διάστημα, στις κινητοποιήσεις τους, αυτό που ανέδειξαν είναι ακριβώς αυτά τα προβλήματα, στα οποία, όμως, δεν δόθηκε καμία λύση. Και φανταστείτε τώρα να μην μπορείς να πουλήσεις και το προϊόν σου, να μην έχεις εισόδημα, τα χρέη να τρέχουν, οι πιέσεις να υπάρχουν από παντού, είτε με δάνεια είτε αυτά είτε τρέχουσες υποχρεώσεις στις οικογένειες και πάει λέγοντας. Τα ξέρετε και νομίζω δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Κύριε Υπουργέ, κύριε Σταμενίτη, έχετε τον λόγο.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, ομολογώ ότι με εκπλήσσεται όταν λέτε ή υπονοείτε ότι οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς δεν αντιμετωπίστηκαν όπως οι άλλοι πληγέντες παραγωγοί της Θεσσαλίας και -όπως το αναφέρατε- επιχειρείτε και μια σύγκριση με τους συναδέλφους τους στη Μαγνησία.
Κοιτάξτε, η Κυβέρνησή μας έλαβε όλα τα μέτρα που ισχύουν αδιακρίτως για όλους τους πληγέντες από τα καταστροφικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 και τα έλαβε άμεσα επιδεικνύοντας πρωτοφανή αντανακλαστικά, όπως απαιτούσαν οι πρωτοφανείς διαστάσεις των φαινομένων και όπως αρμόζει σε μια Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γενικώς, είναι μάλλον αυταπόδεικτο αν αναλογιστεί κανένας ότι οι δηλώσεις της Θεσσαλίας ανήλθαν σε 30.088 για τη φυτική παραγωγή και σε 2.366 για τη ζωική παραγωγή. Η περίοδος υποβολής δηλώσεων έληξε στις 20 Οκτωβρίου του 2023, κατόπιν παρατάσεων που ζητήθηκαν από τους ίδιους τους παραγωγούς. Ήδη στις 8-11-2023 δόθηκε προκαταβολή για το ζωικό κεφάλαιο και ήδη 17-11-2023 δόθηκε η πρώτη παρτίδα προκαταβολών και το φυτικό κεφάλαιο.
Έχουμε από καιρό ανακοινώσει ότι οι προκαταβολές θα δίνονται σταδιακά αναλόγως με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΛΓΑ, αλλά και το μέγεθος και την έκταση της ζημιάς των διαφόρων περιοχών, μέχρι την τελική εξόφληση, η οποία έχουμε δεσμευτεί ότι θα λάβει χώρα για τις ζημιές του Daniel έως 30-6-2024. Και πράγματι μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή στις 17-11-2023, στις 21-12-2023, στις 14-2-2024 και 15-3-2024, συνολικού ύψους προκαταβολών ως τώρα 140 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 44 εκατομμύρια για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και 90.000 ευρώ περίπου στα μήλα Αγιάς για σαράντα πέντε δηλώσεις.
Προκειμένου να καταστεί εφικτή η άμεση και πλήρης αποζημίωση των πληγέντων, το Υπουργείο μας μέσω του ΕΛΓΑ εφάρμοσε ένα ad hoc πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι από ασφαλιστικές εισφορές των παραγωγών, ούτε από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Και εφόσον όλοι οι παραγωγοί αποζημιώνονται μέσω του ίδιου προγράμματος, αποζημιώνονται με τους ίδιους όρους, ακριβώς με τις ίδιες τιμές, σύμφωνα με το μέγεθος της ζημιάς που θα προκύψει από τα πορίσματα.
Ο δε ΕΛΓΑ ακολουθεί πάντοτε τις ίδιες διαδικασίες για να φτάσει στη σύνταξη του πορίσματος και τον υπολογισμό της προκαταβολής, δηλαδή: λήψη δήλωσης, αξιολόγηση αυτής, οριοθέτηση της έκτασης της ζημιάς στην αρχή μακροσκοπικά και στη συνέχεια με επιτόπιο έλεγχο, καθορισμό του ύψους των προκαταβολών για ποιες περιοχές και ποιες ποικιλίες. Επομένως όλες οι πληρωμές γίνονται με δικαιοσύνη, ακρίβεια και διαφάνεια.
Αν υπάρχει κάποια ένσταση που δεν συμπεριλήφθηκαν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς στην πρώτη προκαταβολή, προφανώς από το σύνολο των δηλώσεων του 8.899 δηλώσεων ζημιάς του Νομού Λάρισας, οι εκατόν πενήντα τρεις ήταν για τα μήλα Αγιάς και αφορούσαν 2.223 στρέμματα. Μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, η τελική ζημιωθείσα έκταση, σύμφωνα με τον Κανονισμό Φυτικής Αποζημίωσης του ΕΛΓΑ, καθορίστηκε ότι μόνο στα εκατόν πέντε στρέμματα υπάρχει ζημιά η οποία αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, δηλαδή ένα ποσοστό 5% των δηλωθέντων, με ποσοστά ζημιάς περίπου 30% μέχρι 100%. Άρα, λοιπόν, ήταν πολύ μικρή έκταση της ζημιάς και δεν συμπεριλήφθηκε στην πρώτη και συμπεριλήφθηκε στη δεύτερη.
Όσον αφορά τα θέματα της συνδεδεμένης των μήλων και των αποζημιώσεων των παραγωγών από φαινόμενα που καλύπτει ο ΕΛΓΑ εκτός Daniel, θα επανέλθω στη δευτερολογία μου με συγκεκριμένες απαντήσεις. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Κύριε Λαμπρούλη, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (Στ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Άκουσα με προσοχή τον Υπουργό. Τόνισα και στην πρωτολογία μου, αν και δεν θέλω να του προσάψω, αλλά ψιλο-επιχειρήσατε –επιτρέψτε μου την έκφραση, κυρία Πρόεδρε- να βάλετε αντιπαραθετικά το ζήτημα των μηλοπαραγωγών της Αγιάς με του Πηλίου ή άλλων περιοχών.
Όχι, εμείς δεν το βάζουμε, αλλά λέμε εάν αντιμετωπίζει ισότιμα τους αγρότες -εν προκειμένω τους μηλοπαραγωγούς-, όπως σε όλα τα ζητήματα υποτίθεται, όταν πας και δίνεις στον άλλον το 70% της απώλειας σε οικονομική ενίσχυση για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα, γιατί είχε την απώλεια της παραγωγής του –δες Πήλιο, για παράδειγμα-, ο μηλοπαραγωγός ή η Αγιά που έχει τον ίδιο χαρακτηρισμό με το Πήλιο, ως πληγέντες από τις πλημμύρες και έκτακτη κατάσταση, όπως θέλετε πείτε το, τι ζητούν; Το ίδιο ακριβώς για να μπορέσουν να μπούνε. Ξεκίνησε η νέα καλλιεργητική περίοδος, ας το πούμε έτσι, πώς θα μπουν στα χωράφια; Δείτε τώρα το κόστος παραγωγής. Το λένε οι ίδιοι και θα σας το καταθέσω να το δείτε. Οι τιμές πώλησης των μήλων στη δεκαετία που πέρασε ήταν από 20 έως 30 λεπτά -τόσο πουλούσαν οι παραγωγοί-, όταν το κόστος παραγωγής είναι 40 με 45 λεπτά.
Πέρα από τις συγκεκριμένες αδιάθετες ποσότητες που μένουν στα ψυγεία για αυτή τη χρονιά λόγω του Daniel που είπαμε και θέτουμε και στην ερώτηση, υπάρχουν και προβλήματα με τις αθρόες εισαγωγές μήλων. Φέτος είναι πενταπλάσιες ποσότητες από την περσινή χρονιά. Έχουμε μεγάλο αδιάθετο όγκο των ελληνικών μήλων στα ψυγεία και παράνομες ελληνοποιήσεις. Και φυσικά έχουμε μείωση κατά 70% των εξαγωγών, γιατί δεν υπάρχουν χώρες να τα προωθήσουν με αποτέλεσμα να παραμένουν στα ψυγεία. Όσον αφορά τη συνδεδεμένη, να πω ότι ήταν ένα αντιστάθμισμα που δόθηκε λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία και στα μήλα. Καταργήθηκε. Τι θα γίνει με αυτό; Το αίτημα των αγροτών και αυτό που προβάλουμε, είναι να επανέλθει και μάλιστα με μεγαλύτερο ποσό.
Η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου να υπολογιστεί με βάση την πραγματική αξία. Ξέρετε το μικρό αυτό τρακτέρ που μπαίνει μέσα στις δενδροκαλλιέργειες -εν προκειμένω στα μήλα-, πόσα λίτρα χρειάζεται ένα στρέμμα; Χρειάζεται 65 λίτρα. Πόσα αποδίδονται στους παραγωγούς; Αποδίδονται 4,3 ευρώ. Αυτό δεν εκτοξεύει το κόστος παραγωγής, μαζί φυσικά με όλα τα άλλα αγροεφόδια που χρειάζονται και έχουν φτάσει στα ύψη;
Πέρασε ένας χρόνος από το 2023 από τον παγετό. Δεν έχουν βγει τα πορίσματα ζημιάς. Για τον «Ντάνιελ» μπορεί να δόθηκε μία προτεραιότητα ενδεχομένως για να βγουν πορίσματα, αλλά γίνεται ένα μπέρδεμα τεράστιο, ποιοι ήταν, ποιοι δεν ήταν, πόσα στρέμματα καταστράφηκαν που δικαιούνται ενδεχομένως κάποιες αποζημιώσεις.
Κύριε Υπουργέ, είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, το λένε και οι ίδιοι, κινητοποιούνται: Όσον αφορά την Αγιά με το κάστανο και ιδίως με το μήλο, έτσι όπως πήγε και φέτος και πέρσι και όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και έτσι όπως προδιαγράφεται η πορεία, θα μαραζώσει οικονομικά όλη αυτή η περιοχή. Έχουν τεράστια προβλήματα.
Σας βάλαμε συγκεκριμένα αιτήματα. Εμείς θέλουμε πράξεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του εισοδήματος των μηλοπαραγωγών, όπως των καστανοπαραγωγών, όπως είπαμε προηγουμένως, για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους, γιατί αλλιώς θα το εγκαταλείψουν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, ας κάνουμε μια μικρή σύγκριση με την κατάσταση στον Νομό Μαγνησίας που πράγματι έλαβε νωρίτερα προκαταβολή, μιας και το αναφέρατε και τώρα.
Στον Νομό Μαγνησίας δηλώθηκαν 9.357 στρέμματα μήλων, εκ των οποίων τα 8.872 στρέμματα είχαν ζημιές, οι οποίες επιδεινώθηκαν από το ανάγλυφο του εδάφους, τον τρόπο καλλιέργειας, τις κατολισθήσεις και την καταστροφή του οδικού δικτύου. Σε αυτά προστέθηκε και ισχυρή χαλαζόπτωση εκείνη την εποχή στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ζαγοράς. Δεν είναι άδικο να εξισώνονται αυτές οι δύο περιπτώσεις;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Δεν εξίσωσα τίποτα. Γιατί το επαναλαμβάνετε;
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Πέρα από αυτό, λέω ξανά ότι δεν υφίσταται καμία διαφορά ως προς τις πληρωμές. Όλοι οι πληγέντες αποζημιώνονται από το ίδιο ad hoc πρόγραμμα με τον ίδιο τρόπο, με τις ίδιες τιμές, πάντοτε όμως με διαδικασίες και ελέγχους που εξασφαλίζουν τη δικαιοσύνη και την αξιοπιστία, πάντοτε με σεβασμό στον Έλληνα φορολογούμενο.
Σχετικά δε με τις αποζημιώσεις του 2023 για ζημιές πέρα από αυτές του «Ντάνιελ» υποβλήθηκαν συνολικά 17.967 δηλώσεις ζημιάς στη Λάρισα. Οι πληρωμές ξεκίνησαν στις 27-2-2024 και μέσα σε αυτήν την εβδομάδα -σήμερα συγκεκριμένα- θα γίνει μια μεγάλη πληρωμή ύψους 59,2 εκατομμυρίων ευρώ στο σύνολο της χώρας και από αυτά το εκτιμώμενο ποσό για τη Λάρισα ανέρχεται στα 12,5 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων πλέον των 11 εκατομμυρίων ευρώ αφορούν τον παγετό, που είναι το θέμα για το οποίο θέλατε απάντηση. Μιλάμε για εξόφληση 100% του ποσού της υπολογιζόμενης αποζημίωσης και θυμίζουμε ότι καμία πληρωμή δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αρχείου ΟΣΔΕ, το οποίο ήταν διαθέσιμο στον ΕΛΓΑ μόλις τον Οκτώβριο του 2023 για διασταυρωτικό έλεγχο. Ακολούθως έπρεπε να συνταχθούν πορίσματα και τον Φεβρουάριο του 2024 είχαμε ήδη την πρώτη πληρωμή για τις ζημιές στο 2023. Αυτός ήταν ένας λόγος που υπήρχε αυτή η μικρή καθυστέρηση πληρωμών αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Απλώς σας θυμίζω ότι προ των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας οι αποζημιώσεις εξοφλούνταν έως και δεκαεπτά μήνες μετά την εκδήλωση του φαινομένου της ζημιάς και μάλιστα σε τρεις δόσεις: 70%, 20% και 10%.
Και να μην αφήσω αναπάντητο το σημείο των συνδεδεμένων ενισχύσεων το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως εργαλείο πολιτικού καιροσκοπισμού -όχι από εσάς, από άλλους που απαντώ σε ερωτήσεις τους στη Βουλή. Ξέρετε πάρα πολύ καλά τι ισχύει -το αναφέρατε κιόλας- όπως το ξέρουν και οι παραγωγοί. Τα προτεινόμενα προς συνδεδεμένη ενίσχυση είναι εθνική απόφαση, αλλά η τελική έγκριση δίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και το αναφέρατε. Η χώρα μας πρότεινε τη συνέχιση της συνδεδεμένης των μήλων στη νέα προγραμματική περίοδο, αλλά η Επιτροπή το απέρριψε και μόνο χάρη στη διαπραγμάτευσή μας και στην πίεση που ασκήσαμε πετύχαμε και εντάχθηκαν στο καθεστώς ορισμένες ποικιλίες ΠΟΠ και ΠΓΕ. Επομένως ο δρόμος είναι αυτός.
Η καλλιέργεια μήλων έχαιρε πάντοτε της στήριξης της Κυβέρνησής μας και όποτε κρίθηκε εφικτό και απαραίτητο ενισχύθηκε. Ας μην ξεχνάμε ότι τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για την ενίσχυση των μήλων μέσα στο 2023 και από αυτά τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ πήγαν στην ΠΕ Λάρισας.
Όσον αφορά την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σάς θυμίζω ότι η δική μας Κυβέρνηση ήταν αυτή που το επανέφερε και μάλιστα με απόφαση του Πρωθυπουργού θα δοθεί προκαταβολή εντός του Απριλίου και φυσικά θα είναι ένα μόνιμο μέτρο και καλούμε φορείς, κόμματα και παραγωγούς να αξιολογήσουμε τον τρόπο επιστροφής.
Κλείνοντας να πω ότι οι ζημιές του 2023 από παγετό θα πληρωθούν άμεσα και, όπως σας είπα, αύριο, 2 Απριλίου, εφάπαξ. Οι παραγωγοί των μήλων της Αγιάς που είχαν αποζημιώσιμα ποσοστά από τα φαινόμενα Σεπτεμβρίου έλαβαν προκαταβολή. Τόσο η προκαταβολή, όσο και η τελική εξόφλησή τους υπάγεται στον ίδιο μηχανισμό ad hoc προγράμματος, με τους ίδιους ακριβώς όρους, όπως και των υπολοίπων πληγέντων από τα ίδια φαινόμενα, και η εξόφλησή τους θα γίνει μέχρι 30 Ιουνίου του 2024. Σας ευχαριστώ.
Newsroom Agronewsbomb