Θεματικές πανελλαδικές συσκέψεις διοργανώνονται τις επόμενες ημέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Agronewsbomb, ακόμα και οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές τηρούν στάση αναμονής έως την πληρωμή της β’ δόσης ενιαίας. Αν όπως διαμηνύουν εμφανιστούν προβλήματα στην πληρωμή, τότε είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν σθεναρές αντιδράσεις.

Σημειωτέον ότι μια πρώτη μορφή αντίδρασης ξεκινά αύριο στην Κρήτη, με παρουσία κτηνοτροφικών συλλόγων στον ΟΠΕΚΕΠΕ για διαμαρτυρία για τις επιδοτήσεις.

Τι λέει η ΠΕΜ

Για το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου προγραμματίζει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, όπου και αναμένεται ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί το αν και το πότε οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Μέχρι τότε, η ΠΕΜ προχωρά στη διοργάνωση θεματικών πανελλαδικών συσκέψεων για μια σειρά αγροτικά προϊόντα που φέτος αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την παραγωγή.

Ειδικότερα, την Κυριακή 19 Νοέμβρη, στις 12.30 το μεσημέρι στον Τύρναβο θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για τον περονόσπορο στα αμπελοοινικά προϊόντα, που μείωσε δραστικά την παραγωγή και το εισόδημα.

Featured Image

Την Τετάρτη 22 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στην Αγιά θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για τα Μήλα-Κάστανα-Αμύγδαλα, για προβλήματα με ασθένειες όπως το φουζικλάδιο και τον μύκητα, την ακαρπία στα αμύγδαλα, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που κόπηκαν από την Κυβέρνηση για αυτά τα προϊόντα.

Την Κυριακή 26 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στην Αταλάντη θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για την ακαρπία στην ελιά που είναι πανελλαδικό φαινόμενο και επιβάλλεται η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.

Τα προβλήματα
Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ), τα οποία – μεταξύ άλλων έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους παραγωγής, νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια.

Παράλληλα, η ΠΕΜ, σημειώνει ότι παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και αν σε μερικά προϊόντα υπάρχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, το εισόδημα μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή να πουλήσουν.

Επίσης, υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, το φουζικλάδιο, μύκητες.

“Η κατάσταση έχει οξυνθεί πολύ περισσότερο σε περιοχές που εκτός αυτών των προβλημάτων αντιμετώπισαν καταστροφικά φαινόμενα όπως τις πυρκαγιές στον Έβρο και σε άλλες περιοχές”, τονίζει.

Featured Image