Η συνολική παραγωγή εσπεριδοειδών στο βόρειο ημισφαίριο θα φτάσει τους 28.976.001 τόνους, 12,2% περισσότερο από την περασμένη σεζόν και 1,48% περισσότερο από τον μέσο όρο των 4 τελευταίων σεζόν.
Η Παγκόσμια Ένωση Εσπεριδοειδών, WCO, δημοσίευσε την ετήσια πρόβλεψή της για τα εσπεριδοειδή στο Βόρειο Ημισφαίριο για τη σεζόν 23/24 (2023-24) στο συνέδριο Global Citrus Outlook, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου.
Η πρόβλεψη αυτή, με βάση τα στοιχεία των κυριότερων παραγωγών χωρών, δείχνει ότι η παραγωγή θα φτάσει τους 28.976.001 τόνους, δηλαδή 12,2% περισσότερο από την περασμένη σεζόν και 1,48% περισσότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων 4 σεζόν. Σε ό,τι αφορά τις συνολικές εξαγωγές, αναμένεται να ακολουθήσουν παρόμοια τάση, στους 9.483.770 τόνους, 11,4% περισσότερες από την προηγούμενη σεζόν και, όσον αφορά τον μέσο όρο με τις τελευταίες εμπορικές περιόδους, θα είναι 4,5% υψηλότερες.
Ο Philippe Binard, Γενικός Γραμματέας του WCO, εξηγεί ότι «οι προοπτικές της αγοράς δείχνουν ανάκαμψη από το χαμηλότερο σημείο της περασμένης σεζόν. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην Τουρκία και την Αίγυπτο, ενώ άλλες χώρες παραμένουν σταθερές ή σημειώνουν οριακά κέρδη».
Ο Eric Imbert, από το CIRAD, προσθέτει ότι «αν και οι φετινές προβλέψεις δείχνουν ανάκαμψη, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι για την ανάλυση της αγοράς», εξηγεί, «ιδιαίτερα κλιματικά ζητήματα όπως όψιμοι παγετοί, ξηρασία, καύσωνες ή νέα παράσιτα και ασθένειες, επειδή επηρέασαν την ποιότητα, το χρώμα ή την καθυστέρηση στη συγκομιδή». Επιπλέον, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τη γεωπολιτική αστάθεια, ενώ η καταναλωτική ζήτηση μπορεί να επηρεάζεται από την περιορισμένη αγοραστική δύναμη και τον πληθωρισμό».
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ανά περιοχή, στις χώρες παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται ισπανική συγκομιδή 5,9 εκατομμυρίων τόνων, 2% υψηλότερη από τις προηγούμενες περιόδους. Η παραγωγή μανταρινιού παραμένει σταθερή και αναμένεται αύξηση της παραγωγής λεμονιού, αλλά τα πορτοκάλια πέφτουν κατά 6%. Στην Ιταλία, η συνολική παραγωγή αυξάνεται κατά 6% χάρη στην ανάπτυξη 20% των πορτοκαλιών, αλλά η παραγωγή τόσο των μανταρινιών όσο και των λεμονιών μειώνεται κατά 10%. Η Ελλάδα πέφτει 7%, στους 1,1 εκατ. τόνους.
Χώρες εκτός ΕΕ
Στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, η Τουρκία είναι πλέον ηγέτης στην αγορά, με μια πρώτη εκτίμηση παραγωγής 6,5 εκατομμυρίων τόνων που, στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τα 7 εκατομμύρια. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης και της παραγωγικότητας, της εναλλαγής και των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών. Η Αίγυπτος από την πλευρά της, με 5,4 εκατ. τόνους, αυξάνει 10% την παραγωγή σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 4 τελευταίων εκστρατειών. Στη χώρα αυτή η κύρια κατηγορία είναι τα πορτοκάλια, με 3,7 εκατ. τόνους (+5%), ενώ τα μανταρίνια, με διψήφια αύξηση, θα πρέπει να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο τόνους. Μερική ανάκαμψη της μαροκινής παραγωγής αναμένεται επίσης σε λίγο περισσότερο από 2 εκατομμύρια τόνους, με 1 εκατομμύριο μανταρίνια (+11%) και 930.000 τόνους πορτοκάλια. Η παραγωγή του Ισραήλ υπολογίζεται σε 365.000 τόνους, αλλά η πρόσφατη σύγκρουση και η επίθεση στη χώρα είναι η πηγή πολλαπλών προκλήσεων όσον αφορά τον εφοδιασμό, την επιμελητεία και τους ανθρώπινους πόρους για τη συλλογή και τη συσκευασία.
ΗΠΑ
Η παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξηθεί κατά 1%, σε 4,5 εκατομμύρια τόνους, με περισσότερα πορτοκάλια (+10%, σε 2,4 εκατομμύρια) αλλά λιγότερα μανταρίνια (-2%, σε 856.000 τόνους) και ακόμη λιγότερο λεμόνι (-12% με 889.000 τόνους).
Εξαγωγές
Όσον αφορά την εμπορευματοποίηση των εσπεριδοειδών, ο Binard αναφέρει ότι «οι παγκόσμιες εξαγωγές εσπεριδοειδών θα αυξηθούν κατά 11% και θα φτάσουν τους 9,4 εκατ. τόνους, ενώ η μεταποίηση θα αυξηθεί κατά 8% και θα φτάσει τα 4,7 εκατ., αφήνοντας 14,7 τόνους για εθνικές πωλήσεις (+14%)».
Πηγή: valenciafruits