H Nότια Αφρική ισχυρίζεται ότι τα λάθη που έγιναν φέτος θέτουν σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία των διαδικασιών φυτοϋγειονομικών δοκιμών στην ΕΕ.

«Η βιομηχανία εσπεριδοειδών της Νότιας Αφρικής έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια και την αξιοπιστία των διαδικασιών δοκιμών που ακολουθούνται από εργαστήρια στα κράτη μέλη της ΕΕ».

Δεδομένων αυτών των δηλώσεων που δημοσιεύθηκαν στο Eurofruit την 1η Δεκεμβρίου, ο διευθυντής της Διεπαγγελματικής Ένωσης Λεμονιών και Γκρέιπφρουτ, Ailimpo, Χοσέ Αντόνιο Γκαρθία, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια «έκπληξη και χωρίς νόημα ανακοίνωση από τον τομέα των εσπεριδοειδών της Νότιας Αφρικής». Αντί να αναγνωρίσουν ένα εσωτερικό πρόβλημα, «αποφασίζουν να ακολουθήσουν μια στρατηγική απαξίωσης των επίσημων ευρωπαϊκών υπηρεσιών». Σύμφωνα με τον García, «η βιομηχανία εσπεριδοειδών της Νότιας Αφρικής έχει εγείρει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την ακρίβεια και την αξιοπιστία των διαδικασιών δοκιμών που ακολουθούνται από τα εργαστήρια των κρατών μελών της ΕΕ», όπως δημοσιεύτηκε στην έκδοση Eurofruit.

Καταγράψτε αριθμούς ανιχνεύσεων

Featured Image

Μετά τη δημοσίευση των τελικών δεδομένων της καλοκαιρινής σεζόν από το EUROPHYT (European Union Reporting System for Phytosanitary Interceptions), η RSA είχε 51 ανιχνεύσεις (αριθμός απόλυτου ρεκόρ) Citrus Black Spot, ενός θανατηφόρου επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας για τα εσπεριδοειδή. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία πέντε χρόνια. «Περίεργοι που όταν το 2020 είχαν «μόνο» έξι ανιχνεύσεις, δεν επέκριναν το επίσημο σύστημα ανάλυσης…» Από την Ailimpo «θέλουμε να μεταφέρουμε στις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της MAPA και της ΕΕ την υποστήριξη και τον σεβασμό μας για το έργο που κάνουν για να αποτρέψουν την είσοδο επιβλαβών οργανισμών στη δραστηριότητα των εσπεριδοειδών μας, έργο για το οποίο έχουν όλη μας την εμπιστοσύνη».

«Ίσως το πιο έξυπνο πράγμα θα ήταν η RSA και η Ένωση CGA της Νότιας Αφρικής να αναγνωρίσουν το πραγματικό πρόβλημα που υποδεικνύεται από αυτές τις 51 ανιχνεύσεις, να διενεργήσουν εσωτερική έρευνα και να λάβουν αποφάσεις για τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων για την επόμενη σεζόν του 2024», λέει ο διευθυντής του Ailimpo, José. Αντόνιο. Γκαρσία.

Πηγή: valenciafruits

Featured Image