Το τηλέφωνο στο οινοποιείο «Σεμέλη» στη Νεμέα δεν έχει σταματήσει να χτυπάει από την Πέμπτη το απόγευμα. Πελάτες, άνθρωποι που είχαν προγραμματίσει επίσκεψη ή απλοί φίλοι θέλουν να μάθουν τι έχει συμβεί από τη φωτιά στην περιοχή.
Η απάντηση είναι ανακουφιστική και αποκαρδιωτική ταυτόχρονα: «Το οινοποιείο και οι άνθρωποι είναι καλά. Εχουν όμως καεί πολλά στρέμματα, αλλά προς το παρόν δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς. Δεν μπορεί να γίνει καταμέτρηση έως ότου σβήσουν εντελώς οι εστίες φωτιάς που καίνε ακόμα», λέει η υπεύθυνη μάρκετινγκ του κτήματος, Μαρία Παναγιωτοπούλου.
Σε μικρή απόσταση, στο κτήμα «Γαία» ο οινοποιός Γιάννης Παρασκευόπουλος περιμένει και αυτός να σβήσει εντελώς η πυρκαγιά για να πλησιάσει στο αμπέλι του. Προς το παρόν ξέρει ότι έχασε 20 στρέμματα φυτεμένα με μαυροδάφνη, αγιωργίτικο και ασύρτικο. «Οι δυσκολίες συνεχίζονται. Πέρυσι μια αλληλουχία καιρικών φαινομένων οδήγησε στην καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής μας. Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών σταμάτησε η επικοινωνία των φύλλων με τη ρώγα και έτσι τα σταφύλια μαράζωσαν, ενώ δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν. Τι κρασί να βγάλεις!».
Εξαιτίας των δυνατών ανέμων κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα με ελιές και αμπέλια με μαύρη κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα αλλά και οινοποιήσιμες ποικιλίες.
Πέρυσι λοιπόν σοδειά 2023 για τις premium ετικέτες του κτήματος δεν βγήκε. Φέτος λόγω ανομβρίας η παραγωγή φαινόταν ότι θα είναι πολύ μικρή, αλλά καλή ποιοτικά, μέχρι προχθές που ξέσπασε η φωτιά. Οι φλόγες ξεκίνησαν την Πέμπτη το μεσημέρι από το χωριό Στιμάγκα που βρίσκεται στον Δήμο Βέλου – Βόχας στην Κορινθία, στα σύνορα με τον Δήμο Νεμέας. Το τραγικό είναι ότι ο Δήμος Βέλου – Βόχας έχει έτσι κι αλλιώς τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας. Υδρεύεται και αρδεύεται κυρίως από ιδιωτικές γεωτρήσεις που βγάζουν μικρή ποσότητα και κακής ποιότητας νερό. Γρήγορα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν επεκτάθηκε προς το Κούτσι, τη γνωστή περιοχή της Νεμέας όπου καλλιεργούνται ποικιλίες αμπελοστάφυλων που δίνουν πολύ καλής ποιότητας αγιωργίτικο.
«Η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, αλλιώς η καταστροφή θα ήταν βιβλική», λέει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. Ακόμη και έτσι, όμως, οι φλόγες τη νύχτα τρύπωσαν σε μια δύσβατη χαράδρα και έκαιγαν μέχρι χθες το πρωί, οπότε ξεκίνησαν να πετούν και πάλι τα πτητικά μέσα κατάσβεσης. Εξαιτίας των δυνατών ανέμων κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα με ελιές και αμπέλια με μαύρη κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα αλλά και οινοποιήσιμες ποικιλίες. Πολλά στρέμματα δάσους επίσης έγιναν στάχτη. «Η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη, ήταν πολλά και μεγάλα τα μέτωπα», περιγράφει στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Νεμέας Κωνσταντίνος Φρούσιος, προσθέτοντας ότι δεν κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές.
Το πόσα στρέμματα ακριβώς κάηκαν θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες όταν ξεκινήσει η επίσημη καταμέτρηση. Όμως εκτός από τα αμπέλια που κάηκαν ένα – ενάμιση μήνα πριν από τον τρύγο, κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο μεγάλη θα είναι τελικά η καταστροφή. «Πολλές καλλιέργειες που δεν κάηκαν, υπέστησαν θερμικό σοκ από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν λόγω της φωτιάς», λέει στην «Καθημερινή» ο Δημήτρης Σκούρας από το ομώνυμο κτήμα. Η παραγωγή στην περιοχή φαινόταν ότι θα είναι πρώιμη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν από τον Ιούνιο, αλλά και χαμηλή σε απόδοση. «Όχι όσο πέρυσι που είχαμε ακραία χαμηλή παραγωγή, αλλά πάντως μικρή», προσθέτει ο κ. Σκούρας.
Ο πρόεδρος των Οινοποιών Νεμέας, Γιώργος Βλάχος, λέει ότι η φωτιά ήταν το… κερασάκι σε μια περιοχή που η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες. «Κάθε φέτος και χειρότερα», συμφωνεί με τον κ. Βλάχο η Ευαγγελία Παλυβού από το ομώνυμο κτήμα. «Λειψυδρία, ξηρασία, καύσωνες. Εμείς εδώ έχουμε καταλάβει στο 100% τι σημαίνει κλιματική αλλαγή. Ξέρουμε ότι όταν καλλιεργείς χωρίς προστασία –δεν πρόκειται για θερμοκήπιο που μπορείς να επηρεάσεις τις συνθήκες– καμία χρονιά δεν είναι ίδια με την άλλη.
Όμως οι δυσκολίες κάθε χρόνο γίνονται περισσότερες, προσθέτει η οινοποιός. «Η περιοχή της Νεμέας λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή έχει υποστεί τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες μαύρης κορινθιακής σταφίδας, σουλτανίνας αλλά και οινοποιήσιμων ποικιλιών», έγραφε πέρυσι τον Αύγουστο ο δήμαρχος Νεμέας Κωνσταντίνος Φρούσιος σε επιστολή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις), ζητώντας τη στήριξη των καλλιεργητών. Πολλά αμπέλια δεν έδωσαν παραγωγή εξαιτίας του καύσωνα το χρονικό διάστημα 13-27/7/2023 καθώς η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 45 βαθμούς.
Πηγή: notospress.gr