Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Δωδεκανήσου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Γεωργίου Νικητιάδη προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα: «Μείωση ΦΠΑ στο ελαιόλαδο».
Από την συζήτηση προέκυψε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση ΦΠΑ στο ελαιόλαδο κατά το πρότυπο της Ισπανίας.
“Χθες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής. Ας δούμε τι λέει, λοιπόν, το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής για το συγκεκριμένο ζήτημα και μπορείτε να τρέξετε στο διαδίκτυο και να επιβεβαιώσετε αυτά. Γράφει, λοιπόν: «Πρόσφατα έχει εισέλθει στον δημόσιο διάλογο και η προοπτική μειώσεων έμμεσων φόρων, όπως του ΦΠΑ, κυρίως σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής πριν λίγες ημέρες ολοκλήρωσε την έρευνά του και προχώρησε σε αναλυτική ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας που εξετάζει τη διάχυση του ΦΠΑ στις τελικές τιμές καταναλωτή. Έπειτα από ενδελεχή ανάλυση πλήθους προϊόντων σε είκοσι επτά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις επιπτώσεις που αποφέρουν οι μεταβολές -αυξομειώσεις, δηλαδή, του ΦΠΑ- σε τελικές τιμές καταναλωτή, προκύπτουν τρία ενδιαφέροντα ευρήματα».
Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα λέει το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, δεν τα λέει η Κυβέρνηση.
«Πρώτον, ένα μικρό μόνο μέρος των μειώσεων του ΦΠΑ, περίπου 6%, διαχέεται στις τελικές τιμές και μόνο βραχυχρόνια. Αντιθέτως, οι αυξήσεις ΦΠΑ διαχέονται στις τελικές τιμές κατά 34% περίπου. Επιπλέον, η επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ οδηγεί σε δυσανάλογες αυξήσεις των τιμών, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή.
Δεύτερον, μετά από ένα χρονικό διάστημα δέκα μηνών που ακολουθεί τη μείωση του ΦΠΑ, οι τιμές καταναλωτή επανέρχονται στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τη μείωση του.
Τρίτον, οι μειώσεις του ΦΠΑ φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων σε βάρος των καταναλωτών».
Άρα τα πρώτα ευρήματα της μελέτης που εστιάζει στο παράδειγμα της Ισπανίας, στο οποίο κάνατε ειδική αναφορά, δείχνουν ότι σχεδόν η πλήρης διάχυση της μείωσης του ΦΠΑ για τους πρώτους μήνες υποχωρεί σημαντικά εντός τριμήνου.
Ολοκληρώνει μετά το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αλλά και τις συνθήκες ανταγωνισμού σε σχέση με την Ισπανία, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής εκτιμά ότι η όποια πιθανή επίπτωση στις τελικές τιμές καταναλωτή από μείωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, εάν θα υπάρξει, αναμένεται να είναι μικρότερη ή πολύ μικρότερη, καθώς και πολύ πιο βραχύβια από ότι στην Ισπανία.
Συνυπολογίζοντας και το δημοσιονομικό κόστος, το Γραφείο εκτιμά ότι οι όποιες προτεινόμενες μειώσεις ΦΠΑ δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο για τη λύση του δομικού προβλήματος της ακρίβειας».
Κι έρχομαι εγώ να ρωτήσω, γιατί όλοι προφανώς ενδιαφερόμαστε για τους καταναλωτές και θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές για τους καταναλωτές και ναι, πρόβλημα υπάρχει και μάλιστα σημαντικό: Είναι η ενδεδειγμένη λύση η μείωση ή ο μηδενισμός του ΦΠΑ, όπως προτείνετε εσείς; Σύμφωνα και με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, το μόνο το οποίο θα κάνει είναι σε λίγους μήνες από τώρα να ξανααυξηθούν οι τιμές και ενδεχομένως να δώσει τη δυνατότητα για μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε κάποιες επιχειρήσεις. Πιθανότατα σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ακόμα και αισχροκέρδεια”, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χρίστος Δήμας μιλώντας στη βουλή.
Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Συνεχίζουμε με την δέκατη τρίτη με αριθμό 1164/22-6-2024 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Δωδεκανήσου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Γεωργίου Νικητιάδη προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα: «Μείωση ΦΠΑ στο ελαιόλαδο».
Ορίστε, κύριε Νικητιάδη, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ το 2019, όταν γίνατε Κυβέρνηση, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη χώρα μας είχε 6,14 ευρώ το λίτρο. Σήμερα, η μέση τιμή είναι 13,91 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή, μιλάμε για μία αύξηση της τάξης του126,5%. Σε ορισμένους δε κωδικούς σήμερα και μάλιστα σε κάποιους με τη μεγαλύτερη κίνηση βρίσκουμε τιμή 15 ευρώ το λίτρο το λάδι, σήμερα που μιλάμε.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιο εντυπωσιακό, το παρθένο λάδι ξεκινά η μέση τιμή του από 8 έως 9 ευρώ το λίτρο. Στα δικά μας σουπερμάρκετ ξεκινάει η τιμή του ανά λίτρο από 11 ευρώ. Με τη διαφορά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεταφορικά, διότι δεν παράγει λάδι, ενώ εμείς παράγουμε λάδι. Ποια είναι η εξήγηση γι’ αυτές τις φοβερές τιμές;
Η Ισπανία, με τα προβλήματα τα γνωστά της ξηρασίας, είχε μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ και τώρα μηδένισε τον ΦΠΑ στο λάδι. Τον είχε μειώσει και σε πολλά άλλα προϊόντα.
Το λάδι, κύριε Υπουργέ, είναι στενά συνδεδεμένο με τον Έλληνα, όχι μόνο διατροφικά. Και το ξέρετε και εσείς και εγώ. Κάθε μέρα τρώμε λάδι. Όλοι οι Έλληνες κάθε μέρα τρώνε λάδι. Είναι συνδεδεμένο και ιστορικά και πολιτιστικά. Θα σας θυμίσω «κλάδο ελαίας φέρουμε» και εγώ φέρω σε εσάς κλάδο ελαίας, ώστε να μην έχουμε αντιπαράθεση.
Θα σας θυμίσω επίσης, από πλευράς πολιτισμού, τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή του Κώστα του Μοίρη σε ένα εκπληκτικό ποίημα, που μελοποίησε ο αείμνηστος Γιάννης Μαρκόπουλος και τραγούδησε ο επίσης αείμνηστος Νίκος Ξυλούρης έναν στίχο που μου έρχεται διαρκώς στο μυαλό, όταν συζητάμε για το λάδι, ο οποίος λέει: «Μάνα κρασί, μάνα ψωμί, μάνα μου ελιά και λάδι, κράτα γερά το πρόσφορο τώρα που θα ανταμώσετε με τον παππού στον Άδη». Τι λέει αυτό; Λέει ότι το λάδι, η ελιά συνδέονται με τον Έλληνα τόσο εν ζωή, όσο και μετά θάνατον.
Και είναι παντού το λάδι, βέβαια. Θέλετε τη βάφτιση που χρησιμοποιείται το λάδι; Θέλετε τα καντήλια που το λάδι κρατάει τη φλόγα της πίστης; Όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου στην Ελλάδα παντού είναι συνδεδεμένο το DNA του Έλληνα με το λάδι.
Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι οι τιμές του λαδιού στη χώρα μας είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, η αγοραστική μας δύναμη στον πάτο, λίγο πάνω από τη Βουλγαρία, επίσης ο ΦΠΑ από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Η Ισπανία, που έχει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη ο Ισπανός από ότι ο Έλληνας, έρχεται και μηδενίζει τον ΦΠΑ.
Ερωτάσθε, λοιπόν, πόσα είναι τα περίφημα έσοδα που θα απωλέσει το κράτος εάν μηδενίσετε μόνο στο λάδι το ΦΠΑ για ένα διάστημα έξι μηνών; Και επίσης αν δεν σκοπεύετε να το μηδενίσετε, πρόκειται να πάρετε κάποια άλλα μέτρα; Υπάρχουν κάποια άλλα μέτρα για να μπορεί ο Έλληνας να συνεχίσει να χρησιμοποιεί και να συνδέσει τη ζωή του μονίμως με το λάδι;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Τον λόγο έχει ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χρίστος Δήμας.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών):
Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Θα ξεκινήσω πιο γενικά και θα μπω μετά στα στοιχεία αρκετά ειδικότερα. Τα ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του φόρου προστιθέμενης αξίας ρυθμίζονται στη χώρα μας με τις διατάξεις του Κώδικα του ΦΠΑ, ο οποίος αποτελεί ενσωμάτωση στο εσωτερικό μας δίκαιο διατάξεων της Οδηγίας του Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου του 2006 με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, η οποία προφανώς έχει υποχρεωτική εφαρμογή σε όλα τα κράτη – μέλη. Με τις διατάξεις του άρθρου 98 της συγκεκριμένης Οδηγίας καθορίζονται, όμως, και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που μπορούν να εφαρμόζουν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες παραδόσεων αγαθών και παροχής, όμως, υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα 3. Οι διατάξεις της συγκεκριμένης Οδηγίας ενσωματώθηκαν στην εθνική μας νομοθεσία με το άρθρο 21 του Κώδικα ΦΠΑ, στο οποίο ορίζονται οι συντελεστές ΦΠΑ και οι οποίοι εφαρμόζονται στις συναλλαγές, ενώ στο παράρτημα 3 του Κώδικα καθορίζονται τα αγαθά και υπηρεσίες που υπάγονται στο μειωμένο ή στο υπερμειωμένο συντελεστή των δασμολογικών κλάσεων για λόγους αποσαφήνισης.
Κατά τις ανωτέρω διατάξεις ο κανονικός συντελεστής, το γνωρίζουμε όλοι, του ΦΠΑ είναι στο 24% στη φορολογητέα αξία. Για τα αγαθά, όμως και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα 3 του Κώδικα ΦΠΑ ο μειωμένος συντελεστής του φόρου ορίζεται στο 13%, ενώ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες για τα οποία υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο παράρτημα 3 του εν λόγω Κώδικα ο υπερμειωμένος είναι στο 6% και στο 4%.
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων των επιχειρήσεων μία σειρά από αγαθά και υπηρεσίες υπάγονται σε μειωμένο και υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης 20 του Κεφαλαίου Α΄ στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% παραμένει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα κλάσματα του, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα.
Επίσης, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Β΄ υπηρεσίες του ανωτέρω παραρτήματος 3 στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ το 13% υπάγεται η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή, η παροχή δηλαδή υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων μέχρι την ολοκλήρωση τους. Μεταξύ των υπηρεσιών αυτών είναι η συλλογή των ελιών, καθώς και η έκθλιψη αυτών από τα ελαιοτριβεία.
Πάμε τώρα λίγο στα έσοδα που ρωτήσατε. Παρέχονται σαφείς οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης δήλωσης ΦΠΑ και ειδικότερα διευκρινίζεται και περιλαμβάνεται σε κάθε κωδικό της δήλωσης, στις δηλώσεις ΦΠΑ περιλαμβάνονται δηλαδή όλες οι φορολογητέες αξίες που αντιστοιχούν στα αγαθά και τις υπηρεσίες που επιβαρύνονται με μειωμένο συντελεστή 13%, ενώ στον αντίστοιχο κωδικό το 3.3.1 αναγράφεται ο φόρος που αναλογεί σε αυτά, ο όποιος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της φορολογητέας αξίας με τον αντίστοιχο συντελεστή του φόρου.
Όπως συνεπώς προκύπτει από τα ανωτέρω οι πωλήσεις καταχωρούνται στους σχετικούς κωδικούς ανά συντελεστή ΦΠΑ 13%, 24%, στο 6%, στο 4% και όχι ανά είδος, δεν πάνε ανά είδος. Και για τον λόγο αυτό δεν είναι δυνατόν από τις δηλώσεις ΦΠΑ να αντληθούν ειδικά στοιχεία με το ποσό του ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί από τις πωλήσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Αν κανείς ανατρέξει στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μπορεί να διαπιστώσει, βάσει των ανωτέρω, ότι δεν υπάρχει διακριτός αναλυτικός λογαριασμός εσόδου -ο περίφημος ΑΛΕ- στο ελαιόλαδο και συνεπώς, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία στο ύψος του συγκεκριμένου φόρου.
Ειδικότερα για την Ισπανία, που προφανώς δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης όπως είπατε, αλλά στοιχείων, θα μιλήσω στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Τον λόγο έχει ο κ. Νικητιάδης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Καταλαβαίνω, κύριε Υπουργέ, ότι βολεύει αυτή η τεχνική αδυναμία να μας πείτε ποιο είναι το περίφημο ποσό που θα χάσει το κράτος εάν μηδενίσετε τον ΦΠΑ στο λάδι.
Ο κ. Χατζηδάκης στη Συνέλευση των Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Τροφίμων, απαντώντας στις παροτρύνσεις τόσο του κ. Γιώτη όσο και των περισσότερων επιχειρηματιών για μείωση του ΦΠΑ, πρωτίστως είπε ότι δεν το επιτρέπει η δημοσιονομική πολιτική. Άρα, έχει υπολογίσει τα έσοδα που προκύπτουν συνολικώς και απλώς αδυνατεί να υπολογίσει τα έσοδα που θα προκύψουν ειδικώς από το λάδι.
Μειώστε τον συντελεστή στο 0, αφαιρέστε το ποσό που θα προκύψει και θα δείτε πόσο θα είναι το κόστος από τον μηδενισμό του ΦΠΑ στο λάδι. Είναι απλή αριθμητική. Από αυτά που λέτε, δεν έχετε καν υπολογίσει ούτε αν τον μειώσετε στο 50%, στο 30%, στο 20%, από το 13% που είναι σήμερα.
Ξέρετε ο ΦΠΑ στο λάδι πριν μπει η Ελλάδα στα μνημόνια ήταν 9%. Τώρα έχει πάει στο 13%. Λόγω των μνημονίων έπρεπε να αυξηθούν τα έσοδα. Ελάτε, όμως, που η Νέα Δημοκρατία στο Πρόγραμμά της το 2019 έλεγε ότι θα μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ τουλάχιστον 1% σε όλα τα προϊόντα. Πού είναι η μείωση, το 1%; Όσο την είδατε εσείς, τόσο την είδε και ο Έλληνας καταναλωτής.
Η άποψή μου είναι ότι η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην καταπολεμήσει την ακρίβεια. Θα ήθελε να την καταπολεμήσει εισπράττοντας και έσοδα. Ε, δεν γίνονται και τα δύο. Πρέπει να επιλέξεις κάτι.
Οι Βουλευτές σας, συνεχώς, εμφανίζονται με ανακρίβειες ότι δήθεν ότι η μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία και ο μηδενισμός του τώρα δεν μεταφέρεται στο ράφι. Όλα αυτά είναι προφανώς η προπαγάνδα που προσπαθείτε να περάσετε γιατί καταλυτικά η Κομισιόν, αναθέτοντας σε ειδικό ινστιτούτο την μελέτη της μείωσης του ΦΠΑ στην Ισπανία, απεφάνθη ότι έχει άμεσα αποτελέσματα στην τιμή του προϊόντος και κατεβάζει την τιμή των προϊόντων.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας -που, επίσης, λένε ανακρίβειες τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας- ξανά, με μεγάλη μελέτη, αποφαίνεται με σαφήνεια ότι ο μηδενισμός του ΦΠΑ ή η μείωση του ΦΠΑ έχει άμεση αντανάκλαση και μειώνεται η τιμή των προϊόντων. Και εσείς εκείνο που λέτε, επίσης, είναι ότι δεν θα μεταφερθεί διότι θα μεσολαβήσουν οι μεσάζοντες και έτσι δεν θα περάσει. Μα, αν αυτό ομολογείτε -γιατί αυτό είναι μια τραγική ομολογία-, στην ουσία λέτε ότι είσαστε ανίκανοι να κάνετε έλεγχο, η Κυβέρνησή σας, προκειμένου να τα καταφέρει, μειώνοντας τον ΦΠΑ, να περάσει αυτή η τιμή στο ράφι.
Κοιτάξτε, στην Ελλάδα η παραγωγή μας το 2023 ήταν 155.000 τόνοι περίπου. Το μισό από αυτό έχει εξαχθεί. Ποιο θα ήταν το δημοσιονομικό κόστος στους 80.000 τόνους που παρήχθησαν και καταναλώθηκαν εδώ, αν μηδενίζατε τον ΦΠΑ; Προσπαθώ να τα απλοποιήσω τα πράγματα για να σας δώσω να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Έλληνας καταναλωτής.
Εγώ λέω κλείνοντας, κύριε Υπουργέ: Κάντε ένα πείραμα. Τολμήστε μόνο στο λάδι, αυτό που είναι τόσο συνδεδεμένο με τον Έλληνα και με τη διατροφή του καθημερινά και με τον πολιτισμό του και με την ιστορία του και με τη θρησκεία του. Μόνο στο λάδι δοκιμάστε. Δεν θα το κάνετε και ξέρετε γιατί; Γιατί θα αποδειχθεί ότι η μείωση του ΦΠΑ έφερε μείωση των τιμών και έτσι θα αναγκαστείτε να το εφαρμόσετε και σε άλλα προϊόντα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, πάντως σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε εδώ πέρα για να κάνουμε πειράματα. Μιας και δεν πιστεύετε, όμως, το τι λέει η Κυβέρνηση και τι λένε οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θα σας πω ότι χθες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής. Ας δούμε τι λέει, λοιπόν, το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής για το συγκεκριμένο ζήτημα και μπορείτε να τρέξετε στο διαδίκτυο και να επιβεβαιώσετε αυτά.
Γράφει, λοιπόν: «Πρόσφατα έχει εισέλθει στον δημόσιο διάλογο και η προοπτική μειώσεων έμμεσων φόρων, όπως του ΦΠΑ, κυρίως σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής πριν λίγες ημέρες ολοκλήρωσε την έρευνά του και προχώρησε σε αναλυτική ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας που εξετάζει τη διάχυση του ΦΠΑ στις τελικές τιμές καταναλωτή. Έπειτα από ενδελεχή ανάλυση πλήθους προϊόντων σε είκοσι επτά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις επιπτώσεις που αποφέρουν οι μεταβολές -αυξομειώσεις, δηλαδή, του ΦΠΑ- σε τελικές τιμές καταναλωτή, προκύπτουν τρία ενδιαφέροντα ευρήματα».
Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα λέει το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, δεν τα λέει η Κυβέρνηση.
«Πρώτον, ένα μικρό μόνο μέρος των μειώσεων του ΦΠΑ, περίπου 6%, διαχέεται στις τελικές τιμές και μόνο βραχυχρόνια. Αντιθέτως, οι αυξήσεις ΦΠΑ διαχέονται στις τελικές τιμές κατά 34% περίπου. Επιπλέον, η επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ οδηγεί σε δυσανάλογες αυξήσεις των τιμών, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή.
Δεύτερον, μετά από ένα χρονικό διάστημα δέκα μηνών που ακολουθεί τη μείωση του ΦΠΑ, οι τιμές καταναλωτή επανέρχονται στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τη μείωση του.
Τρίτον, οι μειώσεις του ΦΠΑ φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων σε βάρος των καταναλωτών».
Άρα τα πρώτα ευρήματα της μελέτης που εστιάζει στο παράδειγμα της Ισπανίας, στο οποίο κάνατε ειδική αναφορά, δείχνουν ότι σχεδόν η πλήρης διάχυση της μείωσης του ΦΠΑ για τους πρώτους μήνες υποχωρεί σημαντικά εντός τριμήνου.
Ολοκληρώνει μετά το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αλλά και τις συνθήκες ανταγωνισμού σε σχέση με την Ισπανία, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής εκτιμά ότι η όποια πιθανή επίπτωση στις τελικές τιμές καταναλωτή από μείωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, εάν θα υπάρξει, αναμένεται να είναι μικρότερη ή πολύ μικρότερη, καθώς και πολύ πιο βραχύβια από ότι στην Ισπανία.
Συνυπολογίζοντας και το δημοσιονομικό κόστος, το Γραφείο εκτιμά ότι οι όποιες προτεινόμενες μειώσεις ΦΠΑ δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο για τη λύση του δομικού προβλήματος της ακρίβειας».
Κι έρχομαι εγώ να ρωτήσω, γιατί όλοι προφανώς ενδιαφερόμαστε για τους καταναλωτές και θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές για τους καταναλωτές και ναι, πρόβλημα υπάρχει και μάλιστα σημαντικό: Είναι η ενδεδειγμένη λύση η μείωση ή ο μηδενισμός του ΦΠΑ, όπως προτείνετε εσείς; Σύμφωνα και με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, το μόνο το οποίο θα κάνει είναι σε λίγους μήνες από τώρα να ξανααυξηθούν οι τιμές και ενδεχομένως να δώσει τη δυνατότητα για μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε κάποιες επιχειρήσεις. Πιθανότατα σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ακόμα και αισχροκέρδεια.
Newsroom Agronewsbomb