H Μαρία Καραντάνη, κτηνοτρόφος από τα Καλάβρυτα, έχει εξελιχθεί σε Tik Toker, αλλά ποτέ δεν ξεχνάει τα ζώα της.
“Το 2005 έφυγα από τη Λέρο και εγκαταστάθηκα στην επαρχία. Στην Αθήνα εργαζόμουν για χρόνια, μέχρι που γεννήθηκε το πρώτο μου παιδί και αποφασίσαμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Η πρώτη μου επαφή με την κτηνοτροφία έγινε όταν πήρα την πρώτη γίδα. Το 2017, μετά από επίσκεψη στα Καλάβρυτα, αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά με την εκτροφή της φυλής Anglonubian. Από τότε, το κοπάδι μου έχει φτάσει μέχρι 50 γίδες, ενώ εισήγαγα και τη ράτσα Mponte από την Ολλανδία”, λέει μιλώντας στο Agronewsbomb η… διάσημη κτηνοτρόφος από τα ορεινά Καλάβρυτα, της οποίας η ζωή και η επιστροφή στο χωριό από την πόλη, έχει γίνει και ντοκυμαντέρ στην τηλεόραση.
“Η φάρμα μου είναι ενεργειακά αυτόνομη, λειτουργώντας αποκλειστικά με φωτοβολταϊκά πάνελ, χωρίς σύνδεση στο δίκτυο ρεύματος. Τα ζώα μου τα εκτρέφω με αγάπη και φροντίδα, καθώς είναι σημαντικά όχι μόνο για την ποιότητα του γάλακτος που παράγουν, αλλά και για τη γενετική τους βελτίωση”, σημειώνει.
“Μεγαλόσωμα, αλλά ευαίσθητα”
“Η φυλή Anglonubian είναι ξεχωριστή. Είναι μεγαλόσωμα ζώα, με τα θηλυκά να φτάνουν τα 110 κιλά και τα αρσενικά τα 170. Είναι πολύχρωμα και παράγουν γάλα υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε λιποπρωτεΐνες, με διάρκεια αρμέγματος έως και 10 μήνες τον χρόνο. Παρόλα αυτά, δεν ενδείκνυνται για μεγάλα κοπάδια, καθώς ως καθαρόαιμα είναι ευπαθή και απαιτητικά. Τα αποκαλώ “γίδες σαλονιού” λόγω της ευαισθησίας τους και των αυξημένων αναγκών τους σε καθαριότητα και καλή διατροφή”, τονίζει με σεβασμό για τα ζώα της.
“Τα ζώα μου τα εκτρέφω κυρίως για γάλα, ενώ τα καλύτερα από αυτά τα διαθέτω ως γεννήτορες. Ωστόσο, η ενασχόληση με την κτηνοτροφία απαιτεί πόρους και υποστήριξη, η οποία συχνά λείπει.
Η κτηνοτροφία έχει μέλλον, αλλά χρειάζεται στήριξη
Αν υπήρχε καλύτερος έλεγχος στο γάλα και αν οι κτηνοτρόφοι συνεργάζονταν περισσότερο, θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι δυσκολίες του κλάδου παραμένουν”, καταλήγει η Μαρία, στηλιτεύοντας την έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των κτηνοτρόφων, που μας “κρατά πίσω” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Newsroom Agronewsbomb