Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Αχλαδιών Interpera, που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Πορτογαλία, επιβεβαιώνουν την πτωτική τάση των εκτιμήσεων για την ευρωπαϊκή παραγωγή αχλαδιών.

Τα καιρικά φαινόμενα έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα τη βόρεια Ευρώπη με σημαντική πτώση στην περιοχή του Βελγίου και της Ολλανδίας, της κύριας παραγωγικής περιοχής της ηπείρου.

Το Βέλγιο έχει υποστεί ζημιές που προκλήθηκαν από παγετό, χαλάζι και μακροχρόνιες και άφθονες βροχοπτώσεις και εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή ανέρχεται σε 241.000 τόνους, που αντιπροσωπεύει μείωση 30% σε σύγκριση με την περσινή σοδειά, η οποία ανήλθε σε 345.000 τόνους.

Όσον αφορά την Ολλανδία, οι ζημιές προκλήθηκαν από έναν σχετικά ζεστό χειμώνα, ο οποίος προκάλεσε πολύ πρώιμη ανθοφορία, και την εμφάνιση χαλαζόπτωσης. Αν και εκπρόσωποι του κλάδου δεν έχουν δώσει συγκεκριμένα προγνωστικά στοιχεία, θεωρούν ότι δεν θα είναι μια πλήρης συγκομιδή. Το 2023 συγκέντρωσαν 358.000 τόνους αχλαδιών. Και οι δύο χώρες έχουν βιώσει μια άφθονη πτώση στην ανθοφορία στην ποικιλία αστεριών τους, το αχλάδι Conference.

Στην Ισπανία, η παγκόσμια συγκομιδή θα μειωθεί κατά 25% λόγω των επιπτώσεων του υδατικού στρες που υπέστησαν τα δέντρα στην τελευταία εκστρατεία και που επηρέασε το επίπεδο ανθοφορίας και καρπόδεσης. Η φετινή σοδειά ανέρχεται στους 141.000 τόνους έναντι 164.000 πέρυσι. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει δεδομένα μόνο από την Καταλονία και τη Λα Ριόχα, τις κύριες περιοχές παραγωγής. Παρατηρείται επίσης καλή ποιότητα και διαμέτρημα καρπών.

Όσον αφορά την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ιταλία, και οι τρεις σχεδιάζουν να ανακτήσουν την παραγωγή σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν.

Featured Image

Η Πορτογαλία είχε λίγες ώρες κρύου αυτόν τον χειμώνα και γνώρισε όψιμη και πολύ μεγάλη ανθοφορία που, μαζί με την εναλλαγή κάποιων φυτειών, θα αφήσει τη συγκομιδή της κάτω από την παραγωγική της ισχύ. Η Πορτογαλία θα συγκομίσει 123.000 τόνους, 15% περισσότερο από ό,τι το 2023 (107.000 τόνοι).

Η Γαλλία αυξάνει τις προβλέψεις της για τη συγκομιδή της κατά 28% και πηγαίνει από τους 104.000 τόνους στους 133.000, ανακάμπτοντας από την τελευταία εκστρατεία, μια χρονιά κατά την οποία η παραγωγή ήταν πολύ χαμηλή. Το κλίμα στη γαλλική επικράτεια ήταν ψυχρό και υγρό κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και έχουν καταγραφεί κάποιοι παγετοί.

Η Ιταλία, παρά το γεγονός ότι υπέστη ορισμένες περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων και μεταβολών της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της άνοιξης που προκάλεσαν πτώση των καρπών, θα βελτιώσει επίσης τη συγκομιδή της περασμένης σεζόν, η οποία ανήλθε σε 184.000 τόνους. Η εκτίμηση είναι για ανάκαμψη παρά το γεγονός ότι η επιφάνεια του αχλαδιού συνεχίζει να μειώνεται, γεγονός που συμβάλλει στον περιορισμό του παραγωγικού του δυναμικού.

Στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού ποικιλιακού χάρτη συνεχίζει να κυριαρχεί το Conference. Με συγκομιδή το 2023 κοντά στο ένα εκατομμύριο τόνους, είναι το κύριο αχλάδι που παράγεται στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη υπεροχή στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το αχλάδι Williams που παράγεται κυρίως στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. και στην τρίτη θέση βρίσκεται το αχλάδι Rocha, το οποίο παράγεται 100% στην Πορτογαλία, όντας το ηγεμονικό σε αυτή τη χώρα.

Featured Image