Τι αναφέρει η τελευταία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Οι εισαγωγές σιταριού Κίνας 2023/24 (Ιούλιος/Ιούνιος) προβλέπονται να αυξηθούν αυτόν τον μήνα κατά 500.000 τόνους σε 12,5 εκατομμύρια, λόγω των μεγάλων πρόσφατων αγορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και οι εισαγωγές εξακολουθούν να είναι ελαφρώς χαμηλότερες από το προηγούμενο έτος, η Κίνα έχει σταθεροποιήσει τη θέση της ως ο κορυφαίος εισαγωγέας στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Σε βάση ημερολογιακού έτους (CY), η Κίνα έχει ήδη εισαγάγει 10,7 εκατομμύρια τόνους μέχρι τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας ότι θα υπερβεί τη δασμολογική ποσόστωση (TRQ) των 9,36 εκατομμυρίων τόνων κατά σημαντικό περιθώριο. Αν και η Κίνα εισήγαγε περισσότερο από το ποσό του TRQ σίτου τόσο το 2021 όσο και το 2022, είναι το πρώτο ημερολογιακό έτος που θα εισάγει πάνω από 10,0 εκατομμύρια τόνους από το 1995.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Κίνα την τελευταία δεκαετία λόγω των μη ανταγωνιστικών τιμών και του σκληρού ανταγωνισμού από την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ωστόσο, από τον Ιούνιο, οι συνολικές δεσμεύσεις σιταριού των ΗΠΑ προς την Κίνα έχουν ξεπεράσει τους 2,0 εκατομμύρια τόνους, ενισχυμένες από τις ισχυρές πρόσφατες πωλήσεις σίτου Soft Red Winter (SRW). Οι άφθονες προμήθειες SRW φέτος έχουν ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω, καθιστώντας την κατηγορία ανταγωνιστική έναντι αυστραλιανής και γαλλικής προέλευσης. Η ζήτηση της Κίνας για διεθνές σιτάρι ενισχύθηκε από τις ανησυχίες για την ποιότητα στην εγχώρια σοδειά της φέτος, κυρίως λόγω των έντονων βροχοπτώσεων την εποχή της συγκομιδής στην κορυφαία σιτοπαραγωγική επαρχία Χενάν. Οι άφθονες εγχώριες προμήθειες σιταριού ποιότητας ζωοτροφών οδήγησαν σε μεγαλύτερες αναμενόμενες ζωοτροφές και υπολειμματική χρήση σίτου το 2023/24, αυξημένες κατά 4,0 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα κινεζικά εργοστάσια ζωοτροφών αυξάνουν τα σιτηρέσια ζωοτροφών με χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα.

Featured Image

Με μεγαλύτερο ποσοστό σιταριού ποιότητας ζωοτροφής στη φετινή καλλιέργεια, η Κίνα απαιτεί πρόσθετες εισαγωγές αλεσμένου σίτου για να συμπληρώσει τις εγχώριες προμήθειες για χρήση σε τρόφιμα. Πέρυσι, η Κίνα βασίστηκε στις άφθονες προμήθειες της Αυστραλίας τόσο σε αλεύρωση όσο και σε σιτάρι ποιότητας ζωοτροφής. Δεδομένης της συγκομιδής ρεκόρ 2022/23 και του χαμηλότερου κόστους αποστολής στην Κίνα, η Αυστραλία εξήγαγε ρεκόρ 7,8 εκατομμυρίων τόνων σίτου στην Κίνα την περασμένη εμπορική χρονιά, κατακτώντας σχεδόν το 60 τοις εκατό μερίδιο αγοράς. Μέχρι στιγμής αυτό το εμπορικό έτος (Ιούλιος-Οκτώβριος), οι εισαγωγές σίτου από την Κίνα από την Αυστραλία μειώθηκαν κατά 27 τοις εκατό από την ίδια περίοδο πέρυσι. Η μικρότερη σοδειά 2023/24 της Αυστραλίας, η οποία συγκομίστηκε τον Οκτώβριο, έχει περιορίσει σημαντικά τις εξαγώγιμες προμήθειες για το επόμενο έτος.

Οι περιορισμένες προμήθειες της Αυστραλίας ωθούν την Κίνα να εισάγει σιτάρι από άλλη χώρα. Εκτός από τις διευρυμένες αγορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εισαγωγές από τον Καναδά αυξήθηκαν κατά 37%, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη ζήτηση για άλεσμα σίτου. Η Κίνα επανέλαβε επίσης τις εισαγωγές από το Καζακστάν σε μεγάλους όγκους. Το Καζακστάν εξάγει συνήθως μικρούς όγκους σιταριού στην Κίνα, εν μέρει λόγω των προκλήσεων που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές των εισαγωγέων. Φέτος, ωστόσο, το Καζακστάν έχει ήδη στείλει 300.000 τόνους σίτου στην Κίνα, σε σύγκριση με σχεδόν μηδενικές εξαγωγές την ίδια περίοδο πέρυσι. Η ανάπτυξη του συνοριακού σιδηροδρομικού σταθμού Alashankou και η επιδότηση μεταφορών της Κίνας κατά την αποστολή εμπορευμάτων στην ενδοχώρα συνέβαλαν στην επέκταση των αποστολών μέσω των συνόρων Κίνας-Καζάκ. Οι εισαγωγές σιταριού της Κίνας από τη Ρωσία, εν τω μεταξύ, είναι σχεδόν σε ρεκόρ μόλις 4 μήνες από το 2023/2024. Η Κίνα ήρε τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία πέρυσι και το εμπόριο επεκτάθηκε ραγδαία από τότε. Η μελλοντική επέκταση του εμπορίου φαίνεται εύλογη αφού ο Ρώσος εξαγωγέας EPT υπέγραψε συμφωνία τον Οκτώβριο για την εξαγωγή 70,0 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και οσπρίων στην Κίνα για 12 χρόνια. Η Ρωσία προσφέρει ανταγωνιστική τιμή σίτου άλεσης σε σύγκριση με την προέλευση των ΗΠΑ ή του Καναδά.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image