Πολύ χιόνι και υπερβολικό νερό έχουν πέσει σε πολλές ελαιοπαραγωγικές ζώνες, σκορπώντας ανησυχία στους αγρότες.

Έως και 13 περιοχές στην Ισπανία είναι σε επιφυλακή για βροχή, χιόνι, άνεμο και αντίξοες θαλάσσιες συνθήκες. Η καταιγίδα Μόνικα γίνεται αισθητή και στις αγροτικές περιοχές, καθώς όπως έχουμε περιγράψει σε χθεσινό μας άρθρο, οι ελιές στις πιο πολλές ζώνες άνθισαν πολύ πρόωρα.

Ανώμαλη ανθοφορία και καρπόδεση ελιάς στην Ισπανία προμηνύει νέα κακή χρονιά

Η δέκατη τρίτη κακοκαιρία της σεζόν, η Μόνικα, άφησε στο πέρασμά της μια κακοκαιρία με ισχυρούς ανέμους, βροχές και χιόνια αυτό το Σαββατοκύριακο. Τέσσερις αυτόνομες κοινότητες είναι σε πορτοκαλί συναγερμό και εκατό δευτερεύοντες δρόμοι έχουν επηρεαστεί.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και το A-6 μεταξύ León και Lugo κόπηκε λόγω χιονιού και υπήρξαν πολλά ατυχήματα στη Γαλικία, το AP-9 ή τη Μαδρίτη με ένα ατύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν περισσότερα από 30 οχήματα που επλήγησαν στο A-3 λόγω ισχυρού χαλάζι.

Η πρόβλεψη είναι ότι αυτή η κακοκαιρία θα παραμείνει σε ισχύ την Κυριακή αν και θα υποχωρήσει και θα δώσει μια πιο σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με την Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΑΕΜΕΤ).

Δρόμοι και χιόνι, βασικοί πρωταγωνιστές

Το χιόνι επηρεάζει πολλούς ορεινούς δρόμους καθώς πέφτει άφθονο σε όλα τα επίπεδα της χερσονήσου πάνω από τα 1.000 μέτρα . Στα Πυρηναία της Huesca και της Lleida βρίσκονται επίσης υπό πορτοκαλί προειδοποίηση λόγω της συσσώρευσης πάχους που θα μπορούσε να ξεπεράσει το μισό μέτρο .

Υπάρχουν επίσης προειδοποιήσεις για χιονοπτώσεις στα βουνά της Ανδαλουσίας, της Γαλικίας, της Castilla y León, της Castilla La Mancha, της La Rioja, της κοινότητας της Μαδρίτης και της Extremadura. Νωρίς το πρωί, η Πολιτική Φρουρά βοήθησε έξι άτομα που είχαν παγιδευτεί από τη χιονόπτωση στον αυτοκινητόδρομο Navalacruz (Άβίλα).

Featured Image

Η χιονόπτωση που πλήττει την Αραγονία έχει προκαλέσει επεισόδια σε περισσότερους από τριάντα δρόμους στο Teruel και την Huesca, όπου συνιστάται η χρήση αλυσίδων ή χειμερινών ελαστικών για οδήγηση σε δρόμους υψηλότερου κινδύνου. Η χιονόπτωση διατηρεί επίσης περισσότερους από δώδεκα δρόμους στην Castilla y León που ανήκουν στο κρατικό δίκτυο και βρίσκονται στις επαρχίες Ávila, Burgos, León (η επαρχία που επλήγη περισσότερο), Zamora και Segovia που επλήγησαν.

Κύματα άνω των επτά μέτρων

Η καταιγίδα Μόνικα είναι φορτωμένη με νερό και άνεμο και στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας έχουν καταγραφεί κύματα έως και επτά μέτρων στη Γαλικία.

Σε κίτρινο συναγερμό βρίσκονται και οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η Μούρθια, οι ακτές των επαρχιών Αλικάντε και Βαλένθια, καθώς και η πόλη της Θέουτα, λόγω του κινδύνου βροχής, ισχυρών ανέμων και θαλασσοταραχής.

Ανδαλουσία: Έντονες βροχές και άνεμοι

Η Ανδαλουσία, κυρίως στις ακτές και την επαρχία της Γρανάδας, πλήττεται από βροχές όπου έπεσαν από 60 έως 80 λίτρα τις τελευταίες 12 ώρες.

Η πρωτεύουσα της Κόρδοβα έχει υποστεί μια ακραία περίπτωση ανέμου που έχει γκρεμίσει πολλά δέντρα ή δύο φοίνικες στο Patio de los Naranjos de la Mezquita. Δεν έχουν καταγραφεί τραυματισμοί, αν και υπήρξαν υλικές ζημιές.

Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει να προσθέσουμε γενικές περιπτώσεις πλημμύρας λόγω πλημμύρας ποταμών που έχει επηρεάσει δρόμους και σπίτια στη Γρανάδα, τη Μάλαγα και το Κάντιθ.

Με λίγα λόγια, ένα Σαββατοκύριακο που έχει επηρεάσει ολόκληρη τη χερσόνησο, τις Βαλεαρίδες Νήσους και τη Θέουτα, με νερά, χιόνια και αέρα.

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από Euronews

Featured Image