Από την προσεχή 1η Ιουλίου, ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στο ελαιόλαδο της Ισπανίας θα καταργηθεί.

Αυτό προέβλεψε ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλανάς, ο οποίος ανέφερε ότι το μέτρο αυτό θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη 25 Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Olimerca, αυτή θα είναι η δεύτερη μείωση του ΦΠΑ που θα κάνει η κυβέρνηση στο ελαιόλαδο, ο οποίος έχει ήδη μειωθεί από 10% σε 5% το 2023, μέτρο που θα ολοκληρωνόταν πλέον εάν το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο την εγκρίνει οριστικά μειώνοντας τον φόρο στο 0%, σύμφωνα με το olivonews.

Featured Image

Επιπλέον, πρόσθεσε ο υπουργός, το ελαιόλαδο θα περιλαμβάνεται στην ομάδα των βασικών αγαθών που εφαρμόζουν μόνιμα τον υπερμειωμένο συντελεστή, όπως ψωμί, φρούτα και λαχανικά ή αυγά: επομένως από το 2025 ο ΦΠΑ στα ελαιόλαδα θα έχει συντελεστή 4%.

Το ελαιόλαδο συνεχίζει να είναι το προϊόν που έχει αυξηθεί περισσότερο στο καλάθι αγορών. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο χρόνο (στην αναλογία Μαΐου 2023 και Μαΐου 2024), η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (€/λίτρο) στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 62,6%, του παρθένου λαδιού κατά 61,2% και του ελαιολάδου κατά 61%, σύμφωνα με σε πηγές από την εταιρεία συμβούλων NIQ.

Featured Image