Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) χορηγεί δάνειο 25 εκατομμυρίων ευρώ στην τουρκική Şekerbank, ώστε να μπορούν να χορηγούνται δάνεια σε πελάτες που πραγματοποιούν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, ειδικά στη βιώσιμη γεωργία, σύμφωνα με το Hortoinfo μέσω πηγών της EBRD.

Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού II της πράσινης οικονομίας της ΕΤΑΑ στην Τουρκία, με χορήγηση έως και 750 εκατομμυρίων ευρώ σε συνεργαζόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία στον εμπορικό, δημόσιο και οικιστικό τομέα.

Με αυτό το νέο δάνειο, η Şekerbank θα μπορεί να επικεντρώσει τον δανεισμό της στη βιώσιμη γεωργία και την ενεργειακή απόδοση, καθώς και να βοηθήσει τους αγρότες στις αγροτικές περιοχές να χρησιμοποιούν τη γη τους πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να βελτιώσει την εσωτερική της ικανότητα, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης κλιματικών κινδύνων, να επεκτείνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές της και να επενδύσει στην τεχνολογία.

Με έναν φιλόδοξο στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας με τη μείωση των κινδύνων που ενέχουν οι φυσικοί κίνδυνοι, μεταξύ άλλων μέσω μέτρων προσαρμογής που σχετίζονται με τη γεωργία, είναι μια από τις σημαντικότερες εθνικά καθορισμένες συνεισφορές της Τουρκίας. Η γεωργία παραμένει η κινητήρια δύναμη της οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 6,5% του ΑΕΠ και σχεδόν το 17% της απασχόλησης.

Featured Image

Ο Francis Malige, Γενικός Διευθυντής Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων στην EBRD, δήλωσε: «Η βιώσιμη γεωργία πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο για να επιτευχθεί ένα πιο πράσινο μέλλον, αλλά και για να επιτευχθεί η επισιτιστική ασφάλεια, η οποία παραμένει παγκόσμια πρόκληση. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επικεντρωθούμε στη γεωργία σε μια χώρα όπως η Τουρκία, όπου οι δυνατότητες για παραγωγική και ανθεκτική στο κλίμα γεωργία είναι ενθαρρυντικές. «Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία μας με την Şekerbank σε αυτόν τον τομέα θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε αυτήν την προσέγγιση και να παρέχουμε περαιτέρω υποστήριξη για το πράσινο μέλλον της χώρας».

Ο Aybala Şimşek Galpin, Διευθύνων Σύμβουλος της Şekerbank, δήλωσε: «Με την υποστήριξη της EBRD, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον ηγετικό μας ρόλο στη χρηματοδότηση της βιώσιμης γεωργίας και της ενεργειακής απόδοσης στον τομέα. Ως η μόνη ιδιωτική τράπεζα στην Τουρκία της οποίας η ιδρυτική αποστολή είναι η χρηματοδότηση της γεωργίας, υποστηρίζουμε τις αγροτικές δραστηριότητες με τρόπο χωρίς αποκλεισμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές τους».

Η EBRD είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Τουρκία, με περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν χορηγηθεί μέσω 453 έργων και ορίων εμπορικής χρηματοδότησης από το 2009, η πλειονότητα των οποίων στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: hortoinfo.es

Featured Image