Την “εκδίκηση τους” παίρνουν τις τελευταίες ημέρες οι τυροκόμοι τιμολογώντας ή, και ανακοινώνοντας επίσημες τιμές αγοράς νωπού πρόβειου γάλακτος στη ζώνη 1,50- 1,53€ / κιλό & εκκαθάριση με επιπλέον ±0,03€ / κιλό με “ανεπίσημο” τρόπο.
Όμως τι έχει συμβεί πρακτικά στους “καθαρούς φετατζήδες” την 5ετία 2018- 2022; Καταρχήν ο κλάδος αύξησε κατά πολύ τον κύκλο εργασιών. Η αύξηση αυτή είναι κυρίως πληθωριστική. Από το 2018 και εντεύθεν κινείται με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,4% περίπου. Ωστόσο, την ίδια περιόδο η κερδοφορία σε όρους %Ebitda, μειώθηκε από 10% σε 8% επί του κύκλου εργασιών. Επιπροσθέτως, ο δείκτης δάνεια/ Ebitda αυξήθηκε σημαντικά χωρίς ωστόσο να τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους ενώ αυξήθηκαν και οι ημέρες διακράτησης των αποθεμάτων.
Σ’ αυτό το σημείο λοιπόν εκτιμώ ότι γίνεται το στρατηγικό λάθος. Δηλαδή στην τακτική επαναφοράς Ebitda ή, και των λοιπών δεικτών που επηρεάστηκαν, με μειώση στην τιμή του γάλακτος στον παραγωγό. Η στρατηγική αυτή είναι ιδιαιτέρως risky, διότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα μείωσης της παραγωγής και “ανώμαλης προσγείωσης”, ήτοι αδυναμία παραγωγής, έξοδος από αγορές, περαιτέρω μείωσης Ebitda και αύξησης του δείκτη δάνεια/ Ebitda.
Εναλλακτικά, η επαναφορά της κερδοφορίας ή, και η περαιτέρω αύξηση της θα πρέπει να επέλθει από μείωση του κόστους των λοιπών λειτουργικών παραγόντων πλην του γάλακτος. Ακόμα- ακόμα και μια στρατηγική ανακατανομή σε επίπεδο ζώνης γάλακτος είναι σε θέση να δώσει αποτέλεσμα. Όπως και να έχει, θεωρώ λάθος κίνηση την επιχειρούμενη μείωση στην τιμή του γάλακτος προσεγγίζοντας καθαρά με όρους στρατηγικής.
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος στοιχείων ανάλυσης χρηματοοικονομικών καταστάσεων 38 τυροκομικών επιχειρήσεων- το σημειώνω ξανά καθαρών “φετατζήδων” και όχι του κλάδου των γαλακτοκομικών, δηλαδή επιχειρήσεις που παρήγαγαν πχ γιαούρτι και φέτα αποκλείονταν από την ανάλυση- ενώ ευελπιστώ το επόμενο τρίμηνο στη δημοσίευση ενός paper με συν-συγγραφείς την αδερφή μου Matina Kaimakami που μάλιστα έχει ως θέμα μεταπτυχιακής διατριβής τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας του κλάδου και τη γυναίκα μου @Voula Bagiota. Οικογενειακή υπόθεση βλέπετε το πάθος για την κτηνοτρoφία.
Πηγή: Ιωάννης Καϊμακάμης/facebook