Έκθεση για τα σιτηρά δημοσίευσε στις 12 Αυγούστου το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Ο ρόλος της Ινδίας ως βασικός προμηθευτής στην παγκόσμια αγορά σιτηρών έχει μειωθεί τα τελευταία 3 χρόνια, καθώς η ισχυρή εγχώρια ζήτηση και οι κυβερνητικές πολιτικές διατηρούν τις εγχώριες προμήθειες εντός της χώρας.
Από το εμπορικό έτος (TY) 2020/21 έως το 2023/24, οι εξαγωγές καλαμποκιού εκτιμάται ότι θα μειωθούν 86 τοις εκατό, οι εξαγωγές ρυζιού 20 τοις εκατό και οι εξαγωγές σιταριού 90 τοις εκατό, επισημαίνει το USDA.
Η Ινδία εξάγει τον μισό όγκο σιτηρών σε σύγκριση με τις αποστολές ρεκόρ το 2021/2022.
Η κυβερνητική πολιτική αιθανόλης και η αυξανόμενη ζήτηση πουλερικών για καλαμπόκι, οι περιορισμοί στις εξαγωγές για ορισμένα είδη ρυζιού και η απαγόρευση των εξαγωγών για το σιτάρι συνέβαλαν στην αλλαγή του εμπορικού περιβάλλοντος σιτηρών της Ινδίας και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις προοπτικές για το 2024/25.
Η μεγαλύτερη αλλαγή στο εμπόριο σιτηρών της Ινδίας αφορά το καλαμπόκι.
Το 2023/24, η Ινδία χάνει τη θέση της ως καθαρός εξαγωγέας για πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα. Η αύξηση της ζήτησης για ζωοτροφές, κυρίως από τον τομέα των πουλερικών της Ινδίας, μαζί με την εγχώρια πολιτική που δίνει κίνητρα στο καλαμπόκι για παραγωγή αιθανόλης, έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τις προμήθειες στη χώρα και ώθησαν την Ινδία να αρχίσει να εισάγει για πρώτη φορά από το 2019/20. Επιπλέον, μια πτώση 15 τοις εκατό από έτος σε έτος στις παγκόσμιες τιμές καλαμποκιού έκανε τις ινδικές εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές και στήριξαν περαιτέρω τις εισαγωγές καλαμποκιού σε ευνοϊκές τιμές. Το χαρακτηριστικό της αγοράς χονδροειδών σιτηρών υπογραμμίζει τις προοπτικές για το εμπόριο καλαμποκιού της Ινδίας και τον αντίκτυπό του στους εμπορικούς εταίρους της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας.
Η Ινδία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού την τελευταία δεκαετία. Η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές ορισμένων ειδών ρυζιού (αν και με σημαντικό αριθμό απαλλαγών) και να εφαρμόσει εξαγωγικούς φόρους σε άλλα έχει αναστατώσει την παγκόσμια αγορά. Όταν η Ινδία εφάρμοσε την απαγόρευση, οι τιμές του ρυζιού εκτοξεύτηκαν πριν τελικά υποχωρήσουν, καθώς οι ανταγωνιστές αύξησαν τις εξαγωγές. Παρά τα μεγάλα αποθέματα, η απαγόρευση των τακτικών εξαγωγών λευκού ρυζιού παραμένει σε ισχύ, ωθώντας τους εισαγωγείς να στραφούν σε άλλους προμηθευτές όπως το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη.
Το χαρακτηριστικό της αγοράς ρυζιού υπογραμμίζει τον αντίκτυπο των περιοριστικών εμπορικών μέτρων στις εξαγωγές ρυζιού της Ινδίας συνολικά. Η Ινδία είχε αμελητέες εξαγωγές σιταριού από τότε που εφάρμοσε την απαγόρευση των εξαγωγών σε κόκκους σιταριού τον Μάιο του 2022. Η απαγόρευση εφαρμόστηκε για να κατευνάσει τις υψηλές τιμές, να δώσει προτεραιότητα στην εγχώρια κατανάλωση μετά από μια άνοδο των εξαγωγών και μια μικρότερη σοδειά και να σταθεροποιήσει τα αποθέματα. Με ισχυρή κατανάλωση, τα αποθέματα σίτου το 2023/24 μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Με μικρή αύξηση των προμηθειών, οι αλευρόμυλοι ζήτησαν παραίτηση από το δασμό εισαγωγής σίτου (40 τοις εκατό) για να επιτρέψουν τις εισαγωγές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των σιτηρών στην Ινδία, ανατρέξτε στην Ενημέρωση σιτηρών και τροφοδοσίας Ινδίας Ιουλίου 2024.
Newsroom Agronewsbomb