Στην έρημο της Αριζόνα, ο συνεταιρισμός Mohave Electric Cooperative επωφελείται πλέον από μια καινοτόμο ηλιακή λύση της EDP, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση της ενεργειακής κατανάλωσης από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τα 36.700 μέλη του.

Η κοινότητα αυτή, η οποία επί του παρόντος βασίζεται στο φυσικό αέριο και τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει υποδεχθεί την εγκατάσταση ενός ηλιακού έργου 23 MWp.

Παράλληλα, στην αντίθετη πλευρά του πλανήτη, η EDP Renewables εξασφάλισε καθαρή ενέργεια στο Pulau Ubin, ένα απομακρυσμένο νησί στα βόρεια της Σιγκαπούρης. Αποκομμένο από το δίκτυο της ενδοχώρας, το νησί λειτουργούσε προηγουμένως με ένα μικρού μεγέθους δίκτυο 10 ετών που τροφοδοτούνταν με πάνω από 100.000 λίτρα ντίζελ ετησίως, με αποτέλεσμα την εκπομπή περισσότερων από 260.000 κιλών CO2. Το νέο αυτό βιώσιμο έργο της EDP Renewables υποστηρίζει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια για τους κατοίκους και τις δραστηριότητες του νησιού.

Τα δύο αυτά έργα αποτελούν πρόσφατα παραδείγματα των παγκόσμιων επενδύσεων του ομίλου EDP για την απεξάρτηση από τον άνθρακα διαφόρων κατηγοριών καταναλωτών – απομακρυσμένων κοινοτήτων, αστικών περιοχών ή επιχειρήσεων – μέσω καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων που προωθούν τη συλλογική αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Η εταιρεία παρέχει διαφορετικές εφαρμογές που μπορούν να επιταχύνουν μια ολιστική ενεργειακή μετάβαση, εξασφαλίζοντας στους πελάτες και τις κοινότητές της τη δέσμευση για έναν πιο βιώσιμο πλανήτη. Η στρατηγική αυτή ευθυγραμμίζεται πλήρως με την ατζέντα της Συνόδου COP28, η οποία θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και στην οποία η EDP θα συμμετέχει ενεργά.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας ιστορικά υψηλής ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θα ωφελήσει την κοινωνία, την παγκόσμια οικονομία και τον πλανήτη. Ωστόσο, περισσότερες δράσεις και επενδύσεις θα πρέπει να προσανατολιστούν προς την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού», αναφέρει ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP. «Ανυπομονώ να συμμετάσχω σε ουσιαστικές συζητήσεις γύρω από τα όσα απαιτούνται για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, με άλλα ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και την περιβαλλοντική κοινότητα, στο πλαίσιο της Συνόδου COP28, όπου η EDP σχεδιάζει να συμμετάσχει ενεργά, προβάλλοντας τα καινοτόμα έργα μας και ενισχύοντας τις δεσμεύσεις μας για την κλιματική δράση προς την κατεύθυνση των net zero στόχων και ενός πιο βιώσιμου πλανήτη.»

Η EDP θα συμμετέχει ξανά στη Σύνοδο COP28 που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου, για να μοιραστεί τις απόψεις της σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση και τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα. Μέσω της παρουσίασης καινοτόμων και βιώσιμων έργων, όπως αυτά στο Mohave και στο Pulau Bin, καθώς και άλλα που υλοποιούνται ανά τον κόσμο, η EDP θα ενισχύσει τη δέσμευσή της για συλλογική δράση υπέρ του κλίματος και θα υποστηρίξει την έκκληση για τουλάχιστον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, ενώνοντας τη φωνή της με άλλες με στόχο ένα απτό αποτέλεσμα στη Σύνοδο COP28.

Featured Image

Αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων με ηλιακά συστήματα

Η EDPR, μέσω της EDPR NA Distributed Generation, εγκαινίασε πρόσφατα στην έρημο της Αριζόνα, στις ΗΠΑ, μια καινοτόμο λύση με ένα έργο κατανεμημένης ηλιακής παραγωγής 23 MWp σε συνδυασμό με μια μπαταρία 15 MW/60MWh που μπορεί να αποθηκεύσει έως και 4 ώρες πλεονάζουσας ηλιακής ενέργειας για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια. Το έργο παραδόθηκε στον συνεταιρισμό Mohave Electric Cooperative, που βρίσκεται στο Fort Mohave, στην έρημο της Αριζόνα των ΗΠΑ, και θα επιτρέψει σε αυτόν τον μη κερδοσκοπικό συνεταιρισμό διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τα 36.700 μέλη του να αντικαταστήσουν μερικώς τη χρήση φυσικού αερίου με καθαρότερη ενέργεια. Το έργο θα μετριάσει επίσης τη χρήση ενέργειας κατά τις περιόδους μέγιστης κατανάλωσης και θα σταθεροποιήσει μακροπρόθεσμα το ενεργειακό κόστος.

Με περισσότερους από 54.000 ηλιακούς συλλέκτες, το επίγειο σύστημα ηλιακών συστημάτων του έργου Mohave θα επιτρέψει την αντιστάθμιση περισσότερων από 36.000 μετρικών τόνων CO2 ετησίως, το οποίο ισοδυναμεί με την ποσότητα άνθρακα που δεσμεύεται από 43.000 στρέμματα δασών των ΗΠΑ μέσα σε ένα έτος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ηλιακή κατανεμημένη παραγωγή με αποθήκευση που έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα ο όμιλος EDP και αναδεικνύει την ικανότητα του ομίλου να παρέχει εξατομικευμένες λύσεις για τις διαφορετικές ανάγκες των πελατών του.

Το έργο Mohave χρησιμοποιεί ATI trackers, μια καινοτόμο λύση στα αποκεντρωμένα ηλιακά συστήματα που επιτρέπει στους συλλέκτες να ακολουθούν την πορεία του ήλιου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε αντίθεση με τις σταθερές εγκαταστάσεις ηλιακών συλλεκτών, αυτό το σύστημα παρακολούθησης μεγιστοποιεί την απορρόφηση ενέργειας, εξασφαλίζοντας ότι οι συλλέκτες είναι πάντα σε θέση να συλλαμβάνουν το φως του ήλιου και να συμβάλλουν σημαντικά στο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Mohave Electric. Η αποθήκευση ενέργειας του έργου θα διαθέτει, επίσης, ηλιακή πρόβλεψη με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένη διαμόρφωση, ώστε να συμβάλει στον εξορθολογισμό της βελτιστοποίησης της ηλιακής ενέργειας για προστιθέμενη αξία για τον συνεταιρισμό Mohave Electric Cooperative και τα μέλη του.

Τον τρέχοντα μήνα, η EDP Renewables ηλεκτροδότησε, επίσης, με καθαρή ενέργεια το νησί Pulau Ubin και τους κατοίκους του, καθώς και τις δραστηριότητές τους. Το νησί στα βόρεια της Σιγκαπούρης δεν έχει καμία σύνδεση με το δίκτυο της ενδοχώρας και βασίζεται στο δικό του δίκτυο μικρού μεγέθους και ηλικίας 10 ετών, το οποίο τροφοδοτείται με περισσότερα από 100.000 λίτρα ντίζελ ετησίως και είναι υπεύθυνο για περισσότερες από 260.000 κιλά εκπομπών CO2 ετησίως.

Με το σύστημα ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης της EDPR, το Pulau Ubin θα αντλεί έως και το 95% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια από καθαρότερες πηγές, με το ενισχυμένο μικροδίκτυό του να βασίζεται πλέον σε μια ηλιακή εγκατάσταση 328 kWp και ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας 1 MWh. Η μπαταρία συμβάλλει στον μετριασμό της ηλιακής μεταβλητότητας και διασφαλίζει τη συνεπή λειτουργία του δικτύου, διαχειριζόμενη ενεργά τυχόν αναντιστοιχίες στην προσφορά και τη ζήτηση.

Featured Image