Η Deoleo, που ανήκει στο fund CVC, περιγράφει τώρα την πιθανότητα πώλησης ως “απροσδιόριστη” και συμφωνεί με τη BlackRock για δάνειο 20 εκατομμυρίων με σκοπό την αγορά ελαιολάδου.

Η πολυεθνική εταιρεία από το χώρο του ελαιολάδου ενημέρωσε την αγορά τον περασμένο Οκτώβριο ότι είχε ξεκινήσει «μια διαδικασία έρευνας αγοράς για να ανακαλύψει τις στρατηγικές εναλλακτικές της, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πώλησης», για την οποία προσέλαβε την επενδυτική τράπεζα Lazard ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον όμιλο, η πιθανή πώληση δεν είναι πλέον θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι. Η Deoleo επιτυγχάνει καλά αποτελέσματα φέτος και η αστάθεια της τιμής του ελαιολάδου και οι υπάρχουσες αβεβαιότητες σχετικά με αυτήν αποθαρρύνουν τη λειτουργία.

Ούτε η εταιρεία ούτε η Lazard θέλησαν να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες. Ούτε ο όμιλος Acesur, που ανήκει στον βασιλιά του ελαιολάδου της Ανδαλουσίας, Juan Ramón Guillén Prieto, με το 5% της Deoleo.

Η πώληση του ομίλου ήταν ένας από τους τύπους με τους οποίους οι μέτοχοι μειοψηφίας της Deoleo μπορούσαν να ανακτήσουν μέρος των χρημάτων.

Τα warrants θα ασκούνταν αυτόματα σε περίπτωση πώλησης, εφόσον η αξία της εταιρείας σε μεταβίβαση ήταν μεγαλύτερη από 575 εκατ. ευρώ.

Από τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η Deoleo αναγνωρίζει στους τελευταίους εξαμηνιαίους λογαριασμούς της ότι “η πιθανότητα πώλησης και η πιθανή ημερομηνία της είναι απροσδιόριστη”.

Συμφωνία με τη BlackRock

Στα τελευταία εξαμηνιαία αποτελέσματά της, η Deoleo αναφέρει ότι έχει υπογράψει γραμμή χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης με την BlackRock για ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Featured Image

Με το δάνειο “διασφαλίζουμε ότι αυξάνουμε την ικανότητά μας να έχουμε πρόσβαση σε στρατηγικές ευκαιρίες αγοράς πρώτων υλών”, εξηγεί ο όμιλος.

Σύμφωνα με τις πηγές που ρωτήθηκαν, η εταιρεία αναμένει ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα συνεχίσουν να υπάρχουν «ποσοτικά και ποιοτικά προβλήματα» με το ελαιόλαδο. Και η προαγορά πρώτων υλών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσει αναταραχή των τιμών στο τέλος του έτους.

Από τον Ιούνιο του 2024, οι τιμές του ελαιολάδου είχαν μειωθεί σε σύγκριση με την αρχή του έτους, όταν έφθασαν τα υψηλά όλων των εποχών. Ωστόσο, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, αναφέρει η Deoleo, η οποία κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό των πωλήσεών της κατά 25%.

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «προβλέπουν μια σεζόν 2023/2024 παρόμοια με την προηγούμενη σεζόν», εξηγεί η Deoleo.

«Η ΕΕ εκτιμά χαμηλό ποσοστό στο τέλος της τρέχουσας σεζόν», προσθέτει.

Ωστόσο, η εταιρεία προειδοποιεί ότι, «δεδομένης της εγγενούς αστάθειας του κλάδου του ελαιολάδου», είναι απαραίτητο να «παραμείνουμε προσεκτικοί και να εργαστούμε με την ίδια αποφασιστικότητα όπως καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους».

Ο όμιλος διαβεβαιώνει ότι η εμπορική διαχείριση που πραγματοποιήθηκε «μας επιτρέπει να διατηρήσουμε το μικτό περιθώριο το οποίο, μαζί με την εξοικονόμηση διαρθρωτικών δαπανών και τη συγκράτηση του κόστους, ενισχύει το EBITDA», 55% υψηλότερα.

«Η εμπορική διαχείριση στην Ισπανία, με μόχλευση στη δύναμη των εμπορικών σημάτων μας και το υψηλό επίπεδο εκτέλεσης στο σημείο πώλησης, μας επέτρεψε, σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον όσον αφορά την κατανάλωση, να διατηρήσουμε τους όγκους μας», λέει η εταιρεία, η οποία επίσης δηλώνει ότι έχει αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στη χώρα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: economiadigital.es

Featured Image