Η Δανία αποφάσισε τον τρόπο εφαρμογής του πρώτου στον κόσμο φόρου για γεωργικές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένου του μετεωρισμού από τα ζώα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ πολιτικών κομμάτων, αγροτών, βιομηχανίας, συνδικάτων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η Τριμερής Πράσινη Συμφωνία, που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας.
Εισφορά στις γεωργικές εκπομπές
Από το 2030, οι αγρότες θα πληρώνουν 300 κορώνες Δανίας (43 δολάρια, 34 λίρες) ανά τόνο μεθανίου, ενώ το ποσό θα αυξηθεί στις 750 κορώνες έως το 2035. Ο φόρος θα αφορά τις εκπομπές από ζώα, όπως αγελάδες και χοίρους, σύμφωνα με τη δανική εφημερίδα The Copenhagen Post.
Ο υπουργός της Τριμερούς Συμφωνίας, Jeppe Bruus, δήλωσε:
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους».
Μείωση αζωτούχας ρύπανσης και αποκατάσταση οικοσυστημάτων
Η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση της αζωτούχας ρύπανσης, με στόχο την αποκατάσταση των ακτών και των φιόρδ της Δανίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι εκπομπές αζώτου θα μειωθούν κατά 13.780 τόνους ετησίως από το 2027. Παράλληλα, θα υλοποιηθεί συντονισμένο σχέδιο για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας:
Θα φυτευτούν 250.000 εκτάρια νέου δάσους.
Θα αποκατασταθούν 140.000 εκτάρια τυρφώνων σε φυσική κατάσταση.
Οι τυρφώνες, γνωστές αποθήκες άνθρακα, θα συμβάλουν στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η μετατροπή καλλιεργούμενης γης σε δάση και φυσικούς χώρους θα αλλάξει τη χρήση του 60% της γης που σήμερα καλλιεργείται.
Ένα νέο μοντέλο για το μέλλον
Ο υπουργός Κλίματος, Λαρς Άγκααρντ, επαίνεσε τη συμφωνία ως απόδειξη της «προθυμίας της Δανίας να δράσει» και πρόσθεσε:
«Η συνεργασία αυτή αποτελεί παράδειγμα που μπορεί να εμπνεύσει τον υπόλοιπο κόσμο στον αγώνα για το κλίμα».
Η Δανία εισέρχεται σε μια νέα εποχή περιβαλλοντικής μεταρρύθμισης, με αλλαγές που χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτερες από την αποξήρανση των υγροτόπων της το 1864.