Η ανάφλεξη στη Γάζα επαναφέρει το σενάριο για επιδότηση diesel στην αντλία, Νοέμβρη η επιστροφή ΕΦΚ των 76 εκατ. ευρώ για το 2023 με τους αγρότες να διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές στο πετρέλαιο.
Πλήρης επιβεβαίωση Agronewsbomb, ότι δεν θα πληρωθεί η επιστροφή του ΕΦΚ τον Οκτώβριο ή και τον Αύγουστο, όπως είχε ακουστεί. Σενάριο για επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο, ένα πάγιο αίτημα των αγροτών.
Σε φάση προετοιμασίας για το ορατό ενδεχόμενο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή να επιβαρυνθεί περαιτέρω βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, με τον ίδιον τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει χθες και δημοσίως ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου την ανησυχία του για τις εξελίξεις.
Η προσοχή όλων στο κυβερνητικό επιτελείο είναι στραμμένη σε τρία πεδία: Στην οικονομία και στα πιθανά μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση, αν οι τιμές στα καύσιμα εκτιναχθούν, στην ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας υπό τον ορατό κίνδυνο χτυπημάτων σε πιθανούς στόχους και στον επίσης ορατό κίνδυνο νέων προσφυγικών ροών, σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης στη λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος επεξεργάζεται ήδη διάφορες προτάσεις για τη στήριξη των πιο αδύναμων νοικοκυριών, αν η τιμή του πετρελαίου εκτιναχθεί, συμπαρασύροντας στο διάβα της, τα υπόλοιπα καύσιμα αλλά και πολλά είδη διατροφής. «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στήριξη, αν η κατάσταση δυσκολέψει» σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η τιμή του βαρελιού ανέβει από ένα ύψος και πάνω, τότε ενδεχομένως θα πρέπει να αναβιώσει τόσο το market pass όσο όμως και το επίδομα στην αντλία. Χαρακτηρίζουν, ωστόσο, τη συζήτηση πρόωρη, υπονοώντας ότι αν και υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια – όχι ανεξάντλητα – η κυβέρνηση θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες μόνο αν ο κόμπος φτάσει στο χτένι.
Φόβοι για έξαρση του μεταναστευτικού
Έντονη, όμως, είναι η ανησυχία της Αθήνας και για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης του μεταναστευτικού, κυρίως στα νότια σύνορά μας, την ίδια ώρα που, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Αίγυπτος έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι δεν θα δεχθεί άλλους μετανάστες στο έδαφός της και θα επιτρέψει να πλημμυρίσει η Ευρώπη με νέα κύματα.
Πολάκης σε Φίλη: «Ή αποδέξου το αποτέλεσμα ή άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει»
Η μεγαλύτερη πηγή αγωνίας, ωστόσο, σε αυτή τη συγκυρία, είναι τα πιθανά χτυπήματα ακραίων ισλαμιστών προς στόχους που βρίσκονται στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ βρίσκονται σε διαρκή επαφή με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών, στη βάση όλων των προβλεπομένων σε τέτοιες περιόδους πρωτοκόλλων, ενώ όλοι οι πιθανοί στόχοι φρουρούνται πλέον πιο εντατικά.
Αύριο, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, θα μεταβεί στο Κάιρο για την πρώτη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή, στην οποία ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι έχει προσκαλέσει ηγέτες αραβικών κρατών αλλά και παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις με στόχο της αποκλιμάκωσης της κρίσης.
Οι ηγέτες, μεταξύ άλλων, θα επιχειρήσουν να πείσουν για μία προσωρινή εκεχειρία, ενώ μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Στο επίκεντρο θα είναι και η προστασία των αμάχων αλλά και ο απεγκλωβισμός ξένων πολιτών.
«Είμαστε συνομιλητές όλων των κυβερνήσεων, τιμούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες, από την άλλη είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και προφανώς είμαστε η πρώτη χώρα η οποία επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης, διότι, προφανώς, αυτή θα έχει πρωτίστως επιπτώσεις στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου» δήλωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από ieidiseis.gr