Η αγορά καλαμποκιού περνά περίεργες στιγμές. Αφενός, η σοδειά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.
Από την άλλη, το επίπεδο τιμών διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της εξαιρετικά καλής παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες έχουν αρχίσει να πουλά τα προϊόντα τους και στην Ευρώπη.
«Η τιμή του καλαμποκιού έχει αρχίσει να πέφτει και δεν έχει πλέον καμία στήριξη. Δεν έχει μεγάλη υποστήριξη ούτε στην Ευρώπη, παρόλο που η Γαλλία είναι πλημμυρισμένη, κανείς δεν μπορεί να πάει στα χωράφια, τα χωράφια είναι κάτω από το νερό και οι Γάλλοι αγρότες δεν μπορούν να μαζέψουν το καλαμπόκι. Βρίσκονται σε μέγιστο επίπεδο συγκομιδής 4%, έναντι μέσου όρου 30-35% τα τελευταία χρόνια.
Όμως οι Αμερικανοί είναι καθ’ οδόν. Οι εξαγωγές καλαμποκιού των ΗΠΑ στην ΕΕ έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο τόνους, σε σύγκριση με τους Ουκρανούς 2,7 εκατομμύρια τόνους, αλλά οι Αμερικανοί αρχίζουν να καλύψουν τη διαφορά, χάρη στο γεγονός ότι έχουν πολλά φορτία και ότι έχουν ορισμένες εξαιρέσεις για λίγους τροποποιημένα γονίδια, δηλαδή μπορούν να φέρουν γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι στην ΕΕ», εξήγησε ο Cezar Gheorghe, ειδικός στις αγορές γεωργικών προϊόντων, στο Agrojurnal στο Digi24.
Το χειρότερο είναι το γεγονός ότι ακόμη και το λίγο ρουμανικό καλαμπόκι που παράγεται για εξαγωγή παρουσιάζει προβλήματα από την άποψη της αφλατοξίνης και πολλά πλοία που έφευγαν από το λιμάνι της Κωνστάντζας απορρίφθηκαν στις χώρες προορισμού, λόγω του γεγονότος ότι τα εμπορεύματα ήταν επικίνδυνα για τον άνθρωπο και για κατανάλωση από ζώα.
«Έτσι, η τιμή του καλαμποκιού παραμένει στάσιμη στο λιμάνι της Κωνστάντζας, έχει έλξη από το σιτάρι και βλέπουμε ένα επίπεδο 195-197 ευρώ/τόνο για τα εμπορεύματα που παραδίδονται στο λιμάνι της Κωνστάντζας. Αλλά αυτή η τιμή έχει ένα άλλο μπαχαρικό, δηλαδή την αφλατοξίνη. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ορισμένα πλοία που έφυγαν από το λιμάνι της Κωνστάντζας με ρουμανικό καλαμπόκι απορρίφθηκαν στους προορισμούς τους και επέστρεψαν στη Ρουμανία. Το επίπεδο της αφλατοξίνης υπερέβη τα επιτρεπόμενα όρια για κατανάλωση από ανθρώπους και ζώα», διευκρίνισε επίσης ο Cezar Gheorghe.
Πηγή: agro-tv.ro