Η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νάγια Γρηγοράκου, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα, σχετικά με τα ειδοποιητήρια του ΟΠΕΚΕΠΕ που έλαβαν οι αγρότες της Λακωνίας, τα οποία απαιτούν την επιστροφή χρημάτων για πληρωμές που έγιναν το 2022.

Σύμφωνα με τη Βουλευτή, το πρόβλημα οφείλεται σε λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ και των τεχνικών του συμβούλων, οι οποίοι, κατά την εκκαθάριση των πληρωμών του 2022, χρησιμοποίησαν δεδομένα από το 2021. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει εσφαλμένη πληρωμή και τώρα να ζητείται η επιστροφή των χρημάτων από τους αγρότες.

Η κ. Γρηγοράκου τονίζει ότι περίπου το 30% των αγροτών της Λακωνίας βρίσκονται σε ασφυκτική οικονομική κατάσταση, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και θεωρεί ανεπίτρεπτο να μετακυλίεται το κόστος του λάθους στους αγρότες. Επισημαίνει επίσης ότι οι επιστροφές αφορούν κυρίως παραγωγούς των οποίων τα δικαιώματα έχουν ήδη μειωθεί και η απαίτηση να συμψηφιστούν τα ποσά με την προκαταβολή του 2024 θα τους οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Featured Image

Η Βουλευτής, επικαλούμενη και την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είχε εντοπίσει οριζόντιο σφάλμα ύψους 50,7 εκατομμυρίων ευρώ, ζητά από τον Υπουργό να απαντήσει πώς σκοπεύει να επιλύσει το πρόβλημα και γιατί επέλεξε να μετακυλήσει το κόστος του λάθους στους αγρότες, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Στην ερώτησή της, ζητά άμεση δράση για την ανακούφιση των πληττόμενων παραγωγών

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image