Περισσότεροι από 30.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν χθες (16/1) το κέντρο του Βερολίνου ζητώντας από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση της για τη μείωση των γεωργικών επιδοτήσεων.
Χιλιάδες αγρότες ανάμεσά τους εκπρόσωποι από άλλες βιομηχανίες, από την αλιεία μέχρι τη γαστρονομία απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από την κυβέρνηση με τα οχήματά τους, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών και περονοφόρων, ακόμη και με τρακτέρ-παιδικά παιχνίδια.
Ο Γιοαχίμ Ρούκβιντ, πρόεδρος του συνδικάτου των Γερμανών αγροτών, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τα σχέδιά της για σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων καυσίμων, προειδοποιώντας ότι πολλοί αγρότες θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία από την απόφαση. «Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να το αλλάξει αυτό», είπε στους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου, προσθέτοντας: «Αυτό πάει πολύ. Πάρτε πίσω τις προτάσεις».
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ η κύρια δύναμη πίσω από την απόφαση να περικοπεί η επιδότηση καυσίμων, έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες και σφυρίγματα καθώς ανέβηκε στη σκηνή για να μιλήσει στους συγκεντρωμένους. «Η διαμαρτυρία σας είναι νόμιμη και ειρηνική», είπε στους διαδηλωτές, επαινώντας τη «συνοχή» τους. Αλλά τα λόγια του δεν ακούγονταν σχεδόν από τις οργισμένες φωνές και τα συνθήματα.
Αναγνώρισε ότι η οργή των αγροτών ξεπερνάει την επιδότηση του ντίζελ. «Κάτι ετοιμάζεται εδώ και δεκαετίες», είπε. «Πρέπει να μιλήσουμε» τόνισε, υπογραμμίζοντας οτι έχει φτάσει μια «νέα φάση», «στην οποία πρέπει να μιλήσουμε εκ νέου για το ποια είναι η λειτουργία του κράτους».
Οργή σε όλους τους κλάδους
Η διαδήλωση σηματοδότησε το αποκορύφωμα μιας εβδομάδας διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα που προσέλκυσαν έναν αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων από άλλους τομείς, από μηχανικούς θέρμανσης έως υδραυλικούς, θυμωμένους για το υψηλό κόστος ενέργειας, την αυξανόμενη γραφειοκρατία, την υψηλή πρόσθετη εργασία και την έλλειψη διαβούλευσης.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου της φιλοξενίας απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ στα εστιατόρια από 7% σε 19%. Μπαίνοντας στη γερμανική πρωτεύουσα το βράδυ της Κυριακής (14/1), τρακτέρ χτύπησαν τα κόρνα τους και άναψαν τους προβολείς, με έναν αγρότη να επιδεικνύει αλυσοπρίονο, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε διαδηλωτές και κατοίκους που έχασαν τον ύπνο τους.
Παρόμοιες, μικρότερης κλίμακας διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, αποκλείοντας τις κύριες οδικές αρτηρίες. Οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν επίσης στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και συσκευασίας που ανήκουν στην Amazon, όπου οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν πρόσφατα κατά των υποτιθέμενων κακών συνθηκών εργασίας, και στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi, κάτι που θεωρήθηκε ως έκφραση ευρύτερων συναισθημάτων δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση.
Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (ΑfD) κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύθηκε πολιτικά το κλίμα. Ορισμένοι διαδηλωτές ζήτησαν τη διάλυση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, κρατώντας υψηλά μοντέλα κυβερνητικών προσωπικοτήτων που τους αποκαλούσαν «ομήρους της χώρας μας». Άλλοι φώναζαν συνθήματα όπως: «Το παιχνίδι τελείωσε», «Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει μέλλον» και «Μεταφορές κατασκευασμένες στη Γερμανία – αλλά για πόσο ακόμη;»
Ο υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Οζντεμίρ των Πρασίνων, ο οποίος τάχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πλευρό των αγροτών και κατηγόρησε τον Λίντνερ, του φιλοεπιχειρηματικού κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατικών, για μία στρεβλή αλλαγή πολιτικής, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση πριν από τη συγκέντρωση: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ζήτημα του αγροτικού ντίζελ. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν τους μίλησε γι’ αυτό».
Είπε ότι οι διαδηλωτές πέτυχαν να θέσουν ζητήματα όπως ο κεντρικός ρόλος των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Μερικοί διαδηλωτές είχαν φτάσει με οχήματα γεμάτα με κοπριά που σχεδίαζαν να πετάξουν στην πόρτα της Bundestag, του κτιρίου του κοινοβουλίου κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Αλλά αποθαρρύνθηκαν να το κάνουν στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής μεταξύ της αστυνομίας και των διοργανωτών
«Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα»
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ ανέβηκε στη σκηνή μπροστά σε χιλιάδες αγρότες που διαμαρτύρονταν για τις αυξήσεις φόρων και τους είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για περαιτέρω επιδοτήσεις. «Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ περισσότερη κρατική βοήθεια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», είπε στο πλήθος από μια ψυχρή σκηνή μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου. «Αλλά μπορούμε να αγωνιστούμε μαζί για να απολαύσετε περισσότερη ελευθερία και σεβασμό για τη δουλειά σας».
Οι διαδηλώσεις έχουν ασκήσει πίεση στον συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, καθώς αγωνίζεται να διορθώσει μία «τρύπα» στον προϋπολογισμό και να περιορίσει τις εξτρεμιστικές ομάδες. Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά τη φορολογική ελάφρυνση στο γεωργικό ντίζελ καθώς προσπάθησε να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό του 2024 μετά από απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου τον Νοέμβριο που την ανάγκασε να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τις δαπάνες.
Farmers stop traffic across Germany: A sign of wider dissatisfaction? | DW News
Αντιμετωπίζοντας έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση έχει ήδη πει ότι θα διατηρήσει μια φορολογική έκπτωση στα νέα αγροτικά οχήματα και θα επεκτείνει την κατάργηση της γεωργικής επιδότησης ντίζελ σε αρκετά χρόνια. Όμως, οι αγρότες, με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, λένε ότι αυτό δεν αρκεί.
Η κυβέρνηση υιοθέτησε έναν πιο συμβιβαστικό τόνο καθώς έχει αυξηθεί η ανησυχία ότι η πολιτική συζήτηση έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και οι διαδηλώσεις μπορεί να γίνουν βίαιες. Η αναστάτωση που προκλήθηκε από διαδηλώσεις και απεργίες τρένων την περασμένη εβδομάδα πλήγωσε τα κόμματα του συνασπισμού στις κάλπες και ώθησε την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» σε νέα δημοσκοπικά ύψη. Σε μια μεταγενέστερη συνάντηση στο κοινοβούλιο, οι βουλευτές του συνασπισμού υποσχέθηκαν, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες, να αποκαλύψουν προτάσεις που θα μείωναν το κόστος για τους αγρότες, ενώ θα καθιστούσαν τον τομέα τους «βιώσιμο».
Ο Λίντνερ, περιγράφοντας τον εαυτό του ως ένα παιδί από την επαρχία που είχε καταστρέψει στάβλους στην εποχή του, προσπάθησε να κερδίσει τους αγρότες αντιπαραβάλλοντας την ειρηνική διαμαρτυρία τους στο Βερολίνο με τη συμπεριφορά ακτιβιστών για το κλίμα που είχαν ψεκάσει με μπογιά στην Πύλη του Βραδεμβούργου – «σύμβολο του Γερμανική εθνική ενότητα». Ωστόσο, είπε ότι απαιτούνται σπάνια χρήματα για επενδύσεις σε σχολεία και δρόμους που έχουν παραμεληθεί εδώ και καιρό και για επιδοτήσεις βιομηχανικής ενέργειας.
Η αποδοκιμασία έγινε πιο δυνατή όταν ο Λίντνερ είπε ότι χρειάζονταν χρήματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ειρήνη και η ελευθερία στην Ευρώπη απειλούνται για άλλη μια φορά, επομένως πρέπει να επενδύσουμε για άλλη μια φορά στην ασφάλειά μας όπως κάναμε», είπε.
Οι καταγγελίες που κυμαίνονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες αγροτών σε όλη την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Τη Δευτέρα, Ρουμάνοι αγρότες διαδήλωσαν κοντά στα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, μια ζωτικής σημασίας σανίδα σωτηρίας για την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου.
Πηγή: newsbomb.gr