Τα τελευταία στοιχεία για τις αποστολές ελαιολάδου προβλέπουν ότι η σχέση συγκομιδής θα είναι πρακτικά μηδενική, χωρίς κανένα πλεόνασμα, μέχρι την άφιξη των νέων ελαίων τον Οκτώβριο και Νοέμβριο, κάτι πρωτοφανές σε αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με την COAG, την ένωση αγροτών και κτηνοτρόφων στην Ισπανία.

Ο επικεφαλής του τομέα ελαιολάδου στην COAG, Juan Luis Ávila, προβλέπει ότι τα αποθέματα ελαιολάδου μπορεί να είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων ετών.

71.000 τόνοι το μήνα

Αυτό δηλώθηκε μετά από γνώση των τελευταίων στοιχείων από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), η οποία επιβεβαιώνει τις αποστολές ελαιολάδου στην αγορά με μέσο όρο 71.000 τόνους το μήνα.

«Κάτι που στην COAG εκτιμούμε πολύ θετικά, καθώς και τις προσπάθειες των καταναλωτών που είναι πιστοί σε ένα προϊόν που δεν είναι μόνο τρόφιμο, αλλά πηγή υγείας, η βάση της μεσογειακής διατροφής», τόνισε η Ávila.

Featured Image

Τα αποθέματα στα χέρια των παραγωγών συνεχίζουν να μειώνονται, πηγαίνοντας από 319.912 τόνους τον Μάιο σε 251.521 τόνους τον Ιούνιο, όχι τόσο από τους εμφιαλωτές, που έχουν βάλει στην αγορά μόλις 8.538 τόνους, σύμφωνα με την COAG.

Σύμφωνα με τον Juan Luis Ávila, «αντιμετωπίζουμε τη χρονιά με τη χαμηλότερη σύνδεση ελαιολάδου αυτού του αιώνα, ένα ποσοστό που θα μπορούσε να συνιστά μηδενικό απόθεμα πριν αρχίσει η νέα παραγωγή».

Αυτή η κατάσταση ανοίγει ένα σενάριο πιθανών αυξήσεων της τιμής του ελαιολάδου μέχρι την άφιξη της νέας ελαιοκομίας μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ακόμη προσωρινά, από την AICA που συμβουλεύτηκε η COAG Jaén, τον Ιούνιο υπήρχαν αποθέματα 415.022 τόνων ελαιολάδου, εκ των οποίων 251.521 ήταν στα χέρια των παραγωγών, 162.178 τόνοι στους εμφιαλωτές και 1.322 σε την Κοινοτική Κληρονομιά του Ολιβαρέρο.

Featured Image