«Πριν από 15 χρόνια κάποιοι έλεγαν ότι κάποτε θα φτάνουμε στο χωράφι και εκτός από τους εργάτες θα έχουμε μαζί και ένοπλους να φυλάνε την παραγωγή. Όπως στην Κολομβία».

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, Βασίλης Βρουλίτης, επικαλείται αστειευόμενος τις παρατηρήσεις παλαιότερων παραγωγών ελαιολάδου της Λακωνίας που σήμερα μοιάζουν προφητικές. Χωρίς να έχει έρθει ο ίδιος αντιμέτωπος με περιπτώσεις κλοπής της παραγωγής του, λέει ότι η αίσθηση που επικρατεί στον κλάδο είναι φοβική ως προς το ενδεχόμενο, ενόψει της περιόδου συγκομιδής της ελιάς που σταδιακά ξεκινάει. Ο κ. Βρουλίτης αποδίδει τη μέχρι τώρα έλλειψη μαζικών συμβάντων κλοπών στη μειωμένη διαθεσιμότητα αποθεμάτων ελαιολάδου στις αποθήκες, καθώς η ζήτηση μετά και τη μειωμένη παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία αυξήθηκε κατακόρυφα. «Δεν το κράτησαν πολύ στις αποθήκες φέτος, γιατί το πούλησαν γρήγορα. Οκτώ και εννέα ευρώ ο παραγωγός δεν πρόλαβε να πάρει. Το λάδι έφυγε όσο η τιμή ήταν ακόμα στα πεντέμισι ευρώ», λέει στην «Κ».

Η τιμή του εγχώριου ελαιολάδου, που είναι φέτος ανησυχητικά αυξημένη εξαιτίας της ζήτησης που δημιουργεί η ζημία των βασικών ελαιοπαραγωγών χωρών της Ευρώπης ως απόρροια της κλιματικής κρίσης, θα ισορροπήσει στα επόμενα δύο χρόνια, προβλέπουν οι παραγωγοί όπως ο Βασίλης Βρουλίτης, αλλά και ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «Νηλέας». Ομως και οι δύο φαίνεται να συμφωνούν ότι, ενώ η τιμή διάθεσης στην αγορά θα υποχωρήσει, το κόστος της παραγωγής θα παραμείνει υψηλό. «Μπορεί να χαιρόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά για το μέλλον δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος», λέει ο κ. Κόκκινος.

«Τα ευτράπελα θα συμβούν πάνω στη συγκομιδή»
Στις αποθήκες του αγροτικού συνεταιρισμού «Νηλέας» πρόσφατα προστέθηκαν κάμερες ασφαλείας, ενώ υπάρχει συναγερμός και αυξημένη προσοχή για το κλείδωμα στις πόρτες και στα παράθυρα. Ο Γιώργος Κόκκινος έχει υπόψη του περιστατικά κλοπών στην περιοχή του, αλλά γνωρίζει πως «έχει συμβεί να μαζέψουν ελιές και το βράδυ», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Γι’ αυτό τον λόγο, παραγωγοί από τη Μεσσηνία αναφέρουν στην «Κ» πως εξετάζουν τις βραδινές περιπολίες στα χωράφια τους, όταν ο καρπός θα είναι έτοιμος για μάζεμα.

Featured Image

«Τα τσουβάλια που αφήναμε το βράδυ στο χωράφι θα τα ξεχάσουμε κι αυτά», λέει ο κ. Βρουλίτης, που παρακολουθεί στα Μέσα Ενημέρωσης τα ρεπορτάζ για τα συστήματα εντοπισμού (gps) σε σχήμα ελιάς που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Κρήτη και απορεί για το πώς θα λειτουργήσουν και κυρίως πόσο εύκολα θα αποτρέψουν τους κυνηγούς του νέου χρυσού.

«Υπάρχει ένα άγχος μήπως ξεκινήσουν να κλέβουν τον καρπό», λέει στην «Κ» και η τυποποιήτρια ελαιολάδου Ρουμπίνη Παναγιωτοπούλου. «Τα ευτράπελα θα συμβούν πάνω στη συγκομιδή», συμπληρώνει.

Πάντως, τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που φαίνεται να σχεδιάζουν οι παραγωγοί στο χωράφι αναμένεται να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον των επιτήδειων στα ελαιοτριβεία, εικάζουν οι γνωρίζοντες.

Μεγάλα ελαιοτριβεία διαθέτουν ήδη υπηρεσίες σεκιούριτι, ενώ πολλοί παραγωγοί φοβούνται ότι το πλιάτσικο δεν θα έρθει με μεγάλα οχήματα που θα καταφέρουν να αποσπάσουν παλετοκιβώτια με ελαιόλαδο, παραβιάζοντας τους μηχανισμούς ασφαλείας των χώρων αποθήκευσης, αλλά μπορεί να συμβεί ακόμα και εσωτερικά του κλάδου, ανάμεσα στους ίδιους τους παραγωγούς. Αλλωστε, η υψηλή τιμή του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής και στην Ελλάδα, λόγω του δάκου και του γλοιοσπόριου, δημιουργούν εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Πηγή: kathimerini.gr

Featured Image