Μια νέα παρέμβαση του γνωστού πλέον συντοπίτη μας, Βασίλη Έξαρχου, Γεωπόνου Msc Υποψήφιου Διδάκτορα Εδαφολογίας, αυτήν την φορά για την προοπτική του ακτινίδιου.

Σαν συνέχεια του προηγούμενου άρθρου όπου είχε αναπτυχθεί πάντα από τον κ. Έξαρχο η τεράστια διατροφική αξία του ακτινίδιου, σε συνδυασμό με την χαμηλή επιβάρυνση του φρούτου σε φυτοφάρμακα, αυτή θα είναι και η βασική αιτία που θα “τρέξει” η καλλιέργεια τα επόμενα χρόνια μιας και όλο περισσότερο κόσμος σε παγκόσμια κλίμακα θα το εντάξει στην καθημερινή του διατροφή.

Αυτή τη στιγμή αποτελεί μόνο το 1% των φρούτων παγκοσμίως.

Featured Image

Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει τις εδαφοκλιματικές συνθήκες να παράγει ακτινίδια με υψηλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που συντηρούνται για πολλούς μήνες. Όλα αυτά σε συνδυασμό ότι οι βασικές ανταγωνιστικές σε εμάς χώρες έχουν σοβαρά προβλήματα παραγωγής λόγω ασθενειών και της κλιματικής “αλλαγής” που σε εμάς είναι πιο “ήπια” όλα αυτά, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η καλλιέργεια θα πάει από οικονομικής άποψης τα επόμενα, όπως πήγε το 2023 και καλύτερα. Αυτό πού πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι το σημείο πού θα φυτευτούν τα ακτινίδια γιατί δεν μπορούνε να μπούνε σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Έξαρχος αναλαμβάνει μελέτη προ της φυτείας για το εάν στο χωράφι που έχετε μπορείτε να καλλιεργήσετε επιτυχώς το οπωροφόρο αυτό. Σημαντικό εάν σκεφτείτε ότι το κόστος εγκατάστασης είναι πολύ υψηλό και υπάρχουν ανά την Ελλάδα πολλές “αποτυχημένες” φυτείες…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ

Featured Image