You are currently viewing ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης για το Ελαιοκομικό Μητρώο

ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης για το Ελαιοκομικό Μητρώο

Ανακοίνωση ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης: Το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης για το Ελαιοκομικό Μητρώο ή πώς θα ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό.

Το τελευταίο διάστημα πολύς λόγος γίνεται για την ΥΑ  77979 (ΦΕΚ 1749 Β 10-4-205)  που αφορά την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής ελαιοκάρπου.

Η Υπουργική απόφαση αυτή καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ελαιοδέντρων να δηλώνουν κάθε χρόνο την παραγωγή κάθε αγροτεμαχίου με ελαιόδεντρα που έχουν στην κατοχή τους (ιδιοκτησία ή ενοικίαση). Για τις δηλώσεις αυτές είναι απαραίτητοι οι κωδικοί κάθε αγροτεμαχίου από το Ελαιοκομικό Μητρώο.

Το Ελαιοκομικό Μητρώο στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν είναι ενημερωμένο, αφού οι δηλώσεις αγροτεμαχίων, πληρωμές ενισχύσεων και άλλες διοικητικές πράξεις χρησιμοποιούν το ΟΣΔΕ και τους 13ψήφιους κωδικούς του.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια σε όλες τις περιοχές της χώρας δηλώνονται όλα τα αγροτεμάχια για τη σύνταξη του Κτηματολογίου και με την ολοκλήρωση του έργου κάθε τεμάχιο λαμβάνει ΚΑΕΚ.

Μετά τη δημοσίευση της ΥΑ οι κατά τόπους ΔΑΟΚ με το λιγοστό προσωπικό τους προσπαθούν να βρουν τρόπους να συνθέσουν και να ενημερώσουν από την αρχή το Ελαιοκομικό Μητρώο. Με το υπάρχον προσωπικό και τον αριθμό αγροτεμαχίων-ελαιώνων αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Το ίδιο διάστημα και από τις 3 Ιουνίου κάθε πολίτης μπορεί να εκδώσει τον Προσωπικό Αριθμό Πολίτη για να έχει ένα αριθμό για όλες τις συναλλαγές του αντί των πολλών (ΑΔΤ, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ).

Αναρωτιόμαστε, γιατί την ώρα που κάθε πολίτης γίνεται προσπάθεια να έχει ΕΝΑ αριθμό, κάθε ελαιώνας θα έχει ΤΡΕΙΣ αριθμούς : ΟΣΔΕ, Κτηματολόγιο, Ελαιοκομικό Μητρώο;

Πόσο δύσκολο είναι να προσαρμοστεί υπάρχων χάρτης (κτηματολόγιο ή ΟΣΔΕ), με τις όποιες ελλείψεις ή λάθη, πάνω στο χάρτη του Ελαιοκομικού Μητρώου και μόνο όσοι δεν έχουν ενημερωμένα στοιχεία να προσέλθουν για ενημέρωση Μητρώου. Και οι αριθμοί για κάθε αγροτεμάχιο να  είναι ίδιοι είτε με του Κτηματολογίου, είτε με του ΟΣΔΕ.

Στην εποχή της  Ψηφιακής Διακυβέρνησης, των δορυφορικών Χαρτών, της Τεχνητής Νοημοσύνης, πρέπει να αξιοποιούμε την τεχνολογία  και τους ανθρώπινους πόρους, όχι να προσπαθούμε να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό.

Να σημειώσουμε ότι τα ελαιουργεία καταγράφουν τον ελαιόκαρπο που έχει συγκομίσει κάθε παραγωγός και διατηρούν αρχεία με τα σχετικά στοιχεία.

Εκ μέρους της ΔΕ του ΓΕΩΤΕΕΠΚ

Η Πρόεδρος

Δρ Άννα Δασκαλάκη