Παράταση 1 έτους για άδειες φύτευσης αμπέλου, ποιους αφορά

Την απόφαση για τον "Καθορισμό λεπτομερειών εφαρμογής του Καν (ΕΕ) 2024/2146 για τον αμπελοοινικό τομέα - Παράταση ισχύος χορηγηθέντων αδειών φύτευσης" δημοσίευσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε εφαρμογή…

Continue ReadingΠαράταση 1 έτους για άδειες φύτευσης αμπέλου, ποιους αφορά

Ισπανία: Η παραγωγή ελαιολάδου είναι μόλις 9,5% υψηλότερη από πέρσι

Ο Αγροδιατροφικός Συνεταιρισμός της Ισπανίας αναφέρει ότι τον Νοέμβριο παρήχθησαν 255.742 τόνοι ελαιόλαδου, άρα η συσσωρευμένη παραγωγή ανέρχεται σε 292.019. Οι εκροές στην αγορά είναι 103.910 τόνοι, διατηρώντας τις ποσότητες…

Continue ReadingΙσπανία: Η παραγωγή ελαιολάδου είναι μόλις 9,5% υψηλότερη από πέρσι

Βιολογική καλλιέργεια Κορωνέϊκης: Οδηγός λίπανσης

Η Κορωνέϊκη ελιά, γνωστή για την ανώτερη ποιότητα ελαιολάδου που παράγει, αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους και αγαπημένους τύπους ελιάς στην Ελλάδα. Η βιολογική καλλιέργειά της απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις…

Continue ReadingΒιολογική καλλιέργεια Κορωνέϊκης: Οδηγός λίπανσης

Μέτρα προστασίας από την παραμόρφωση ροδάκινων

Η παραμόρφωση των καρπών σε ροδάκινα και νεκταρίνια αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που επηρεάζει την εμπορική αξία της…

Continue ReadingΜέτρα προστασίας από την παραμόρφωση ροδάκινων

Δεν προβλέπεται καμιά αποζημίωση στις ελιές για ζημιές από ξηρασία

«Η ανεπάρκεια μέτρων αντιμετώπισης της δραστικής μείωσης της παραγωγής της ελιάς εξαιτίας της ανομβρίας οδηγεί τους ελαιοπαραγωγούς σε επιπλέον δυσμενή θέση». Την έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπιση της απώλειας παραγωγής…

Continue ReadingΔεν προβλέπεται καμιά αποζημίωση στις ελιές για ζημιές από ξηρασία

O… μετρ στα τζίτζιφα μιλά στο Agronewsbomb για το φρούτο-“γιατρό”

Ο Πέτρος Τζαβέλλας από τα Βρυττά Έδεσσας είναι ο πρώτος που κατάφερε να αναδείξει την καλλιέργεια των τζίτζιφων στην Ελλάδα. Με όραμα, επιμονή και σκληρή δουλειά, καλλιεργεί εδώ και έξι…

Continue ReadingO… μετρ στα τζίτζιφα μιλά στο Agronewsbomb για το φρούτο-“γιατρό”

Πώς και πότε γίνεται το κέντρωμα αγριελιάς

Η αγριελιά (Olea europaea var. sylvestris) είναι η άγρια μορφή της γνωστής καλλιεργούμενης ελιάς. Πρόκειται για ένα φυτό με τεράστια ιστορική, οικολογική και οικονομική σημασία που απαντάται κυρίως στη Μεσόγειο…

Continue ReadingΠώς και πότε γίνεται το κέντρωμα αγριελιάς

«Ξαφνικός» θάνατος ακτινιδιάς: Πολυπαραγοντικό αποτέλεσμα και όχι ασθένεια

«Ξαφνικός» θάνατος ακτινιδιάς: Πολυπαραγοντικό αποτέλεσμα που ΔΕΝ είναι συγκεκριμένη ασθένεια. Ο γνωστός Βασίλης Έξαρχος Γεωπόνος ΑΠΘ, με Intergrade Master, Μεταπτυχιακό στην Αειφορική Γεωργία, Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας, σε Συνέντευξη που παρεχώρησε…

Continue Reading«Ξαφνικός» θάνατος ακτινιδιάς: Πολυπαραγοντικό αποτέλεσμα και όχι ασθένεια

Κρύο και παγετός στις ελιές: Οδηγίες για τους παραγωγούς

Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες. Ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές…

Continue ReadingΚρύο και παγετός στις ελιές: Οδηγίες για τους παραγωγούς

Πού κυμαίνονται οι αποδόσεις του ελαιοκάρπου ανά περιοχή σήμερα

Συνεχίζεται σε κάποια μέρη της χώρας η ελαιοσυλλογή, ενώ σε κάποια μόλις τώρα ξεκινάει. Οι αποδόσεις, όπως μας λένε οι παραγωγοί, εμφανίζονται βελτιωμένες. Ας δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση ανά…

Continue ReadingΠού κυμαίνονται οι αποδόσεις του ελαιοκάρπου ανά περιοχή σήμερα