Τα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών αρχίζουν να εξαπλώνονται ανησυχητικά στη Ρουμανία.

Μετά το κρούσμα που εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Baia, στην κομητεία Tulcea, που οδήγησε στη θανάτωση σχεδόν 50.000 ζώων, εντοπίστηκαν και άλλα κρούσματα στις κομητείες Tulcea και Constanța, και ο αριθμός των προσβεβλημένων ζώων ανέρχεται σε 150.000, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο. της ANSVSA, Dănuț Pale.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ANSVSA, η μάστιγα των μικρών μηρυκαστικών επιβεβαιώθηκε, στις 23 Ιουλίου, σε αρκετές εμπορικές εκμεταλλεύσεις και νοικοκυριά του πληθυσμού στις κομητείες Tulcea και Constanța.

«Δυστυχώς, εμφανίστηκαν στα δύο αγροκτήματα που είναι περιφραγμένα με φράχτη με το πρώτο αγρόκτημα, αυτό με 50.000 κεφάλια, και υπάρχουν μερικά ακόμη νοικοκυριά στην τοποθεσία Stejaru. εκεί δυστυχώς η κατάσταση έχει αρχίσει να εξελίσσεται με το νοικοκυριό, υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι και νοικοκυριά. Όλα τα πράγματα εκεί είναι υπό έλεγχο προκειμένου να σβήσει το ξέσπασμα στο Stejaru όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δυστυχώς, στο Stejaru έχουμε και 4 πολύ μεγάλες εμπορικές εκμεταλλεύσεις, όπου έχουμε 60.000 κεφάλια ζώων. Άρα η κατάσταση είναι αρκετά δραματική.

Είχαμε συζητήσεις με μεσολαβητές ζώων, κτηνοτρόφους, νοικοκυριά, υπό τον συντονισμό του νομάρχη και άλλων φορέων, και τους ζητήσαμε να μην μετακινήσουν ζώα στις κομητείες Tulcea και Constanța κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επειδή είναι η πρώτη προϋπόθεση να μην εξαπλωθεί η ασθένεια . Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει καταλάβει και ελπίζω μέσα από την καρδιά μου να αντιληφθεί τη σημασία όσων είχαμε στις συζητήσεις για να σταματήσουμε την εξάπλωση της νόσου», δήλωσε ο Dănuț Păle για την AGRO TV, στην εκπομπή «Agricultura la Raport. “.

Featured Image

Σύμφωνα με την ANSVSA, η ζώνη προστασίας από το πρώτο ξέσπασμα έχει επεκταθεί στα 25 χιλιόμετρα (που περιλαμβάνει όλες τις άλλες εστίες εντός αυτής, με το πλησιέστερο ξέσπασμα να βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από την άκρη της ζώνης προστασίας). Η περιοχή επιτήρησης έχει επεκταθεί στα 34 km και η πρόσθετη περιοχή επιτήρησης παραμένει 44 km από την πρώτη εστία.

Παράλληλα, απαγορεύτηκε η αποστολή ζωντανών αιγοπροβάτων, καθώς και σπέρματος, ωαρίων, εμβρύων, δευτερογενών προϊόντων ζωικής προέλευσης, δερμάτων και γούνας, εκτός των ζωνών.

Η επιδημιολογική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: agro-tv.ro

Featured Image