Δεν είναι μυστικό ότι οι Ουκρανοί αγρότες τη σεζόν 2023/24 μπόρεσαν τελικά να βγάλουν καλά χρήματα από πατάτες, πουλώντας τις κατά μέσο όρο 45-55 σεντς ΗΠΑ ανά κιλό.

Αλλά στη Γαλλία, οι τιμές για ορισμένα είδη πατάτας φαίνονται απίστευτες, αλλά δεν υπάρχει μόνο ζήτηση για αυτές – υπερβαίνει την προσφορά!

Μιλάμε φυσικά για τις περίφημες πατάτες Le Bonnotte, οι οποίες καλλιεργούνται σε πολύ περιορισμένη έκταση αμμώδους εδάφους στο νησί Noirmoutier στη Γαλλία, γονιμοποιημένη με φύκια και άλλα φύκια.

Αυτοί οι εξαίσιοι κόνδυλοι φημίζονται για τη λεπτή γεύση, την κρεμώδη υφή και το λεπτό, πολύ λεπτό δέρμα τους, λέει η EastFruit. Το θαλάσσιο κλίμα του νησιού, το αμμώδες έδαφος και οι πλούσιες σε φύκια συνθήκες καλλιέργειας συμβάλλουν στη μοναδική γεύση και υφή αυτών των πατατών.

Φυτεύονται συνήθως στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης και συγκομίζονται στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Οι πατάτες Le Bonnotte είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του έτους, συνήθως από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τόσο ακριβές πατάτες αμέσως μετά τη συγκομιδή για να απολαύσετε την πλήρη γεύση, ώστε να μην αποθηκεύονται.

Οι πατάτες Le Bonnot είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους και συχνά μοιάζουν με νέες πατάτες. Το ακανόνιστο σχήμα των κονδύλων αυτών των πατατών και η ανομοιόμορφη εμφάνιση προσθέτουν στη γοητεία τους. Η φλούδα των πατατών Le Bonnot είναι ανοιχτό κίτρινο ή μπεζ, η σάρκα είναι κρεμώδης λευκή. Αυτές οι πατάτες έχουν κηρώδη υφή, καθιστώντας τις ιδανικές για βράσιμο, ατμό ή ψήσιμο. Οι πατάτες Le Bonnotte βραβεύονται για τη γήινη γεύση τους με λεπτές νότες φυκιών. Κάποιοι περιγράφουν αυτή τη γεύση ως «τη γεύση της θάλασσας».

Featured Image

Παραδοσιακά, οι πατάτες Le Bonnot συλλέγονται με το χέρι. Οι αγρότες σκάβουν προσεκτικά τους κόνδυλους χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται ” bê che à pommes de terre “. Ο τρύγος είναι γιορτή και οι ντόπιοι γιορτάζουν με μουσική, χορό και γλέντι. Γιατί να μην διασκεδάσετε λαμβάνοντας υπόψη πόσα χρήματα θα βγάλουν από την πώληση αυτών των πατατών;!!

Λόγω της εντατικής εργασίας καλλιέργειάς τους και της περιορισμένης διαθεσιμότητας, οι πατάτες Le Bonnotte θεωρούνται συστατικό πολυτελείας. Η περιορισμένη παραγωγή τους και η μοναδική τους γεύση συμβάλλουν στην υψηλή τιμή τους, καθιστώντας τα μια λιχουδιά περιζήτητη από τους αληθινούς καλοφαγάδες. Εκτός βέβαια κι αν αυτοί οι καλοφαγάδες είναι πραγματικά πλούσιοι, γιατί δεν μπορούν όλοι να αγοράσουν πατάτες στην τιμή των 40-50 χιλιάδων ευρώ το κιλό.

Οι πατάτες Le Bonnotte απολαμβάνονται καλύτερα αφήνοντας τις φυσικές τους γεύσεις να λάμψουν. Εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσετε αυτές τις πατάτες, τότε μαγειρέψτε τις στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν και μετά προσθέστε λάδι, θαλασσινό αλάτι και φρέσκα βότανα. Σερβίρετε πατάτες Le Bonnotte μαζί με ψητά ψάρια, θαλασσινά ή κρέας. Μερικοί σεφ το χρησιμοποιούν σε γκουρμέ πιάτα όπως πατατοσαλάτες, κατσαρόλες ή σούπες.

Πηγή: EastFruit

Featured Image