Γράφει ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, ελαιοπαραγωγός από τη Λακωνία.

Πριν διαβάσετε την ιδιαίτερη ανάρτηση μου αυτή, θέλω να δηλώσω πως όλες αυτές οι κλιματικές συνθήκες, είχαν προβλεφθεί από το 1996 και από Έλληνες επιστήμονες, ενώ είχε δημιουργηθεί μάλιστα «Εθνική Επιτροπή κατά της Απερήμωσης».

Θα ακολουθήσει ανάρτηση μου για το θέμα αυτό, η οποία θα σας εκπλήξει, μιας και οι περισσότεροι είμαι σίγουρος ότι αγνοείται αυτή την περίπτωση συνέργειας Υπουργείου Γεωργίας και επιστήμης, που από το 2001 δημοσιεύτηκε προσχέδιο για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης…

Πάμε στο θέμα σήμερα…

Τίτλος… Οι “προφητείες”…

Η κατάσταση εξελίσσεται πανελλαδικά… Όπως και σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου…

Κλείνουμε τρεις (3) μήνες πλέον ξηροθερμικού και άνυδρου περιβάλλοντος, με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν το μέσο όρο την ημέρα αλλά και τη νύχτα, η θερμική και η υδατική καταπόνηση πολύ μεγάλη, ενώ σε συνδυασμό με την υψηλή ηλιακή ακτινοβολία, πλέον οδηγεί με ακρίβεια σε ΠΟΛΎ ΈΝΤΟΝΟ STRESS τα ελαιόδεντρα.

Οι ελαιώνες της λεκάνης της Μεσογείου σε ένα ποσοστό 80 % περίπου είναι ξερικοί, δηλαδή μη αρδευόμενοι, όπως βέβαια και της Ελλάδας.

Το υδατικό ΣΟΚ είναι εμφανές όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, από συνάδελφο μας στην Κρήτη.

Featured Image

Η φυλλόπτωση αρχικά και η καρπόπτωση στη συνέχεια, μαζί με την αλλαγή χρωματισμού στο ελαιόδεντρο γενικότερα είναι αποτέλεσμα όλων αυτών των ΈΝΤΟΝΩΝ STRESS, όπου γίνεται εύκολα εμφανές και σίγουρα εξελίσσεται όσο περνούν οι ημέρες.

Η βιοσύνθεση των ελαιόκαρπων που συντελείται τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τραγική θα έλεγα, κυρίως στους ξερικούς ελαιώνες, το 80 % δηλαδή.

Το υπόλοιπο 20 % που είναι αρδευόμενοι, δηλαδή ποτιστικοί, αναζητούν ισορροπία στην επάρκεια του νερού άρδευσης, που δυστυχώς κατεβαίνουν επικίνδυνα οι στάθμες του.

Και μέσα σε όλα αυτά τα “όμορφα” έρχονται και οι προβλέψεις του καιρού (θερμοκρασίες αλλά και βροχοπτώσεις) των 40 επόμενων ημερών, με τα στοιχεία από το έγκριτο Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο (ECMWF), να μην είναι ευνοϊκές θα έλεγα, με σοβαρή πιθανότητα να δούμε νέα ρεκόρ θερμοκρασιών για το συγκεκριμένο διάστημα.

Και οι “προφήτες” συνεχίζουν… Θα έχουμε υπερπαραγωγή ελαιολάδου, το 2025…

Πιστεύω ότι θα υπάρξουν αναθεωρήσεις, πολύ σοβαρά πτωτικές θα έλεγα, που θα εκπλήξουν σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις προ μηνών και μάλιστα δεν θα αιτιολογηθούν επαρκώς…

Καλή δύναμη σε όλους…!!

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image