Κοκτέιλ επιβαρύνσεων φέρνουν οι ρυθμίσεις Χατζηδάκη, αλλά και οι αυξήσεις στις εισφορές ΕΦΚΑ των αγροτών.

Με τους… ελεύθερους επαγγελματίες, όσους δηλαδή παράγουν πλούτο σε αυτή τη χώρα, φαίνεται να τα βάζει η κυβέρνηση, μετεκλογικά και αφού έχει εξασφαλίσει την πρωτοκαθεδρία με 41 μάλιστα μονάδες διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ όσων θα πληρώσουν το μάρμαρο θα είναι και οι αγρότες, οι οποίοι, έχουν επίσης να επωμιστούν τις κακές πληρωμές, την περικοπή των επιδοτήσεων, τις ανώμαλες καιρικές συνθήκες και το κόστος παραγωγής που συνεχώς αυξάνει.

Παρότι ρητά στο νέο φορολογικό δεν γίνεται αναφορά στους αγρότες, σε διευκρινιστικές ερωτήσεις – απαντήσεις του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει και καμιά αναφορά για εξαίρεση των αγροτών από το νέο φορολογικό, που θεσπίζει τεκμαρτή φορολόγηση στα 10.295 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες. Δηλαδή ο συντελεστής φορολόγησης του 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ πάει περίπατο λίγο μετά τις εκλογές. Ταυτόχρονα έρχεται όμως και τσεκούρι στις εισφορές ΕΦΚΑ, οι οποίες αναμένεται να… συμπληρωθούν και από αυξήσεις στις εισφορές ΕΛΓΑ με το νέο έτος.

Η αύξηση στις εισφορές

Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για το 2023 που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες καθορίζεται σε εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών στην 1η κατηγορία ανέρχεται στα 137,06 ευρώ, στην 2η στα 164,47 ευρώ, στην 3η στα 197,37 ευρώ, στην 4η στα 236,84 ευρώ, στην 5η στα 285,09 ευρώ και στην 6η κατηγορία στα 371,70 ευρώ.

Αγρότες: Πώς διαμορφώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές

Όπως επισημαίνεται σε εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα «με τις διατάξεις των άρθρων 31, 35, 36, 37 και 45 του Ν.4670/2020, από την 1.1.2023 έως 31.12.2024 οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων για όλους τους κλάδους ασφάλισης προσαυξάνονται κάθε χρόνο, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής παραμένουν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους».

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και εφεξής οι εισφορές θα προσαυξάνονται κατά έτος, κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών.

Featured Image

Να σημειωθεί, ότι με βάση Υπουργικής Απόφασης μεταξύ άλλων ορίζεται η αναπροσαρμογή στα ποσά εισφορών για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες των Κλάδων Σύνταξης, Υγειονομικής Περίθαλψης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών των Μη Μισθωτών ασφαλισμένων, Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του έτους 2022.

Διευκρινήσεις για το φορολογικό, καμιά αναφορά για εξαίρεση αγροτών

Δείτε τι αναφέρετε σε ενημερωτικό του υπ. Οικονομικών:

Ποιες είναι αυτές οι εξαιρέσεις και διευκολύνσεις; Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για ελεύθερους επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα;
Κατ’ αρχάς, το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής είναι μαχητό. Μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία (λόγοι ανωτέρας βίας, στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, κ.λπ.) ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα.

Για λόγους τώρα φορολογικής δικαιοσύνης προβλέπεται μείωση της ελάχιστης αμοιβής στις εξής περιπτώσεις: στους ελεύθερους επαγγελματίες με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% (μείωση 50%) και σε εκείνους που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους (μείωση 50%).

Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα τα τρία πρώτα χρόνια απαλλάσσονται πλήρως από την ελάχιστη αμοιβή. Για τον τέταρτο χρόνο θα ισχύει μείωση της ελάχιστης αμοιβής κατά 67 % και για τον 5ο χρόνο κατά 33%. Συνεπώς υπάρχει μέριμνα για τους νέους και είναι σημαντική.

Μετά από όλα αυτά γίνεται σαφώς πιο δύσκολη η ζωή στην ύπαιθρο, πόσο μάλλον η αγροτική παραγωγή…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image