Οι λάτρεις των ζυμαρικών πρέπει να προετοιμαστούν για να πληρώσουν ακόμη υψηλότερες τιμές για το αγαπημένο τους πιάτο, καθώς η ξηρασία στον Καναδά και η κακοκαιρία στην Ευρώπη βλάπτουν τις καλλιέργειες σκληρού σίτου και μειώνουν τις προμήθειες που διατίθενται σε μύλους και εταιρείες τροφίμων.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας συγκάλεσε συνεδρίαση για την κρίση τον Μάιο, καθώς οι τιμές των βασικών τροφίμων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το διπλάσιο του εθνικού πληθωρισμού. Με την παγκόσμια παραγωγή σκληρού σιταριού να βρίσκεται σε χαμηλό 22 ετών, οι διάσημοι παραγωγοί ζυμαρικών της Ιταλίας έπρεπε να στραφούν σε ασυνήθιστους προμηθευτές όπως η Τουρκία για το κύριο συστατικό τους, σύμφωνα με το Reuters.
Στο Τορόντο, η Continental Noodles γνώριζε ότι υπήρχε πρόβλημα όταν το κόστος μιας σακούλας 20 κιλών αλεύρι σιμιγδαλιού, αλεσμένου από σκληρό, αυξήθηκε 24% σε λίγες εβδομάδες του Ιουλίου σε 26 C$ (19,15 $). Η οικογενειακή Continental, η οποία πουλά φετουτσίνι και ραβιόλια στην Whole Foods και στο ευρύ κοινό, πληρώνει επίσης περισσότερα για τις ντομάτες που χρησιμοποιούνται στη σάλτσα μετά από οπισθοδρομήσεις στις καλλιέργειες στην Ισπανία και την Ινδία.
Ένας από τους ιδιοκτήτες της Continental, ο Vincent Liberatore, φοβάται ότι οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τώρα που οι αγρότες του κορυφαίου εξαγωγέα σκληρού σκληρού φαγητού στον Καναδά έχουν δει τη σοδειά τους να καταστρέφεται από την ξηρασία. Είπε ότι η επιχείρηση θα απορροφήσει το κόστος όσο το δυνατόν περισσότερο, αβέβαιο πόσα περισσότερα θα πληρώσουν οι καταναλωτές.
“Ο πληθυσμός έχει ξεφύγει – όλα ανεβαίνουν”, είπε ο Liberatore.
Οι τιμές λιανικής των ζυμαρικών αυξήθηκαν περίπου 12% φέτος στην Ευρώπη και 8% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Nielsen. Οι τιμές ενός άλλου βασικού προϊόντος, του ρυζιού, έχουν επίσης εκτοξευθεί μετά τους περιορισμούς των εξαγωγών στην Ινδία.
Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών προβλέπει την παγκόσμια παραγωγή σκληρού για το 2023/24 σε χαμηλό 22 ετών, ωθώντας τα παγκόσμια αποθέματά τους στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Όταν τα λιβάδια ξεράθηκαν αυτό το καλοκαίρι, ο Καναδός αγρότης Ντάρολντ Νίουα είδε τις ελπίδες για μια σκληρή συγκομιδή να διαψεύδονται.
«Μέχρι τις 10 Ιουνίου, ένιωθα ότι καθόμουν όμορφα», είπε ο Niwa, 67 ετών, από το αγρόκτημά του κοντά στο Oyen της Αλμπέρτα. Τώρα «μάλλον θα έχουμε μια απώλεια».
Το durum της Niwa έχει παράγει μόνο έξι έως οκτώ πυρήνες ανά κεφάλι, αντί για το συνηθισμένο 45-52. Το νεκρό επίπεδο του είναι 32-35 μπουσέλ ανά στρέμμα (bpa), αλλά συγκομίζει μόλις 10-11 bpa, περίπου 1 μετρικό τόνο ανά εκτάριο.
Ο Καναδάς αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου εμπορίου σκληρού, αλλά η φετινή συγκομιδή φαίνεται να είναι η δεύτερη μικρότερη συγκομιδή της χώρας τα τελευταία 12 χρόνια. Οι Καναδοί αγρότες αναμένεται να παράγουν 4,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σκληρού υλικού φέτος, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά την Τρίτη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται επίσης να συγκομίσουν μικρότερη σοδειά λόγω της ξηρασίας, ενώ η ξηρασία μείωσε την παραγωγή στην Ισπανία και οι έντονες καιρικές συνθήκες δημιούργησαν ανάμικτη ποιότητα στην Ιταλία και τη Γαλλία.
Η επιδείνωση των προμηθειών οδήγησε το σημείο αναφοράς των τιμών μελλοντικής εκπλήρωσης του Euronext σε κορυφαίο εξάμηνο στις αρχές Αυγούστου. Η άνοδος οδήγησε τον μεγάλο εισαγωγέα της Αλγερίας να ακυρώσει έναν σκληρό διαγωνισμό στις αρχές Αυγούστου. Ο μεγάλος εισαγωγέας ανακοίνωσε νέο διαγωνισμό αυτή την εβδομάδα.
Η Τουρκία γίνεται εξαγωγέας
Στην Ιταλία, η οποία βασίζεται στις εισαγωγές για να συμπληρώσει τις εγχώριες καλλιέργειες, ορισμένες επιχειρήσεις στρέφονται σε νέες πηγές προμήθειας. Η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως αιφνιδιαστικός εξαγωγέας durum.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν τις τουρκικές εξαγωγικές πωλήσεις σκληρού γάλακτος μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν σε 300.000 μετρικούς τόνους, με τις περισσότερες να προορίζονται για την Ιταλία.
Οι έμποροι είπαν ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται μια ισχυρή συγκομιδή και υψηλά αποθέματα για να αντιστρέψει τον συνήθη ρόλο της ως εισαγωγέα. Οι εξαγωγές της αναμένεται ευρέως να φτάσουν τους 500.000 τόνους και πιθανώς το 1 εκατομμύριο ανάλογα με τις κρατικές εγκρίσεις εξαγωγών.
Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Οι τουρκικές εξαγωγές έχουν μειώσει τις τιμές σκληρού σκληρού μεσογείου και της Βόρειας Αμερικής, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν την άνοδό τους όταν η Τουρκία τελειώσει σε έναν ή δύο μήνες, δήλωσε ο Philip Werle, συνεργάτης της Northstar Brokerage με έδρα την Ισπανία.
Βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του εφοδιασμού προήλθε επίσης από τη Ρωσία, η οποία έχει αποστείλει πάνω από 100.000 τόνους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία εισαγωγών της ΕΕ.
Ο γίγαντας των ζυμαρικών Barilla, ο οποίος επεξεργάζεται τοπικό σκληρό σε διάφορες χώρες, δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα εφοδιασμού.
Η Consultancy Strategie Grains λέει ότι οι παραγωγοί ζυμαρικών θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιούν περισσότερο μαλακό σιτάρι όπου οι κανονισμοί το επιτρέπουν και το εισόδημα των καταναλωτών είναι περιορισμένο. Το σκληρό σιτάρι, το σκληρότερο σιτάρι, παράγει ζυμαρικά με την πολύτιμη σφιχτή υφή “al dente”, σε αντίθεση με το μαλακό σιτάρι. Στη Βόρεια Αφρική, το durum χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή κουσκούς.
«Δεν θα υπάρχει αρκετό σκληρό για να τροφοδοτήσει ολόκληρο τον κόσμο σε κανονικό επίπεδο ζήτησης», δήλωσε η αναλυτής της Strategie Grains, Severine Omnes-Maisons.
Στο μεταξύ, ο Vincenzo Martinelli, πρόεδρος του τμήματος durum της ιταλικής ένωσης μυλωνάδων Italmopa, περιμένει νευρικά το αποτέλεσμα της καναδικής συγκομιδής.
«Χωρίς τον Καναδά, οι τιμές θα αυξηθούν μόνο», είπε.
Newsroom Agronewsbomb