Η ζημιά στην κτηνοτροφία του νομού Μαγνησίας από τις περυσινές πλημμύρες είναι ανυπολόγιστη.
Οι κτηνοτρόφοι ακόμη μετρούν τις πληγές τους, αποζημιώσεις από την κρατική αρωγή καταβάλλονται με το σταγονόμετρο και όχι για το 100%, από τον ΕΛΓΑ οι εξοφλήσεις αναμένονται και σα να μην έφτανε αυτό, ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει και το μείζον θέμα με το πρόγραμμα αντικατάστασης ζώων που εξελίσσεται όπως λένε σε «φιάσκο».
Το πρόγραμμα αφορά στους κτηνοτρόφους που υπέστησαν ολική ή μερική καταστροφή των στάβλων τους και τα ζώα τους πνίγηκαν από τις πλημμύρες, που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου Σεπτεμβρίου. Έναν χρόνο μετά οι κτηνοτρόφοι αυτοί δεν έχουν καταφέρει να πάρουν χρήματα για να αναπληρώσουν τις απώλειές τους και να ορθοποδήσουν.
Θηλιά αποτέλεσαν επίσης οι περιορισμοί που τέθηκαν λόγω πανώλης. Ουσιαστικά οι κτηνοτρόφοι στον Αλμυρό και στον κάμπο για δύο και πλέον μήνες υποχρεώθηκαν… σε παύση εργασιών, ενώ και από τις αρχές Σεπτεμβρίου που υπήρξε άρση περιορισμών στη Μαγνησία, ακόμη και για σφαγές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο το σφαγείο του Βόλου.
Οι κτηνοτρόφοι του Αλμυρού χθες Πέμπτη είχαν «ραντεβού» στο σφαγείο του Βόλου για να εξυπηρετηθούν. Ωστόσο μία μέρα την εβδομάδα για εκείνους είναι πλήγμα.
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία αποφάσισε να δώσει ξανά σε λειτουργία τα σφαγεία στον υπόλοιπο νομό σταδιακά. Στον Αλμυρό η επανεκκίνηση για το σφαγείο αναμένεται μέχρι τέλος του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.
Θανάσης Μασούρας:
Επικρατεί αλαλούμ με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ακόμη και οι σύμβουλοι στους οποίους απευθύνθηκαν οι κτηνοτρόφοι για να τους υποβάλλουν την αίτηση δεν μπορούν να βγάλουν άκρη
Αλαλούμ με την αντικατάσταση ζώων
Οι κτηνοτρόφοι πνέουν μένεα κατά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Είμαστε στο χείλος της καταστροφής» κατήγγειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Μασούρας από τον Αλμυρό.
Το μέτρο 5.2. που ανακοινώθηκε με διθυράμβους και προκηρύχθηκε τον περασμένο Απρίλιο για την αποκατάσταση των πλημμυρόπληκτων κτηνοτρόφων σε Θεσσαλία, Δομοκό και Έβρο παραμένει ανεφάρμοστο.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε δώσει παράταση έως τις 31 Ιουλίου για την υποβολή αιτήσεων, αλλά ελάχιστες έχουν κατατεθεί.
Ο λόγος είναι ο κακός σχεδιασμός του προγράμματος.
Ακόμη και οι σύμβουλοι στους οποίους απευθύνθηκαν οι κτηνοτρόφοι για να τους υποβάλλουν την αίτηση δεν μπορούν να βγάλουν άκρη. Ειδικά στο θέμα της αποκατάστασης των σταβλικών εγκαταστάσεων δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί οι λεπτομέρειες που χρειάζονται, υπάρχουν πολλές ασάφειες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και να μην μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις.
Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων των κτηνοτρόφων που είτε έχασαν τον στάβλο τους από τις πλημμύρες, είτε τα ζώα τους είτε και τα δύο, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα ξαναφτιάξουν μόνοι τους.
«Υπάρχει, λοιπόν, περίπτωση να κάνει αίτηση για να ενταχθεί στο Υπομέτρο 5.2 ο κτηνοτρόφος, όταν του ζητείται από το πρόγραμμα να προκαταβάλει το ποσό για την αγορά των ζώων που έχασε; Όταν πρέπει να προσκομίσει, δηλαδή, προεξοφλημένο τιμολόγιο αγοράς;» αναρωτήθηκε ο κ. Μασούρας, για να καταδείξει το αλαλούμ.
«Εάν ήθελαν πραγματικά να μάς βοηθήσουν θα είχαν απλοποιήσει εξαρχής τις διαδικασίες, για να μπορούμε να ενταχθούμε και να χρηματοδοτηθούμε» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Θεωρητικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα βοηθούσε και τόσους μήνες μετά εμείς δεν ξέρουμε πότε και εάν θα λάβουμε επιδότηση για να αντικαταστήσουμε τα ζώα», πρόσθεσε.
Πηγή: Ταχυδρόμος